Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

 Vluchtmisdrijf na aanrijding bij Pinkpop

Wat is er exact gebeurd in Landgraaf? Hoe vaak komt vluchtmisdrijf voor? IntoLaw duidt het ongeval en geeft meer informatie over de straf voor vluchtmisdrijf.

  • Wat gebeurde er exact?
  • Hoe vaak wordt er vluchtmisdrijf gepleegd?
  • Welke straf krijgt u voor vluchtmisdrijf?

Vorig weekend vond in het Nederlandse Landgraaf het muziekfestival Pinkpop plaats. Een festival waarvoor ook heel wat Belgen de grens oversteken. Op maandagochtend omstreeks 4 uur gebeurde er echter een tragisch verkeersongeval waarbij de dader vluchtmisdrijf pleegde. Een 35-jarige man uit Heerlen die als vrijwilliger op Pinkpop werkte, verloor hierbij het leven.

 

Wat gebeurde er exact?

Maandagochtend reed een bestelbusje aan de Mensheggerweg in Landgraaf, vlak bij camping B van het muziekfestival, in op enkele festivalgangers. Hierbij verloor een van hen het leven. Een traumahelikopter werd ingezet om de 3 anderen van het groepje te verzorgen. Zij verkeren momenteel nog in kritieke toestand. De aanrijder pleegde vluchtmisdrijf, maar gaf zichzelf enkele uren later aan bij de Amsterdamse politie.

Het motief en de precieze omstandigheden worden verder onderzocht. Het is immers nog niet duidelijk of dit een ongeluk of een opzettelijke daad was. Sommige getuigen menen dat het gezelschap er gewoon in het donker in een kringetje op straat zat.

 

Hoe vaak wordt er vluchtmisdrijf gepleegd?

Vluchtmisdrijf komt het vaakst voor bij materiële schade. Bijvoorbeeld een spiegel afrijden op een parking en gewoon doorrijden. En wie betaalt dan de schade? Helaas wordt in België ook bij ruim 10% van de ongevallen met een menselijk letsel vluchtmisdrijf gepleegd. Enkel in het Verenigd Koninkrijk ligt dat percentage nog hoger.

 “Wellicht komt het doordat Belgen op allerlei manieren regels proberen te ontwijken”, zegt aan het Vias Institute verbonden verkeerspsycholoog Ludo Kluppels. “We hebben ook een moeilijke verhouding met controles.”

 

Welke straf krijgt u voor vluchtmisdrijf?

Minister van Justitie Geens en minister van Mobiliteit Bellot sloegen de handen in elkaar om verkeersovertreders vanaf 2018 strenger aan te pakken en de boetes te verzwaren. Zo wordt ook de maximumstraf voor vluchtmisdrijf, die nu 2 jaar gevangenisstraf bedraagt, verhoogd tot 3 jaar en een geldboete tot 5000 euro wanneer de bestuurder een slachtoffer gewond achterlaat.

Indien er doden vallen, wordt de gevangenisstraf verhoogd tot 4 jaar. Sowieso verliest de bestuurder bij een ongeval met gewonden of doden ook minstens 3 maanden zijn rijbewijs.

 

Ook bij een ongeval met vluchtmisdrijf heeft u recht op gratis bijstand door een advocaat. Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Woensdag 08 December 2021

Ondernemingsrecht: welke rechten heeft mijn onderneming?

Als onderneming kan je terugvallen op heel wat rechten, maar wat is dit ondernemingsrecht nu precies? Een brede waaier aan begrippen dekken het woord ondernemingsrecht. Ondernemingsrecht is dus het geheel van regels die met elkaar gemeen hebben dat zij betrekking hebben op het ondernemingsleven. Ondernemingsrecht is nog volop in beweging. Zo zijn er nog heel wat rechtsregels die binnenkort in werking zullen treden om (kleine) ondernemingen beter te beschermen. Net zoals er een zwakkere contractspartij is in de relatie verhuurder-huurder, of in de relatie tussen een onderneming en een consument, zijn er steeds meer regels om kleinere ondernemingen te ‘beschermen’ tegen de machtspositie van grotere ondernemingen.

Lees meer
 Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Dinsdag 07 December 2021

Europa legt uniforme regels vast in verband met crowdfunding

Vanaf November 2021 gelden uniforme regels voor crowdfundingsdiensten aan bedrijven. Deze nieuwe afspraken, bepaald door de Europese Commissie, gelden voor biedingen tot 5 miljoen euro.

Lees meer
 Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Vrijdag 01 Oktober 2021

Waarop letten bij het opstellen van algemene voorwaarden (B2C) ?

Het belangrijkste basisprincipe bij algemene voorwaarden is dat de bedingen op een transparante, duidelijke en begrijpelijke wijze zijn opgesteld (art. VI.82 WER juncto art. VI.37 WER). Zo niet kan een onderneming zich op glad ijs bevinden

Lees meer
close menu 1u