Waarom zoveel snelheidsovertredingen in een zone 30?

 Waarom zoveel snelheidsovertredingen in een zone 30?

Wanneer geldt de snelheidsbeperking in een zone 30? Hoe vaak registreerde de politie er dit jaar al een snelheidsovertreding? IntoLaw duidt de regels, voordelen en overtredingen.

  • Wat zijn de voordelen van een zone 30?
  • Hoe vaak wordt er een snelheidsovertreding geregistreerd?
  • Wanneer geldt de snelheidslimiet van 30 km/uur?

We steken het niet onder stoelen of banken: de Belg heeft een zware voet! Bestuurders geven zelf toe het niet zo nauw te nemen met de geldende snelheidsbeperkingen. Het zal u dan ook niet verbazen dat de politie regelmatig een snelheidsovertreding registreert in de ‘traagste zone’ op de weg, namelijk de zone 30. Al constateren we dat dit niet steevast uit slechte wil is… Hoog tijd dus om de zone 30 en de regels die er gelden nog eens onder de loep te nemen.

Wat zijn de voordelen van een zone 30?

De kans op een ongeval met dodelijke afloop neemt exponentieel toe met de snelheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat wanneer de toegelaten snelheid op de weg wordt teruggebracht van 50 km/uur naar 30 km/uur, het aantal letselongevallen met 25% daalt. Verkeersveiligheid is dus het belangrijkste voordeel van de zone 30. Ook de beperkte geluidsoverlast en het weinige sluipverkeer worden door bewoners van zo’n zone als pluspunten aangehaald.

Helaas begaat de Belg nog te vaak een snelheidsovertreding in een zone 30. Meer zelfs: 2 op 3 bestuurders geven aan moeite te hebben om zich aan de snelheidslimiet van 30 km/uur te houden.

Hoe vaak wordt er een snelheidsovertreding geregistreerd?

In de eerste helft van dit jaar werden al 97.000 boetes voor een snelheidsovertreding in een zone 30 uitgeschreven. Dit komt neer op zo’n 540 boetes per dag. Wanneer we deze cijfers verder ontleden, constateren we dat 46.000 Belgische chauffeurs tot 10 km/uur te snel reden in de zone. Meer dan 48.000 mensen reden 10 tot 30 km/uur te snel en 32.500 automobilisten werden geflitst aan 40 km/ uur, of zelfs meer, te veel.

Dit hoge aantal is ook te wijten aan verwarring omtrent de regelgeving. Veel automobilisten denken immers dat de snelheidsbeperking in een zone 30 niet geldt buiten de schooluren, tijdens de weekends en in vakantieperiodes.

Wanneer geldt de snelheidslimiet van 30 km/uur?

Er bestaan 2 soorten zones 30: de zone 30 in stadscentra of woonomgevingen en de zone 30 in de omgeving van een school. In principe geldt in beide soorten zones 30 de snelheidsbeperking altijd. Enkel in een schoolomgeving kan er een uitzondering op de regel bestaan die wordt aangegeven met digitale borden. Wanneer deze borden niet opgelicht zijn, hoeft u dus geen rekening te houden met de snelheidsbeperking tot 30 km/uur.

Uit een steekproef van Vias blijkt echter ook dat de zones niet altijd duidelijk zijn aangegeven. “Het is daarom belangrijk dat de infrastructuur aangepast wordt om de snelheden naar beneden te krijgen, maar ook snelheidscontroles zijn zeker belangrijk”, klinkt het bij het bij Vias.

Beging u onlangs zelf een snelheidsovertreding, al dan niet in een zone 30? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u