Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

 Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

De laatste jaren is er een aanzienlijke stijging merkbaar van chauffeurs die een positieve speekseltest aflegden. Maar hoe werkt een speekseltest eigenlijk? En hoelang blijft drugs opspoorbaar?
De advocaten van Intolaw geven duiding bij de meest pertinente vragen. U kan ons ook altijd zelf contacteren voor een vrijblijvende vraag.

Hoe wordt druggebruik opgespoord?

Eigenlijk kan u drugstesten onderverdelen in 3 categorieën: op basis van speeksel, bloed of urine. Wanneer de politie u tegenhoudt voor een controle dienen zij eerst een check uit te voeren op basis van uiterlijke kenmerken alvorens u aan een speekseltest te onderwerpen. 

Sowieso volgt er na de speekseltest nog een speekselanalyse en eventueel een bloedanalyse in een laboratorium. De uitspraak voor rijden onder invloed wordt dus nooit gebaseerd op de initiële speekseltest.

Hoe lang blijven drugs opspoorbaar?

Niet alle drugs laten even lang sporen na in uw lichaam. Vanaf het ogenblik dat u drugs neemt, begint uw lichaam bijproducten van de drug te produceren om deze af te breken. Drugstesten zoeken naar die metabolieten. De meeste sporen van drugs verdwijnen echter al vrij snel uit uw bloed en urine. Zo is heroïne na 3 tot 5 dagen niet meer opspoorbaar in urine en zelfs al na 12 uur niet meer in bloed.

De meest gebruikte drug in het verkeer is cannabis. Wie een joint rookt, kan 18 uur later nog steeds positief testen voor rijden onder invloed van drugs.

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg gratis advies van de advocaten van Intolaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

Vrijdag 01 Juli 2022

Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Lees meer
 Nieuwe wet voor de elektrische step

Woensdag 29 Juni 2022

Nieuwe wet voor de elektrische step

De regels voor elektrische steps staan op het punt te veranderen als gevolg van een wijziging in de verkeerswetgeving. Deze wijzigingen treden in werking op 1 juli 2022. Intolaw biedt u een overzicht van de wijzigingen die van kracht zullen worden:

Lees meer
 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
close menu 1u