Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

 Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

De laatste jaren is er een aanzienlijke stijging merkbaar van chauffeurs die een positieve speekseltest aflegden. Maar hoe werkt een speekseltest eigenlijk? En hoelang blijft drugs opspoorbaar?
De advocaten van Intolaw geven duiding bij de meest pertinente vragen. U kan ons ook altijd zelf contacteren voor een vrijblijvende vraag.

Hoe wordt druggebruik opgespoord?

Eigenlijk kan u drugstesten onderverdelen in 3 categorieën: op basis van speeksel, bloed of urine. Wanneer de politie u tegenhoudt voor een controle dienen zij eerst een check uit te voeren op basis van uiterlijke kenmerken alvorens u aan een speekseltest te onderwerpen. 

Sowieso volgt er na de speekseltest nog een speekselanalyse en eventueel een bloedanalyse in een laboratorium. De uitspraak voor rijden onder invloed wordt dus nooit gebaseerd op de initiële speekseltest.

Hoelang blijven drugs opspoorbaar?

Niet alle drugs laten even lang sporen na in uw lichaam. Vanaf het ogenblik dat u drugs neemt, begint uw lichaam bijproducten van de drug te produceren om deze af te breken. Drugstesten zoeken naar die metabolieten. De meeste sporen van drugs verdwijnen echter al vrij snel uit uw bloed en urine. Zo is heroïne na 3 tot 5 dagen niet meer opspoorbaar in urine en zelfs al na 12 uur niet meer in bloed.

De meest gebruikte drug in het verkeer is cannabis. Wie een joint rookt, kan 18 uur later nog steeds positief testen voor rijden onder invloed van drugs.

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg gratis advies van de advocaten van Intolaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u