Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

 Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

Wat is er exact gebeurd in Landgraaf? Hoe vaak komt vluchtmisdrijf voor? IntoLaw duidt het ongeval en geeft meer informatie over de straf voor vluchtmisdrijf.

Vorig weekend vond in het Nederlandse Landgraaf het muziekfestival Pinkpop plaats. Een festival waarvoor ook heel wat Belgen de grens oversteken. Op maandagochtend omstreeks 4 uur gebeurde er echter een tragisch verkeersongeval waarbij de dader vluchtmisdrijf pleegde. Een 35-jarige man uit Heerlen die als vrijwilliger op Pinkpop werkte, verloor hierbij het leven.

 

Wat gebeurde er exact?

Maandagochtend reed een bestelbusje aan de Mensheggerweg in Landgraaf, vlak bij camping B van het muziekfestival, in op enkele festivalgangers. Hierbij verloor een van hen het leven. Een traumahelikopter werd ingezet om de 3 anderen van het groepje te verzorgen. Zij verkeren momenteel nog in kritieke toestand. De aanrijder pleegde vluchtmisdrijf, maar gaf zichzelf enkele uren later aan bij de Amsterdamse politie.

Het motief en de precieze omstandigheden worden verder onderzocht. Het is immers nog niet duidelijk of dit een ongeluk of een opzettelijke daad was. Sommige getuigen menen dat het gezelschap er gewoon in het donker in een kringetje op straat zat.

 

Hoe vaak wordt er vluchtmisdrijf gepleegd?

Vluchtmisdrijf komt het vaakst voor bij materiële schade. Bijvoorbeeld een spiegel afrijden op een parking en gewoon doorrijden. En wie betaalt dan de schade? Helaas wordt in België ook bij ruim 10% van de ongevallen met een menselijk letsel vluchtmisdrijf gepleegd. Enkel in het Verenigd Koninkrijk ligt dat percentage nog hoger.

 “Wellicht komt het doordat Belgen op allerlei manieren regels proberen te ontwijken”, zegt aan het Vias Institute verbonden verkeerspsycholoog Ludo Kluppels. “We hebben ook een moeilijke verhouding met controles.”

 

Welke straf krijgt u voor vluchtmisdrijf?

Minister van Justitie Geens en minister van Mobiliteit Bellot sloegen de handen in elkaar om verkeersovertreders vanaf 2018 strenger aan te pakken en de boetes te verzwaren. Zo wordt ook de maximumstraf voor vluchtmisdrijf, die nu 2 jaar gevangenisstraf bedraagt, verhoogd tot 3 jaar en een geldboete tot 5000 euro wanneer de bestuurder een slachtoffer gewond achterlaat.

Indien er doden vallen, wordt de gevangenisstraf verhoogd tot 4 jaar. Sowieso verliest de bestuurder bij een ongeval met gewonden of doden ook minstens 3 maanden zijn rijbewijs.

 

Ook bij een ongeval met vluchtmisdrijf heeft u recht op gratis bijstand door een advocaat. Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u