Hoe kan ik mijn verkeersboete voor door het rood rijden betwisten?

 Hoe kan ik mijn verkeersboete voor door het rood rijden betwisten?

Wanneer heeft mijn verkeersboete voor het rood licht negeren kans op slagen? Hoe kan ik de verkeersboete aanvechten? Wat kan het parket beslissen? 

 

Een verkeersboete voor door het rood licht rijden is maar moeilijk te betwisten. De feiten zijn dan ook vrij eenduidig: ofwel stond het licht op rood en reed u toch door, ofwel niet. De roodlichtcamera is ook enkel actief als het licht op oranje of rood staat. Toch zijn er omstandigheden waarbij uw verkeersboete aanvechten opportuun is. De verkeersadvocaten van IntoLaw doen deze situaties uit de doeken en vertellen u hoe het betwistingsproces verloopt. 

 

Wanneer heeft mijn verkeersboete voor het rood licht negeren kans op slagen? 

Dagelijks rijden ongeveer 270 bestuurders door het rood, maar niet iedereen doet dit om tijd te winnen. Het kan immers voorvallen dat u vooraan staat voor het rode licht en er langs achter een prioritair voertuig met sirene en zwaailichten aan nadert. Door het rood rijden is dan uiteraard niet zomaar toegestaan. Indien mogelijk gaat u opzij zonder het rode licht voorbij te gaan, maar soms is er geen andere mogelijkheid. De roodlichtcamera zal u dan wel registreren, maar u kan de verkeersboete betwisten omdat u plaats maakte voor een prioritair voertuig. 

 Ook als een agent het verkeer regelt en u gebiedt verder te rijden als het licht op rood staat, moet u verder rijden. De bevelen van een bevoegd persoon gaan immers boven de betekenis van verkeerslichten.  

 

Hoe kan ik de verkeersboete aanvechten?  

Als u een verkeersovertreding beging en niet werd staande gehouden door een politiepatrouille, krijgt u binnen de twee weken een pv in de bus. Als bijlage vindt u een betwistingsformulier. Dat kunt u invullen als u het niet eens met de overtreding en het terugsturen.  

Het is niet noodzakelijk het met een aangetekend schrijven terug te sturen, maar zo bewijst u wel dat u het document tijdig invulde. Weet ook dat u de verkeersboete niet meer kunt betwisten als u ze al betaalde. De zaak is dan afgehandeld. 

 

Wat kan het parket beslissen? 

Nadat u het formulier invulde, wordt het overgedragen aan de parketmagistraat die verantwoordelijk is voor uw dossier. Hij bekijkt uw betwisting en kan drie zaken beslissen. Ten eerste kan hij de vervolging stopzetten als hij uw redenering volgt. Daarnaast kan hij een minnelijke schikking voorstellen als hij u niet volgt. Een laatste mogelijkheid is u dagvaarden als hij verzwarende omstandigheden afleidt uit uw betwisting. Wees u er dus goed van bewust dat het uiteindelijke resultaat van een verkeersboete betwisten voor u zwaarder kan uitvallen dan het oorspronkelijk was. 

 

Werd u gedagvaard voor door het rood licht rijden? Bel of mail ons en laat u bijstaan door de gespecialiseerde verkeersadvocaten van IntoLaw.  

 


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u