Wat mag ik verwachten na een dodehoekongeval met vluchtmisdrijf?

 Wat mag ik verwachten na een dodehoekongeval met vluchtmisdrijf?

Welke boete of gevangenisstraf volgt er op (vluchtmisdrijf na) een dodehoekongeval? Hoe het vermijden? IntoLaw beantwoordt al uw vragen.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: we willen rechts afslaan en plots duikt daar nog een fietser of voetganger op die we niet hadden gezien. Hij of zij stond in uw dode hoek. Dat is de zone naast de wagen of vrachtwagen die u niet kunt zien. In vele gevallen loopt het goed af en komt het niet tot een ongeval. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Wat als u dat voorhebt en wat zijn de gevolgen als u (ongewild) vluchtmisdrijf pleegde na een ongeval?

Hoe kunnen dodehoekongevallen vermeden worden?

Een belangrijke tip om (vooral jonge) fietsers mee te geven is te leren waar de dode hoeken liggen bij personen- en vrachtwagens. Als u ze kunt lokaliseren, is het ook veel gemakkelijker om er gewoonweg weg te blijven en ongevallen te vermijden. Sowieso is het aangeraden niet te dicht bij een vrachtwagen te rijden, zowel met de fiets als met de wagen.

Een gouden tip is als fietser de aandacht zoeken van de bestuurder. Als u de bestuurder niet kan zien, kan hij u ook niet zien. Het is pas nadat u oogcontact hebt gemaakt, dat u er zeker van kan zijn dat hij u ook gezien heeft.

Heel belangrijk bij wagens en vrachtwagens is dat de spiegels goed afgesteld zijn. Men kan daarvoor langsgaan bij een spiegelafstelplaats.

Wat is de boete na een dodehoekongeval?

Er is geen vaste boete of sanctie na een dodehoekongeval omdat geen enkel geval precies hetzelfde is. De specifieke omstandigheden moeten goed onderzocht worden. Een ongeval lijkt misschien wel op het eerste gezicht een dodehoekongeval, maar na nader onderzoek kan blijken dat de bestuurder de aangereden persoon had moeten zien. Een vervolging voor onvrijwillige doodslag behoort dan tot de mogelijkheden.

Daarnaast worden ook andere omstandigheden onderzocht. Werd u afgeleid door uw gsm of iets anders, of reed u onder invloed van alcohol, drugs of medicatie, dan zal dat mee de strafmaat bepalen. Ook de snelheid wordt onderzocht, al blijkt uit onderzoek dat het weinig uitmaakt hoe snel of hoe traag u rijdt bij een dodehoekongeval.

Wat is de boete voor vluchtmisdrijf na een ongeval?

Als u met een tientonner een fietser aanrijdt, is het niet onvoorstelbaar dat u het gewoon niet merkte en doorreed. Ook als u niet expres doorreed, kan u alsnog vervolgd worden voor vluchtmisdrijf na een dodehoekongeval. Uiteraard worden de omstandigheden goed onderzocht.

Op een ongeval met vluchtmisdrijf staat een geldboete tussen € 1600 en € 16000 en een eventuele bijkomende gevangenisstraf van minstens 15 dagen. Dat is de situatie bij enkel materiële schade. Als een ander gewond is geraakt varieert de boete volgens de wet tussen de € 3200 en € 40000. Heeft het ongeval de dood tot gevolg, dan wordt u bestraft met een gevangenisstraf tussen 15 dagen en 4 jaar en een geldboete van € 3200 en € 40000 of een van beide gecombineerd met een rijverbod. Dat rijverbod kan levenslang gelden.

Pleegde u vluchtmisdrijf na een ongeval? Vul onderstaand formulier in om uw boete of andere sanctie te berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u