Wat is mijn boete voor door het rood licht rijden?

 Wat is mijn boete voor door het rood licht rijden?

Hoeveel bedraagt de onmiddellijke inning? Wanneer krijg ik een minnelijke schikking? Wanneer word ik gedagvaard?

Dat u een boete riskeert als u door het rood licht rijdt, wist u al, maar wist u ook dat afhankelijk van waar u de overtreding beging, wel of niet (een grote) kans maakt op een rijverbodRoodlichtcamera’s controleren wie door het rood licht rijdt en wie niet. Bovendien meten ze ook uw snelheid als u door het rood rijdt. Wie aan een te hoge snelheid door het rood rijdt, mag zich verwachten aan een boete voor beide overtredingen. Hoeveel bedraagt de boete voor door het rood licht rijden? Verneem het van de specialisten van IntoLaw. 

 

Hoeveel bedraagt de onmiddellijke inning

Het vervolgingsbeleid voor door het rood licht rijden verschilt sterk van regio tot regio. In sommige arrondissementen werkt men met een onmiddellijke inning, in sommige niet. De boete voor door het rood rijden volgt vrij snel. Binnen de 14 dagen vindt u normaal gezien een pv in uw brievenbus. Aangezien door het rood rijden een overtreding van de derde graad is, zal het bedrag van de onmiddellijke inning 174 euro bedragen. 

 

Wanneer krijg ik een minnelijke schikking? 

Als u de kans krijgt de boete voor door het rood licht rijden te betalen in de vorm van een onmiddellijke inning, raden wij aan dit te doen. Het dossier wordt dan namelijk gesloten. Bij niet-betaling, zal het parket u een minnelijke schikking sturen. Het bedrag daarvan ligt in de regel hoger dan bij een onmiddellijke inning. In sommige arrondissementen gaat men meteen over tot een minnelijke schikking.  

Als u weigert de minnelijke schikking te betalen, volgt nog een bevel tot betaling voordat men overgaat tot dagvaarding. In het geval dat u weigert de boete voor door het rood rijden te betalen omdat u vindt dat het onterecht is, wendt u zich zelf tot het parket. In uitzonderlijke gevallen kan u verzachtende omstandigheden inroepen voor door het rood rijden.  

 

Wanneer word ik gedagvaard? 

Weigert u ook de minnelijke schikking te betalen, dan zal u gedagvaard worden. In sommige arrondissementen wordt u al meteen gedagvaard, mede afhankelijk van hoeveel seconden het licht al op rood stond. Zoals gezegd is het afhankelijk van waar u de overtreding beging.  

 

Kreeg u een boete voor door het rood licht rijden in de vorm van onmiddellijke inning, of werd u meteen gedagvaard? In beide gevallen kan u een beroep doen op de verkeersadvocaten van IntoLaw voor bijstand. Aarzel niet om ons te bellen of mailen bij verdere vragen. 


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u