Veiliger bij spookrijden? Let goed op!

 Veiliger bij spookrijden? Let goed op!

Wat als ik per ongeluk ging spookrijden? Wat zegt de rechtbank bij een vierde graad overtreding? Leer alles over spookrijden met IntoLaw.

·      Waardoor gaan mensen spookrijden?

·      Welke straffen staan er op spookrijden?

·      Wat kan ik doen als ik een spookrijder zie?

·      Wat kan ik doen als ik zelf per ongeluk begin te spookrijden?

 

Jaarlijks veroorzaken spookrijders gemiddeld zo’n 15 ongevallen. Die vierde graad overtreding is 10 keer dodelijker dan alle andere ongevallen op de autosnelweg samengeteld. Wat veroorzaakt spookrijden? En hoe kan ik spookrijden vermijden? Dat ontdekt u met IntoLaw.

 

Waardoor gaan mensen spookrijden?

Er zijn drie belangrijke oorzaken voor spookrijden, die niet allemaal even gemakkelijk te bestrijden zijn.

·      Onder invloed. Sommige spookrijders zijn onder invloed van drank, geneesmiddelen of drugs en niet meer in staat de wegcode te interpreteren of te respecteren.

·      Per ongeluk. De meest voorkomende oorzaken van onopzettelijk spookrijden zijn verwarring, oriëntatieproblemen en te weinig herkenningspunten.

·      Opzettelijk. Sommige opzettelijke spookrijders doen het voor de kick, anderen kiezen spookrijden als zelfmoordmethode.

 

Welke straffen staan er op spookrijden?

Spookrijden is een vierde graad overtreding. De sancties kunnen hoog oplopen, maar worden wel aangepast aan de ernst van het voorval. Een rustige eenrichtingsstraat inrijden is logischerwijs veel minder ernstig dan kilometers spookrijden op de autosnelweg. Gemiddeld spreekt men dan van minimum €473 boete, €320 tot €4000 van de politierechtbank en 8 dagen tot 5 jaar rijverbod bij elke vierde graad overtreding.

Bij opzettelijk spookrijden kunnen daar nog andere veroordelingen bijkomen zoals poging tot doodslag in het verkeer.

Wat kan ik doen als ik een spookrijder zie?

Wanneer u op de autosnelweg of elders een spookrijder ziet, gaat u best zo rechts mogelijk rijden. Desnoods gaat u de pechstrook op. U flitst ook best eens met uw dimlichten, maar wel van dichtbij. Vanop grote afstand kan het namelijk paniek veroorzaken bij de spookrijder.

Is het onmiddellijke gevaar geweken? Kom dan tot stilstand op de pechstrook en bel meteen de politie. In zeldzame gevallen kunnen zij spookrijders onderscheppen of veilig naar de juiste rijrichting begeleiden. Veelal hebben spookrijders echter de gewoonte om te verdwijnen.

Wat kan ik doen als ik zelf per ongeluk begin te spookrijden?

Vermoeid, verward, gedesoriënteerd? Dan kan het u ook overkomen. Als u zelf begint te spookrijden, panikeer dan niet. Schakel gevarenlichten en dimlichten in voor maximale zichtbaarheid. Het is ook belangrijk dat u vertraagt en niet probeert zo snel mogelijk een afrit te bereiken. Rij zo rechts mogelijk. Dat maakt het tegenliggers gemakkelijk om u te ontwijken. Zijn er geen tegenliggers? Dan kan u oversteken naar de pechstrook en daar veilig tot stilstand komen. Eens daar kalmeert u best even voor u terug vertrekt en belt u de politie om te melden wat er gebeurde. Een vierde graad overtreding is ernstig en meldt u beter gewoon zelf. Van daaruit helpt de politie u verder.

Kan u zich keren en de rijrichting volgen tot de volgende afrit? Doe dat dan gerust. Lukt dat niet? Of denkt u door paniek of stress niet meer in staat te zijn veilig uw weg te vervolgen? Dan escorteert de politie u veilig weg.

 

Ging u per ongeluk spookrijden en wil u de boete aanvechten? Heeft u vragen over wat een kennis te wachten kan staan na een vierde graad overtreding? Neem dan contact op met de gespecialiseerde advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u