Hoe kan ik mijn verkeersboete voor door het rood rijden betwisten?

 Hoe kan ik mijn verkeersboete voor door het rood rijden betwisten?

Wanneer heeft mijn verkeersboete voor het rood licht negeren kans op slagen? Hoe kan ik de verkeersboete aanvechten? Wat kan het parket beslissen? Intolaw licht toe.

Vraag snel raad aan de verkeersspecialisten van IntoLaw om uw verkeersboete aan te vechten

 

Een verkeersboete voor door het rood licht rijden is maar moeilijk te betwisten. De feiten zijn dan ook vrij eenduidig: ofwel stond het licht op rood en reed u toch door, ofwel niet. De roodlichtcamera is ook enkel actief als het licht op oranje of rood staat. Toch zijn er omstandigheden waarbij uw verkeersboete aanvechten opportuun is. De verkeersadvocaten van IntoLaw doen deze situaties uit de doeken en vertellen u hoe het betwistingsproces verloopt. 

 

Wanneer heeft mijn verkeersboete voor het rood licht negeren kans op slagen? 

Dagelijks rijden ongeveer 270 bestuurders door het rood, maar niet iedereen doet dit om tijd te winnen. Het kan immers voorvallen dat u vooraan staat voor het rode licht en er langs achter een prioritair voertuig met sirene en zwaailichten aan nadert. Door het rood rijden is dan uiteraard niet zomaar toegestaan. Indien mogelijk gaat u opzij zonder het rode licht voorbij te gaan, maar soms is er geen andere mogelijkheid. De roodlichtcamera zal u dan wel registreren, maar u kan de verkeersboete betwisten omdat u plaats maakte voor een prioritair voertuig. 

 Ook als een agent het verkeer regelt en u gebiedt verder te rijden als het licht op rood staat, moet u verder rijden. De bevelen van een bevoegd persoon gaan immers boven de betekenis van verkeerslichten.  

 

Hoe kan ik de verkeersboete aanvechten?  

Als u een verkeersovertreding beging en niet werd staande gehouden door een politiepatrouille, krijgt u binnen de twee weken een pv in de bus. Als bijlage vindt u een betwistingsformulier. Dat kunt u invullen als u het niet eens met de overtreding en het terugsturen.  

Het is niet noodzakelijk het met een aangetekend schrijven terug te sturen, maar zo bewijst u wel dat u het document tijdig invulde. Weet ook dat u de verkeersboete niet meer kunt betwisten als u ze al betaalde. De zaak is dan afgehandeld. 

 

Wat kan het parket beslissen? 

Nadat u het formulier invulde, wordt het overgedragen aan de parketmagistraat die verantwoordelijk is voor uw dossier. Hij bekijkt uw betwisting en kan drie zaken beslissen. Ten eerste kan hij de vervolging stopzetten als hij uw redenering volgt. Daarnaast kan hij een minnelijke schikking voorstellen als hij u niet volgt. Een laatste mogelijkheid is u dagvaarden als hij verzwarende omstandigheden afleidt uit uw betwisting. Wees u er dus goed van bewust dat het uiteindelijke resultaat van een verkeersboete betwisten voor u zwaarder kan uitvallen dan het oorspronkelijk was. 

 

Werd u gedagvaard voor door het rood licht rijden? Bel of mail ons en laat u bijstaan door de gespecialiseerde verkeersadvocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u