Wat is mijn boete voor door het rood licht rijden?

 Wat is mijn boete voor door het rood licht rijden?

Hoeveel bedraagt de onmiddellijke inning? Wanneer krijg ik een minnelijke schikking? Wanneer word ik gedagvaard?

Dat u een boete riskeert als u door het rood licht rijdt, wist u al, maar wist u ook dat afhankelijk van waar u de overtreding beging, wel of niet (een grote) kans maakt op een rijverbodRoodlichtcamera’s controleren wie door het rood licht rijdt en wie niet. Bovendien meten ze ook uw snelheid als u door het rood rijdt. Wie aan een te hoge snelheid door het rood rijdt, mag zich verwachten aan een boete voor beide overtredingen. Hoeveel bedraagt de boete voor door het rood licht rijden? Verneem het van de specialisten van IntoLaw. 

 

Hoeveel bedraagt de onmiddellijke inning

Het vervolgingsbeleid voor door het rood licht rijden verschilt sterk van regio tot regio. In sommige arrondissementen werkt men met een onmiddellijke inning, in sommige niet. De boete voor door het rood rijden volgt vrij snel. Binnen de 14 dagen vindt u normaal gezien een pv in uw brievenbus. Aangezien door het rood rijden een overtreding van de derde graad is, zal het bedrag van de onmiddellijke inning 174 (+10,02 euro administratiekosten) euro bedragen. 

 

Wanneer krijg ik een minnelijke schikking? 

Als u de kans krijgt de boete voor door het rood licht rijden te betalen in de vorm van een onmiddellijke inning, raden wij aan dit te doen. Het dossier wordt dan namelijk gesloten. Bij niet-betaling, zal het parket u een minnelijke schikking sturen. Het bedrag daarvan ligt in de regel hoger dan bij een onmiddellijke inning. In sommige arrondissementen gaat men meteen over tot een minnelijke schikking.  

Als u weigert de minnelijke schikking te betalen, volgt nog een bevel tot betaling voordat men overgaat tot dagvaarding. In het geval dat u weigert de boete voor door het rood rijden te betalen, omdat u vindt dat het onterecht is, wendt u zichzelf tot het parket. In uitzonderlijke gevallen kan u verzachtende omstandigheden inroepen voor door het rood rijden.  

 

Wanneer word ik gedagvaard? 

Weigert u ook de minnelijke schikking te betalen, dan zal u gedagvaard worden. In sommige arrondissementen wordt u al meteen gedagvaard, mede afhankelijk van hoeveel seconden het licht al op rood stond. Zoals gezegd is het afhankelijk van waar u de overtreding beging.  

Kreeg u een boete voor door het rood licht rijden in de vorm van onmiddellijke inning, of werd u meteen gedagvaard? In beide gevallen kan u een beroep doen op de verkeersadvocaten van IntoLaw voor bijstand. Aarzel niet om ons te bellen of mailen bij verdere vragen. 


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u