Wat is een regresvordering en aan welke voorwaarden moet worden voldaan?

 Wat is een regresvordering en aan welke voorwaarden moet worden voldaan?

Wanneer blijkt dat u in fout was na een verkeersongeval, zal uw verzekeraar steeds de schade aan andere partijen vergoeden. In sommige gevallen zal uw verzekeraar achteraf deze kosten van u kunnen terugvorderen. Dit is de zogenoemde “regresvordering”. Let wel, uw verzekeraar kan dit niet zomaar. Zo moet er voldaan worden aan enkele voorwaarden. Onze gespecialiseerde advocaten geven u alle informatie wat u moet weten over deze regresvordering en wat uw rechten zijn.

Slechts in bepaalde situaties kan uw verzekeraar regres uitoefenen. Heel vaak wordt regres uitgeoefend wanneer de chauffeur van het ongeval in staat van dronkenschap was. Hiermee wordt bedoeld dat de persoon in kwestie geen controle meer had over diens daden en wordt beoordeeld aan de hand van een checklist die de politiediensten invullen. Een positieve adem- of speekseltest betekent dus niet automatisch dat u in staat van dronkenschap verkeerde. Dit zijn twee verschillende inbreuken met dus heel andere gevolgen.

Naast dronkenschap zijn er nog een aantal andere gevallen waar regres kan worden uitgeoefend. We hebben het dan onder andere over rijden zonder (geldig) rijbewijs, rijden tijdens het rijverbod, deelnemen aan straatraces, opzettelijk een ongeval veroorzaken of het vervoeren van te veel passagiers.

Veel hangt af van de beslissing van de politierechtbank op strafrechtelijk vlak. Als de politierechtbank u veroordeelt wegens dronkenschap of rijden zonder geldig rijbewijs, kan u dit niet meer betwisten in het kader van de regresvordering. Dit betekent niet dat u niets meer kan ondernemen tegen deze regresvordering.

De wet voorziet strikte voorwaarden die de verzekeringsmaatschappij moet naleven. Zo moet de verzekeraar u tijdig en op duidelijke wijze op de hoogte brengen van het voornemen tot regres. De hulp van de deskundigen bij Intolaw kan dus zeer waardevol zijn bij het opvolgen van uw zaak. Zo laat de verzekeringsmaatschappij in veel gevallen haar vordering vallen na tussenkomst van een advocaat.

Sommige rechtsbijstandsverzekeraars komen tussen in de kosten van een advocaat bij de verdediging tegen een regresvordering

Heeft u een brief ontvangen van uw verzekeringsmaatschappij met betrekking tot regres? Neem vandaag nog contact op met Intolaw, en dan kijken wij na wat we voor u kunnen doen.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u