Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

 Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

Wat is er exact gebeurd in Landgraaf? Hoe vaak komt vluchtmisdrijf voor? IntoLaw duidt het ongeval en geeft meer informatie over de straf voor vluchtmisdrijf.

Vorig weekend vond in het Nederlandse Landgraaf het muziekfestival Pinkpop plaats. Een festival waarvoor ook heel wat Belgen de grens oversteken. Op maandagochtend omstreeks 4 uur gebeurde er echter een tragisch verkeersongeval waarbij de dader vluchtmisdrijf pleegde. Een 35-jarige man uit Heerlen die als vrijwilliger op Pinkpop werkte, verloor hierbij het leven.

 

Wat gebeurde er exact?

Maandagochtend reed een bestelbusje aan de Mensheggerweg in Landgraaf, vlak bij camping B van het muziekfestival, in op enkele festivalgangers. Hierbij verloor een van hen het leven. Een traumahelikopter werd ingezet om de 3 anderen van het groepje te verzorgen. Zij verkeren momenteel nog in kritieke toestand. De aanrijder pleegde vluchtmisdrijf, maar gaf zichzelf enkele uren later aan bij de Amsterdamse politie.

Het motief en de precieze omstandigheden worden verder onderzocht. Het is immers nog niet duidelijk of dit een ongeluk of een opzettelijke daad was. Sommige getuigen menen dat het gezelschap er gewoon in het donker in een kringetje op straat zat.

 

Hoe vaak wordt er vluchtmisdrijf gepleegd?

Vluchtmisdrijf komt het vaakst voor bij materiële schade. Bijvoorbeeld een spiegel afrijden op een parking en gewoon doorrijden. En wie betaalt dan de schade? Helaas wordt in België ook bij ruim 10% van de ongevallen met een menselijk letsel vluchtmisdrijf gepleegd. Enkel in het Verenigd Koninkrijk ligt dat percentage nog hoger.

 “Wellicht komt het doordat Belgen op allerlei manieren regels proberen te ontwijken”, zegt aan het Vias Institute verbonden verkeerspsycholoog Ludo Kluppels. “We hebben ook een moeilijke verhouding met controles.”

 

Welke straf krijgt u voor vluchtmisdrijf?

Minister van Justitie Geens en minister van Mobiliteit Bellot sloegen de handen in elkaar om verkeersovertreders vanaf 2018 strenger aan te pakken en de boetes te verzwaren. Zo wordt ook de maximumstraf voor vluchtmisdrijf, die nu 2 jaar gevangenisstraf bedraagt, verhoogd tot 3 jaar en een geldboete tot 5000 euro wanneer de bestuurder een slachtoffer gewond achterlaat.

Indien er doden vallen, wordt de gevangenisstraf verhoogd tot 4 jaar. Sowieso verliest de bestuurder bij een ongeval met gewonden of doden ook minstens 3 maanden zijn rijbewijs.

 

Ook bij een ongeval met vluchtmisdrijf heeft u recht op gratis bijstand door een advocaat. Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u