Wat mag ik verwachten na een dodehoekongeval met vluchtmisdrijf?

 Wat mag ik verwachten na een dodehoekongeval met vluchtmisdrijf?

Welke boete of gevangenisstraf volgt er op (vluchtmisdrijf na) een dodehoekongeval? Hoe het vermijden? IntoLaw beantwoordt al uw vragen.

  • Hoe kunnen dodehoekongevallen vermeden worden?
  • Wat is de boete na een dodehoekongeval?
  • Wat is de boete voor vluchtmisdrijf na een ongeval?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: we willen rechts afslaan en plots duikt daar nog een fietser of voetganger op die we niet hadden gezien. Hij of zij stond in uw dode hoek. Dat is de zone naast de wagen of vrachtwagen die u niet kunt zien. In vele gevallen loopt het goed af en komt het niet tot een ongeval. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Wat als u dat voorhebt en wat zijn de gevolgen als u (ongewild) vluchtmisdrijf pleegde na een ongeval?

Hoe kunnen dodehoekongevallen vermeden worden?

Een belangrijke tip om (vooral jonge) fietsers mee te geven is te leren waar de dode hoeken liggen bij personen- en vrachtwagens. Als u ze kunt lokaliseren, is het ook veel gemakkelijker om er gewoonweg weg te blijven en ongevallen te vermijden. Sowieso is het aangeraden niet te dicht bij een vrachtwagen te rijden, zowel met de fiets als met de wagen.

Een gouden tip is als fietser de aandacht zoeken van de bestuurder. Als u de bestuurder niet kan zien, kan hij u ook niet zien. Het is pas nadat u oogcontact hebt gemaakt, dat u er zeker van kan zijn dat hij u ook gezien heeft.

Heel belangrijk bij wagens en vrachtwagens is dat de spiegels goed afgesteld zijn. Men kan daarvoor langsgaan bij een spiegelafstelplaats.

Wat is de boete na een dodehoekongeval?

Er is geen vaste boete of sanctie na een dodehoekongeval omdat geen enkel geval precies hetzelfde is. De specifieke omstandigheden moeten goed onderzocht worden. Een ongeval lijkt misschien wel op het eerste gezicht een dodehoekongeval maar na nader onderzoek kan blijken dat de bestuurder de aangereden persoon had moeten zien. Een vervolging voor onvrijwillige doodslag behoort dan tot de mogelijkheden.

Daarnaast worden ook andere omstandigheden onderzocht. Werd u afgeleid door uw gsm of iets anders, of reed u onder invloed van alcohol, drugs of medicatie, dan zal dat mee de strafmaat bepalen. Ook de snelheid wordt onderzocht, al blijkt uit onderzoek dat het weinig uitmaakt hoe snel of hoe traag u rijdt bij een dodehoekongeval.

Wat is de boete voor vluchtmisdrijf na een ongeval?

Als u met een tientonner een fietser aanrijdt, is het niet onvoorstelbaar dat u het gewoon niet merkte en doorreed. Ook als u niet expres doorreed, kan u alsnog vervolgd worden voor vluchtmisdrijf na een dodehoekongeval. Uiteraard worden de omstandigheden goed onderzocht.

Op een ongeval met vluchtmisdrijf staat een geldboete tussen €1600 en €16000 en een eventuele bijkomende gevangenisstraf van minstens 15 dagen. Dat is de situatie bij enkel materiële schade. Als een ander gewond is geraakt varieert de boete volgens de wet tussen de €3200 en €40000. Heeft het ongeval de dood tot gevolg, dan wordt u bestraft met een gevangenisstraf tussen 15 dagen en 4 jaar en een geldboete van €3200 en €40000 of een van beide gecombineerd met een rijverbod. Dat rijverbod kan levenslang gelden.

Pleegde u vluchtmisdrijf na een ongeval? Vul onderstaand formulier in om uw boete of andere sanctie te berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Vrijdag 01 Oktober 2021

Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden

Lees meer
 Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

Donderdag 18 November 2021

Wat is de straf voor rijden zonder rijbewijs?

De Belgische wet is heel duidelijk: niemand mag op de openbare weg een motorvoertuig besturen zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs. Onder openbare weg wordt alles verstaan dat voor iedereen toegankelijk is, dus ook een parkeerterrein. Maar hoe zit het eigenlijk met de straffen voor rijden zonder rijbewijs?

Lees meer
 De nieuwe indicatieve tabel

Donderdag 04 November 2021

De nieuwe indicatieve tabel

Intussen is de nieuwe indicatieve tabel gepubliceerd. Deze draagt de naam ‘indicatieve tabel van 2020’ maar verscheen pas recentelijk in 2021. De indicatieve tabel is een lijst met forfaitaire vergoedingen die men in principe slechts als indicatie kan gebruiken om schade te begroten, maar de indicatieve tabel is echter niet bindend. Regelmatig moet deze worden geüpdatet zodat deze actueel blijft en de sociaaleconomische veranderingen en omstandigheden in rekening worden gebracht.

Lees meer
close menu 1u