Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

 Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

Wat is er exact gebeurd in Landgraaf? Hoe vaak komt vluchtmisdrijf voor? IntoLaw duidt het ongeval en geeft meer informatie over de straf voor vluchtmisdrijf.

Vorig weekend vond in het Nederlandse Landgraaf het muziekfestival Pinkpop plaats. Een festival waarvoor ook heel wat Belgen de grens oversteken. Op maandagochtend omstreeks 4 uur gebeurde er echter een tragisch verkeersongeval waarbij de dader vluchtmisdrijf pleegde. Een 35-jarige man uit Heerlen die als vrijwilliger op Pinkpop werkte, verloor hierbij het leven.

 

Wat gebeurde er exact?

Maandagochtend reed een bestelbusje aan de Mensheggerweg in Landgraaf, vlak bij camping B van het muziekfestival, in op enkele festivalgangers. Hierbij verloor een van hen het leven. Een traumahelikopter werd ingezet om de 3 anderen van het groepje te verzorgen. Zij verkeren momenteel nog in kritieke toestand. De aanrijder pleegde vluchtmisdrijf, maar gaf zichzelf enkele uren later aan bij de Amsterdamse politie.

Het motief en de precieze omstandigheden worden verder onderzocht. Het is immers nog niet duidelijk of dit een ongeluk of een opzettelijke daad was. Sommige getuigen menen dat het gezelschap er gewoon in het donker in een kringetje op straat zat.

 

Hoe vaak wordt er vluchtmisdrijf gepleegd?

Vluchtmisdrijf komt het vaakst voor bij materiële schade. Bijvoorbeeld een spiegel afrijden op een parking en gewoon doorrijden. En wie betaalt dan de schade? Helaas wordt in België ook bij ruim 10% van de ongevallen met een menselijk letsel vluchtmisdrijf gepleegd. Enkel in het Verenigd Koninkrijk ligt dat percentage nog hoger.

 “Wellicht komt het doordat Belgen op allerlei manieren regels proberen te ontwijken”, zegt aan het Vias Institute verbonden verkeerspsycholoog Ludo Kluppels. “We hebben ook een moeilijke verhouding met controles.”

 

Welke straf krijgt u voor vluchtmisdrijf?

Minister van Justitie Geens en minister van Mobiliteit Bellot sloegen de handen in elkaar om verkeersovertreders vanaf 2018 strenger aan te pakken en de boetes te verzwaren. Zo wordt ook de maximumstraf voor vluchtmisdrijf, die nu 2 jaar gevangenisstraf bedraagt, verhoogd tot 3 jaar en een geldboete tot 5000 euro wanneer de bestuurder een slachtoffer gewond achterlaat.

Indien er doden vallen, wordt de gevangenisstraf verhoogd tot 4 jaar. Sowieso verliest de bestuurder bij een ongeval met gewonden of doden ook minstens 3 maanden zijn rijbewijs.

 

Ook bij een ongeval met vluchtmisdrijf heeft u recht op gratis bijstand door een advocaat. Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u