Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

 Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

De laatste jaren is er een aanzienlijke stijging merkbaar van chauffeurs die een positieve speekseltest aflegden. Maar hoe werkt een speekseltest eigenlijk? En hoelang blijft drugs opspoorbaar?
De advocaten van Intolaw geven duiding bij de meest pertinente vragen. U kan ons ook altijd zelf contacteren voor een vrijblijvende vraag.

Hoe wordt druggebruik opgespoord?

Eigenlijk kan u drugstesten onderverdelen in 3 categorieën: op basis van speeksel, bloed of urine. Wanneer de politie u tegenhoudt voor een controle dienen zij eerst een check uit te voeren op basis van uiterlijke kenmerken alvorens u aan een speekseltest te onderwerpen. 

Sowieso volgt er na de speekseltest nog een speekselanalyse en eventueel een bloedanalyse in een laboratorium. De uitspraak voor rijden onder invloed wordt dus nooit gebaseerd op de initiële speekseltest.

Hoelang blijven drugs opspoorbaar?

Niet alle drugs laten even lang sporen na in uw lichaam. Vanaf het ogenblik dat u drugs neemt, begint uw lichaam bijproducten van de drug te produceren om deze af te breken. Drugstesten zoeken naar die metabolieten. De meeste sporen van drugs verdwijnen echter al vrij snel uit uw bloed en urine. Zo is heroïne na 3 tot 5 dagen niet meer opspoorbaar in urine en zelfs al na 12 uur niet meer in bloed.

De meest gebruikte drug in het verkeer is cannabis. Wie een joint rookt, kan 18 uur later nog steeds positief testen voor rijden onder invloed van drugs.

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg gratis advies van de advocaten van Intolaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u