Wat mag ik verwachten na een dodehoekongeval met vluchtmisdrijf?

 Wat mag ik verwachten na een dodehoekongeval met vluchtmisdrijf?

Welke boete of gevangenisstraf volgt er op (vluchtmisdrijf na) een dodehoekongeval? Hoe het vermijden? IntoLaw beantwoordt al uw vragen.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: we willen rechts afslaan en plots duikt daar nog een fietser of voetganger op die we niet hadden gezien. Hij of zij stond in uw dode hoek. Dat is de zone naast de wagen of vrachtwagen die u niet kunt zien. In vele gevallen loopt het goed af en komt het niet tot een ongeval. Maar helaas is dat niet altijd het geval. Wat als u dat voorhebt en wat zijn de gevolgen als u (ongewild) vluchtmisdrijf pleegde na een ongeval?

Hoe kunnen dodehoekongevallen vermeden worden?

Een belangrijke tip om (vooral jonge) fietsers mee te geven is te leren waar de dode hoeken liggen bij personen- en vrachtwagens. Als u ze kunt lokaliseren, is het ook veel gemakkelijker om er gewoonweg weg te blijven en ongevallen te vermijden. Sowieso is het aangeraden niet te dicht bij een vrachtwagen te rijden, zowel met de fiets als met de wagen.

Een gouden tip is als fietser de aandacht zoeken van de bestuurder. Als u de bestuurder niet kan zien, kan hij u ook niet zien. Het is pas nadat u oogcontact hebt gemaakt, dat u er zeker van kan zijn dat hij u ook gezien heeft.

Heel belangrijk bij wagens en vrachtwagens is dat de spiegels goed afgesteld zijn. Men kan daarvoor langsgaan bij een spiegelafstelplaats.

Wat is de boete na een dodehoekongeval?

Er is geen vaste boete of sanctie na een dodehoekongeval omdat geen enkel geval precies hetzelfde is. De specifieke omstandigheden moeten goed onderzocht worden. Een ongeval lijkt misschien wel op het eerste gezicht een dodehoekongeval, maar na nader onderzoek kan blijken dat de bestuurder de aangereden persoon had moeten zien. Een vervolging voor onvrijwillige doodslag behoort dan tot de mogelijkheden.

Daarnaast worden ook andere omstandigheden onderzocht. Werd u afgeleid door uw gsm of iets anders, of reed u onder invloed van alcohol, drugs of medicatie, dan zal dat mee de strafmaat bepalen. Ook de snelheid wordt onderzocht, al blijkt uit onderzoek dat het weinig uitmaakt hoe snel of hoe traag u rijdt bij een dodehoekongeval.

Wat is de boete voor vluchtmisdrijf na een ongeval?

Als u met een tientonner een fietser aanrijdt, is het niet onvoorstelbaar dat u het gewoon niet merkte en doorreed. Ook als u niet expres doorreed, kan u alsnog vervolgd worden voor vluchtmisdrijf na een dodehoekongeval. Uiteraard worden de omstandigheden goed onderzocht.

Op een ongeval met vluchtmisdrijf staat een geldboete tussen € 1600 en € 16000 en een eventuele bijkomende gevangenisstraf van minstens 15 dagen. Dat is de situatie bij enkel materiële schade. Als een ander gewond is geraakt varieert de boete volgens de wet tussen de € 3200 en € 40000. Heeft het ongeval de dood tot gevolg, dan wordt u bestraft met een gevangenisstraf tussen 15 dagen en 4 jaar en een geldboete van € 3200 en € 40000 of een van beide gecombineerd met een rijverbod. Dat rijverbod kan levenslang gelden.

Pleegde u vluchtmisdrijf na een ongeval? Vul onderstaand formulier in om uw boete of andere sanctie te berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u