Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

 Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

De laatste jaren is er een aanzienlijke stijging merkbaar van chauffeurs die een positieve speekseltest aflegden. Maar hoe werkt een speekseltest eigenlijk? En hoelang blijft drugs opspoorbaar?
De advocaten van Intolaw geven duiding bij de meest pertinente vragen. U kan ons ook altijd zelf contacteren voor een vrijblijvende vraag.

Hoe wordt druggebruik opgespoord?

Eigenlijk kan u drugstesten onderverdelen in 3 categorieën: op basis van speeksel, bloed of urine. Wanneer de politie u tegenhoudt voor een controle dienen zij eerst een check uit te voeren op basis van uiterlijke kenmerken alvorens u aan een speekseltest te onderwerpen. 

Sowieso volgt er na de speekseltest nog een speekselanalyse en eventueel een bloedanalyse in een laboratorium. De uitspraak voor rijden onder invloed wordt dus nooit gebaseerd op de initiële speekseltest.

Hoe lang blijven drugs opspoorbaar?

Niet alle drugs laten even lang sporen na in uw lichaam. Vanaf het ogenblik dat u drugs neemt, begint uw lichaam bijproducten van de drug te produceren om deze af te breken. Drugstesten zoeken naar die metabolieten. De meeste sporen van drugs verdwijnen echter al vrij snel uit uw bloed en urine. Zo is heroïne na 3 tot 5 dagen niet meer opspoorbaar in urine en zelfs al na 12 uur niet meer in bloed.

De meest gebruikte drug in het verkeer is cannabis. Wie een joint rookt, kan 18 uur later nog steeds positief testen voor rijden onder invloed van drugs.

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg gratis advies van de advocaten van Intolaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u