Welke resultaten boekte de BOB-alcoholcontrole deze winter?

 Welke resultaten boekte de BOB-alcoholcontrole deze winter?

Hoeveel Belgische bestuurders reden beschonken tijdens de feestdagen in 2018? Welke resultaten zagen de BOB-alcoholcontroles ten opzichte van vorige jaren? De BOB-campagnes zijn vooral tijdens de feestdagen alomtegenwoordig, en dat lijkt effect te hebben.

  • Hoe verliep de BOB-alcoholcontrole afgelopen winter?
  • Welke resultaten leverde dat op?
  • Wat wil dat zeggen voor de toekomst?

 

De alcoholcontrole van BOB was ook afgelopen winter alomtegenwoordig op de Belgische wegen. Vooral tijdens de feestdagen was het de bedoeling veel en snel te controleren, en zo meer bestuurders te controleren of te beboeten. Welke resultaten leverde die controles op? Wat wil dat zeggen voor de toekomst?

 

Hoe verliep de BOB-alcoholcontrole afgelopen winter?

Afgelopen winter besloten de organisatoren van de BOB-campagnes om de controles over een andere boeg te gooien. Tegenwoordig kan u namelijk gemakkelijk via sociale media de alcoholcontroles in uw buurt ontdekken en omzeilen. En net dat wilden ze tegengaan. Door bliksemcontroles van maximum 40 minuten op te stellen langs onder andere sluipwegen, werd het stukken moeilijker de controle te vermijden. Bovendien maakten veel controleposten gebruik van pretests. Die sporen alcohol in de auto op zonder de chauffeur te doen blazen.

Pas als die positief waren, werd de blaastest uitgevoerd. Zo verliepen de controles een pak efficiënter.

 

Welke resultaten leverde dat op?

Hoewel het aantal BOB-controles tegenviel, bleven de resultaten niet uit. In totaal bliezen ongeveer 438.000 Belgische bestuurders, waarvan er 9.219 te veel op hadden. Dat komt op ongeveer 2,1%, wat het laagste percentage is sinds de start van de BOB-campagnes. Bovendien is het ook een verbetering ten opzichte van vorig jaar, hoewel niet overal, toen nog 2,3% van de bestuurders te diep in het glas keken. Ook in het Brusselse Gewest stelden de cijfers niet teleur. Zij scoorden nog beter dan de nationale 2,1% met 1,9%. Brusselaars deden het daarmee exponentieel beter dan de 2,8% van 2017.

In Brussel werd er met de controles zwaar op het weekend ingezet, met maar liefst 48% van de controles op zaterdag en zondag.

Wat wil dat zeggen voor de toekomst?

De dalende cijfers tonen dat de BOB-campagnes er goed in slagen de boodschap over de gevaren van dronken rijden over te brengen. De strijd is echter nog niet gestreden, vindt Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets. Ze kijkt heel tevreden naar de Brusselse cijfers, maar het aantal moet blijven dalen. Daarom stelt ze extra middelen ter beschikking van de Brusselse politiezones en wil ze ook de BOB-campagnes buiten de wintermaanden verderzetten. Alcoholcontrole blijkt namelijk een zeer effectieve methode om dronken rijden in te perken.

 

Hoe kan ik zeker zijn dat ik niet te veel gedronken heb om nog te rijden? Wat kan ik doen als iemand in mijn omgeving dronken rijdt? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u