Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

 Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

Wat is er exact gebeurd in Landgraaf? Hoe vaak komt vluchtmisdrijf voor? IntoLaw duidt het ongeval en geeft meer informatie over de straf voor vluchtmisdrijf.

Vorig weekend vond in het Nederlandse Landgraaf het muziekfestival Pinkpop plaats. Een festival waarvoor ook heel wat Belgen de grens oversteken. Op maandagochtend omstreeks 4 uur gebeurde er echter een tragisch verkeersongeval waarbij de dader vluchtmisdrijf pleegde. Een 35-jarige man uit Heerlen die als vrijwilliger op Pinkpop werkte, verloor hierbij het leven.

 

Wat gebeurde er exact?

Maandagochtend reed een bestelbusje aan de Mensheggerweg in Landgraaf, vlak bij camping B van het muziekfestival, in op enkele festivalgangers. Hierbij verloor een van hen het leven. Een traumahelikopter werd ingezet om de 3 anderen van het groepje te verzorgen. Zij verkeren momenteel nog in kritieke toestand. De aanrijder pleegde vluchtmisdrijf, maar gaf zichzelf enkele uren later aan bij de Amsterdamse politie.

Het motief en de precieze omstandigheden worden verder onderzocht. Het is immers nog niet duidelijk of dit een ongeluk of een opzettelijke daad was. Sommige getuigen menen dat het gezelschap er gewoon in het donker in een kringetje op straat zat.

 

Hoe vaak wordt er vluchtmisdrijf gepleegd?

Vluchtmisdrijf komt het vaakst voor bij materiële schade. Bijvoorbeeld een spiegel afrijden op een parking en gewoon doorrijden. En wie betaalt dan de schade? Helaas wordt in België ook bij ruim 10% van de ongevallen met een menselijk letsel vluchtmisdrijf gepleegd. Enkel in het Verenigd Koninkrijk ligt dat percentage nog hoger.

 “Wellicht komt het doordat Belgen op allerlei manieren regels proberen te ontwijken”, zegt aan het Vias Institute verbonden verkeerspsycholoog Ludo Kluppels. “We hebben ook een moeilijke verhouding met controles.”

 

Welke straf krijgt u voor vluchtmisdrijf?

Minister van Justitie Geens en minister van Mobiliteit Bellot sloegen de handen in elkaar om verkeersovertreders vanaf 2018 strenger aan te pakken en de boetes te verzwaren. Zo wordt ook de maximumstraf voor vluchtmisdrijf, die nu 2 jaar gevangenisstraf bedraagt, verhoogd tot 3 jaar en een geldboete tot 5000 euro wanneer de bestuurder een slachtoffer gewond achterlaat.

Indien er doden vallen, wordt de gevangenisstraf verhoogd tot 4 jaar. Sowieso verliest de bestuurder bij een ongeval met gewonden of doden ook minstens 3 maanden zijn rijbewijs.

 

Ook bij een ongeval met vluchtmisdrijf heeft u recht op gratis bijstand door een advocaat. Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u