Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

 Hoe werkt een drugstest of speekseltest?

De laatste jaren is er een aanzienlijke stijging merkbaar van chauffeurs die een positieve speekseltest aflegden. Maar hoe werkt een speekseltest eigenlijk? En hoelang blijft drugs opspoorbaar?
De advocaten van Intolaw geven duiding bij de meest pertinente vragen. U kan ons ook altijd zelf contacteren voor een vrijblijvende vraag.

Hoe wordt druggebruik opgespoord?

Eigenlijk kan u drugstesten onderverdelen in 3 categorieën: op basis van speeksel, bloed of urine. Wanneer de politie u tegenhoudt voor een controle dienen zij eerst een check uit te voeren op basis van uiterlijke kenmerken alvorens u aan een speekseltest te onderwerpen. 

Sowieso volgt er na de speekseltest nog een speekselanalyse en eventueel een bloedanalyse in een laboratorium. De uitspraak voor rijden onder invloed wordt dus nooit gebaseerd op de initiële speekseltest.

Hoe lang blijven drugs opspoorbaar?

Niet alle drugs laten even lang sporen na in uw lichaam. Vanaf het ogenblik dat u drugs neemt, begint uw lichaam bijproducten van de drug te produceren om deze af te breken. Drugstesten zoeken naar die metabolieten. De meeste sporen van drugs verdwijnen echter al vrij snel uit uw bloed en urine. Zo is heroïne na 3 tot 5 dagen niet meer opspoorbaar in urine en zelfs al na 12 uur niet meer in bloed.

De meest gebruikte drug in het verkeer is cannabis. Wie een joint rookt, kan 18 uur later nog steeds positief testen voor rijden onder invloed van drugs.

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg gratis advies van de advocaten van Intolaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u