Vluchtmisdrijf: wie betaalt de schade?

 Vluchtmisdrijf: wie betaalt de schade?

Werd uw wagen slachtoffer van vluchtmisdrijf? Kan u de verzekering niet inroepen omdat de dader onbekend is? IntoLaw vertelt u wat te doen.

-       Enkel stoffelijke schade - Kan ik beroep doen op mijn verzekering?

-       Ook lichamelijke schade -  Wanneer kan ik het Motorwaarborgfonds aanspreken?

-       Als de dader alsnog gevat wordt – Wat gebeurt er met de schadevergoeding die ik ontving?

 

Werd uw wagen slachtoffer van vluchtmisdrijf? Dagelijks worden in België 200 gevallen van vluchtmisdrijf aangegeven! Een vette kluif voor de politie. Aan de hand van statistieken kunnen we ons wel een beeld vormen van de daders en de pakkans ligt ook tussen de 30 en 50%, maar dan nog blijft een groot deel van de daders onbekend. Uiteraard kan u dan de verzekering van de dader niet inroepen om de schade te vergoeden.

 

Enkel stoffelijke schade

Een wagen verlaat de parking, botst tegen de uwe en rijdt weg. Geen getuigen in de buurt. Hoe vaak gebeurt dit niet? Indien er enkel blikschade is en de dader niet gevonden wordt, draait u zelf op voor de kosten van de herstelling. Heeft u een omniumverzekering afgesloten voor uw wagen? Geef het misdrijf aan bij de politie en contacteer daarna uw verzekeringsmakelaar. Uw verzekering zal dan, eventueel mits een franchise, tussenkomen voor deze materiële schade.

Ook lichamelijke schade

Werd u gewond bij het ongeval? Het Motorwaarborgfonds dekt in principe enkel lichamelijke schade en geen materiële schade. Zo voorkomt het misbruik. Alleen wanneer de lichamelijke schade zeer ernstig is, vergoedt het Motorwaarborgfonds alsnog de materiële schade. Uw verzekeringsmakelaar kijkt na of u hiervoor in aanmerking komt. We moeten wel bevestigen dat het aantal vluchtmisdrijven de voorbije jaren enorm is toegenomen. Gelukkig is het aantal doden bij ongevallen met vluchtmisdrijf gedaald. Want hoewel de daders zich niet bekend durven maken, hebben alle slachtoffers van zo’n vluchtmisdrijf wel een naam.

 

Als de dader alsnog gevonden wordt

U ontving via uw omniumverzekering al een schadevergoeding? Indien de dader van het ongeval met vluchtmisdrijf daarna alsnog gevat wordt, zal de verzekering dit bedrag van hem terugeisen. Als u nog geen vergoeding ontvangen heeft en het ongeval vond in België plaats, zal uw verzekeringsmakelaar een RDR-regeling proberen treffen. Sowieso zal de dader er ook snel genoeg achter komen welke straffen er gelden voor vluchtmisdrijf.

Zelf betrokken bij een ongeval met vluchtmisdrijf? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u