Waarom zoveel snelheidsovertredingen in een zone 30?

 Waarom zoveel snelheidsovertredingen in een zone 30?

Wanneer geldt de snelheidsbeperking in een zone 30? Hoe vaak registreerde de politie er dit jaar al een snelheidsovertreding? IntoLaw duidt de regels, voordelen en overtredingen.

  • Wat zijn de voordelen van een zone 30?
  • Hoe vaak wordt er een snelheidsovertreding geregistreerd?
  • Wanneer geldt de snelheidslimiet van 30 km/uur?

We steken het niet onder stoelen of banken: de Belg heeft een zware voet! Bestuurders geven zelf toe het niet zo nauw te nemen met de geldende snelheidsbeperkingen. Het zal u dan ook niet verbazen dat de politie regelmatig een snelheidsovertreding registreert in de ‘traagste zone’ op de weg, namelijk de zone 30. Al constateren we dat dit niet steevast uit slechte wil is… Hoog tijd dus om de zone 30 en de regels die er gelden nog eens onder de loep te nemen.

Wat zijn de voordelen van een zone 30?

De kans op een ongeval met dodelijke afloop neemt exponentieel toe met de snelheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat wanneer de toegelaten snelheid op de weg wordt teruggebracht van 50 km/uur naar 30 km/uur, het aantal letselongevallen met 25% daalt. Verkeersveiligheid is dus het belangrijkste voordeel van de zone 30. Ook de beperkte geluidsoverlast en het weinige sluipverkeer worden door bewoners van zo’n zone als pluspunten aangehaald.

Helaas begaat de Belg nog te vaak een snelheidsovertreding in een zone 30. Meer zelfs: 2 op 3 bestuurders geven aan moeite te hebben om zich aan de snelheidslimiet van 30 km/uur te houden.

Hoe vaak wordt er een snelheidsovertreding geregistreerd?

In de eerste helft van dit jaar werden al 97.000 boetes voor een snelheidsovertreding in een zone 30 uitgeschreven. Dit komt neer op zo’n 540 boetes per dag. Wanneer we deze cijfers verder ontleden, constateren we dat 46.000 Belgische chauffeurs tot 10 km/uur te snel reden in de zone. Meer dan 48.000 mensen reden 10 tot 30 km/uur te snel en 32.500 automobilisten werden geflitst aan 40 km/ uur, of zelfs meer, te veel.

Dit hoge aantal is ook te wijten aan verwarring omtrent de regelgeving. Veel automobilisten denken immers dat de snelheidsbeperking in een zone 30 niet geldt buiten de schooluren, tijdens de weekends en in vakantieperiodes.

Wanneer geldt de snelheidslimiet van 30 km/uur?

Er bestaan 2 soorten zones 30: de zone 30 in stadscentra of woonomgevingen en de zone 30 in de omgeving van een school. In principe geldt in beide soorten zones 30 de snelheidsbeperking altijd. Enkel in een schoolomgeving kan er een uitzondering op de regel bestaan die wordt aangegeven met digitale borden. Wanneer deze borden niet opgelicht zijn, hoeft u dus geen rekening te houden met de snelheidsbeperking tot 30 km/uur.

Uit een steekproef van Vias blijkt echter ook dat de zones niet altijd duidelijk zijn aangegeven. “Het is daarom belangrijk dat de infrastructuur aangepast wordt om de snelheden naar beneden te krijgen, maar ook snelheidscontroles zijn zeker belangrijk”, klinkt het bij het bij Vias.

Beging u onlangs zelf een snelheidsovertreding, al dan niet in een zone 30? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u