Brussel opent eerste spiegelafstelplaats voor vrachtwagens

 Brussel opent eerste spiegelafstelplaats voor vrachtwagens

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) heeft in de Brusselse deelgemeente Haren de eerste spiegelafstelplaats van het hoofdstedelijke gewest geopend, in aanwezigheid van Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). In 2013 kende het aantal slachtoffers van dodehoekongevallen in ons land weer een stijging.

In 2013 waren 39 fietsers, bromfietsers of motorrijders betrokken bij een ongeval met een vrachtwagen die naar rechts afdraaide. Van 2005 tot 2010 daalde het aantal dodehoekongevallen stelselmatig. Sindsdien volgde een stagnering met een terugval in 2012 en in 2013 dus opnieuw een stijging.

Vlaanderen telt meer dan twintig plaatsen waar vrachtwagens hun spiegels kunnen afstellen, veelal bij transportbedrijven. De parking van het BIVV in Haren krijgt nu de eerste Brusselse spiegelafstelplaats. Jaarlijks komen er ongeveer 250 vrachtwagens naar de verplichte keuring en nu kan dus ook hun dode hoek getest worden. Daarvoor moeten de chauffeurs hun vrachtwagen tussen twee lijnen parkeren. De grondoppervlakte naast de vrachtwagen is verdeeld in afgelijnde gekleurde vakken, waarvan de bestuurders aangeven of ze zichtbaar zijn.

Ondanks de vele afstelplaatsen vielen 38 van de 39 slachtoffers vorig jaar in Vlaanderen. "Dat komt omdat er in Vlaanderen ook veel meer fietsers zijn", zegt Koen Peeters van het BIVV. "Daarnaast zijn het niet enkel de in Vlaanderen gecontroleerde vrachtwagens die de ongevallen veroorzaken."

Staatssecretaris Debaets geeft aan dat de tekortkomingen deels kunnen worden opgevangen door een anticiperend gedrag van alle weggebruikers. Vrachtwagenchauffeurs moeten een defensieve rijstijl hanteren en extra uitkijken bij manoeuvres, fietsers moeten oogcontact proberen te houden met de chauffeurs, de dode hoek vermijden en zichtbare, reflecterende kledij dragen.

BRUSSEL 05/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u