Brussel opent eerste spiegelafstelplaats voor vrachtwagens

 Brussel opent eerste spiegelafstelplaats voor vrachtwagens

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) heeft in de Brusselse deelgemeente Haren de eerste spiegelafstelplaats van het hoofdstedelijke gewest geopend, in aanwezigheid van Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V). In 2013 kende het aantal slachtoffers van dodehoekongevallen in ons land weer een stijging.

In 2013 waren 39 fietsers, bromfietsers of motorrijders betrokken bij een ongeval met een vrachtwagen die naar rechts afdraaide. Van 2005 tot 2010 daalde het aantal dodehoekongevallen stelselmatig. Sindsdien volgde een stagnering met een terugval in 2012 en in 2013 dus opnieuw een stijging.

Vlaanderen telt meer dan twintig plaatsen waar vrachtwagens hun spiegels kunnen afstellen, veelal bij transportbedrijven. De parking van het BIVV in Haren krijgt nu de eerste Brusselse spiegelafstelplaats. Jaarlijks komen er ongeveer 250 vrachtwagens naar de verplichte keuring en nu kan dus ook hun dode hoek getest worden. Daarvoor moeten de chauffeurs hun vrachtwagen tussen twee lijnen parkeren. De grondoppervlakte naast de vrachtwagen is verdeeld in afgelijnde gekleurde vakken, waarvan de bestuurders aangeven of ze zichtbaar zijn.

Ondanks de vele afstelplaatsen vielen 38 van de 39 slachtoffers vorig jaar in Vlaanderen. "Dat komt omdat er in Vlaanderen ook veel meer fietsers zijn", zegt Koen Peeters van het BIVV. "Daarnaast zijn het niet enkel de in Vlaanderen gecontroleerde vrachtwagens die de ongevallen veroorzaken."

Staatssecretaris Debaets geeft aan dat de tekortkomingen deels kunnen worden opgevangen door een anticiperend gedrag van alle weggebruikers. Vrachtwagenchauffeurs moeten een defensieve rijstijl hanteren en extra uitkijken bij manoeuvres, fietsers moeten oogcontact proberen te houden met de chauffeurs, de dode hoek vermijden en zichtbare, reflecterende kledij dragen.

BRUSSEL 05/06 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u