Wat is mijn boete voor door het rood licht rijden?

 Wat is mijn boete voor door het rood licht rijden?

Hoeveel bedraagt de onmiddellijke inning? Wanneer krijg ik een minnelijke schikking? Wanneer word ik gedagvaard?

Dat u een boete riskeert als u door het rood licht rijdt, wist u al, maar wist u ook dat afhankelijk van waar u de overtreding beging, wel of niet (een grote) kans maakt op een rijverbodRoodlichtcamera’s controleren wie door het rood licht rijdt en wie niet. Bovendien meten ze ook uw snelheid als u door het rood rijdt. Wie aan een te hoge snelheid door het rood rijdt, mag zich verwachten aan een boete voor beide overtredingen. Hoeveel bedraagt de boete voor door het rood licht rijden? Verneem het van de specialisten van IntoLaw. 

 

Hoeveel bedraagt de onmiddellijke inning

Het vervolgingsbeleid voor door het rood licht rijden verschilt sterk van regio tot regio. In sommige arrondissementen werkt men met een onmiddellijke inning, in sommige niet. De boete voor door het rood rijden volgt vrij snel. Binnen de 14 dagen vindt u normaal gezien een pv in uw brievenbus. Aangezien door het rood rijden een overtreding van de derde graad is, zal het bedrag van de onmiddellijke inning 174 (+10,02 euro administratiekosten) euro bedragen. 

 

Wanneer krijg ik een minnelijke schikking? 

Als u de kans krijgt de boete voor door het rood licht rijden te betalen in de vorm van een onmiddellijke inning, raden wij aan dit te doen. Het dossier wordt dan namelijk gesloten. Bij niet-betaling, zal het parket u een minnelijke schikking sturen. Het bedrag daarvan ligt in de regel hoger dan bij een onmiddellijke inning. In sommige arrondissementen gaat men meteen over tot een minnelijke schikking.  

Als u weigert de minnelijke schikking te betalen, volgt nog een bevel tot betaling voordat men overgaat tot dagvaarding. In het geval dat u weigert de boete voor door het rood rijden te betalen, omdat u vindt dat het onterecht is, wendt u zichzelf tot het parket. In uitzonderlijke gevallen kan u verzachtende omstandigheden inroepen voor door het rood rijden.  

 

Wanneer word ik gedagvaard? 

Weigert u ook de minnelijke schikking te betalen, dan zal u gedagvaard worden. In sommige arrondissementen wordt u al meteen gedagvaard, mede afhankelijk van hoeveel seconden het licht al op rood stond. Zoals gezegd is het afhankelijk van waar u de overtreding beging.  

Kreeg u een boete voor door het rood licht rijden in de vorm van onmiddellijke inning, of werd u meteen gedagvaard? In beide gevallen kan u een beroep doen op de verkeersadvocaten van IntoLaw voor bijstand. Aarzel niet om ons te bellen of mailen bij verdere vragen. 


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u