Wat mag ik verwachten na een dodehoekongeval met vluchtmisdrijf?

 Wat mag ik verwachten na een dodehoekongeval met vluchtmisdrijf?

Welke boete of gevangenisstraf volgt er op (vluchtmisdrijf na) een dodehoekongeval? Hoe het vermijden? IntoLaw beantwoordt al uw vragen.

  • Hoe kunnen dodehoekongevallen vermeden worden?
  • Wat is de boete na een dodehoekongeval?
  • Wat is de boete voor vluchtmisdrijf na een ongeval?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: we willen rechts afslaan en plots duikt daar nog een fietser of voetganger op die we niet hadden gezien. Hij of zij stond in uw dode hoek. Dat is de zone naast de wagen of vrachtwagen die u niet kunt zien. In vele gevallen loopt het goed af en komt het niet tot een ongeval. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Wat als u dat voorhebt en wat zijn de gevolgen als u (ongewild) vluchtmisdrijf pleegde na een ongeval?

Hoe kunnen dodehoekongevallen vermeden worden?

Een belangrijke tip om (vooral jonge) fietsers mee te geven is te leren waar de dode hoeken liggen bij personen- en vrachtwagens. Als u ze kunt lokaliseren, is het ook veel gemakkelijker om er gewoonweg weg te blijven en ongevallen te vermijden. Sowieso is het aangeraden niet te dicht bij een vrachtwagen te rijden, zowel met de fiets als met de wagen.

Een gouden tip is als fietser de aandacht zoeken van de bestuurder. Als u de bestuurder niet kan zien, kan hij u ook niet zien. Het is pas nadat u oogcontact hebt gemaakt, dat u er zeker van kan zijn dat hij u ook gezien heeft.

Heel belangrijk bij wagens en vrachtwagens is dat de spiegels goed afgesteld zijn. Men kan daarvoor langsgaan bij een spiegelafstelplaats.

Wat is de boete na een dodehoekongeval?

Er is geen vaste boete of sanctie na een dodehoekongeval omdat geen enkel geval precies hetzelfde is. De specifieke omstandigheden moeten goed onderzocht worden. Een ongeval lijkt misschien wel op het eerste gezicht een dodehoekongeval maar na nader onderzoek kan blijken dat de bestuurder de aangereden persoon had moeten zien. Een vervolging voor onvrijwillige doodslag behoort dan tot de mogelijkheden.

Daarnaast worden ook andere omstandigheden onderzocht. Werd u afgeleid door uw gsm of iets anders, of reed u onder invloed van alcohol, drugs of medicatie, dan zal dat mee de strafmaat bepalen. Ook de snelheid wordt onderzocht, al blijkt uit onderzoek dat het weinig uitmaakt hoe snel of hoe traag u rijdt bij een dodehoekongeval.

Wat is de boete voor vluchtmisdrijf na een ongeval?

Als u met een tientonner een fietser aanrijdt, is het niet onvoorstelbaar dat u het gewoon niet merkte en doorreed. Ook als u niet expres doorreed, kan u alsnog vervolgd worden voor vluchtmisdrijf na een dodehoekongeval. Uiteraard worden de omstandigheden goed onderzocht.

Op een ongeval met vluchtmisdrijf staat een geldboete tussen €1600 en €16000 en een eventuele bijkomende gevangenisstraf van minstens 15 dagen. Dat is de situatie bij enkel materiële schade. Als een ander gewond is geraakt varieert de boete volgens de wet tussen de €3200 en €40000. Heeft het ongeval de dood tot gevolg, dan wordt u bestraft met een gevangenisstraf tussen 15 dagen en 4 jaar en een geldboete van €3200 en €40000 of een van beide gecombineerd met een rijverbod. Dat rijverbod kan levenslang gelden.

Pleegde u vluchtmisdrijf na een ongeval? Vul onderstaand formulier in om uw boete of andere sanctie te berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

Donderdag 06 Mei 2021

De pechstrook gebruiken tijdens een file? Slecht idee!

Of het nu een dagelijkse beslommering is op weg naar je werk, of een vaste gewoonte tijdens de jaarlijkse vakantie naar ‘La douce France’, de file is ons allen een bekend fenomeen. Helemaal frustrerend is het wanneer je moet aanschuiven terwijl je afslag maar enkele honderden meters ver is. Maar wat riskeer je juist wanneer je de pechstrook gebruikt om er vaart in te krijgen? Onze experten verkeersrecht geven je het antwoord.

Lees meer
 U moet verschijnen voor de politierechtbank van Brussel?  Er zijn 12.000 wachtenden voor u!

Dinsdag 06 April 2021

U moet verschijnen voor de politierechtbank van Brussel? Er zijn 12.000 wachtenden voor u!

Sinds begin dit jaar is 30km/uur de norm in de hoofdstad. Deze maatregel zorgde voor heel wat extra dossiers voor de Brusselse politierechtbank en gecombineerd met de gevolgen van de wereldwijde pandemie, resulteert dit in een flessenhals met een wachtlijst van maar liefst 12.000 dossiers. In dit artikel bekijken we wat hier de mogelijke gevolgen van zijn.

Lees meer
 Het tijdperk van uurtje-factuurtje loopt in de advocatuur op zijn laatste benen

Dinsdag 30 Maart 2021

Het tijdperk van uurtje-factuurtje loopt in de advocatuur op zijn laatste benen

Bron: Newsweek editie maart 2021 (24/3) Door Filip Michiels Schuiven grote bedrijven hun juristen almaar vaker aan de kant om ze te vervangen door robots? En doen advocatenkantoren binnenkort massaal een beroep op IT’ers? Zo’n vaart zal het nog niet meteen lopen, maar vooral in de VS en in het VK lijkt de opmars van big data en artificiële intelligentie in de juridische sector nog amper te stuiten.

Lees meer
close menu