Veiliger bij spookrijden? Let goed op!

 Veiliger bij spookrijden? Let goed op!

Wat als ik per ongeluk ging spookrijden? Wat zegt de rechtbank bij een vierde graad overtreding? Leer alles over spookrijden met IntoLaw.

·      Waardoor gaan mensen spookrijden?

·      Welke straffen staan er op spookrijden?

·      Wat kan ik doen als ik een spookrijder zie?

·      Wat kan ik doen als ik zelf per ongeluk begin te spookrijden?

 

Jaarlijks veroorzaken spookrijders gemiddeld zo’n 15 ongevallen. Die vierde graad overtreding is 10 keer dodelijker dan alle andere ongevallen op de autosnelweg samengeteld. Wat veroorzaakt spookrijden? En hoe kan ik spookrijden vermijden? Dat ontdekt u met IntoLaw.

 

Waardoor gaan mensen spookrijden?

Er zijn drie belangrijke oorzaken voor spookrijden, die niet allemaal even gemakkelijk te bestrijden zijn.

·      Onder invloed. Sommige spookrijders zijn onder invloed van drank, geneesmiddelen of drugs en niet meer in staat de wegcode te interpreteren of te respecteren.

·      Per ongeluk. De meest voorkomende oorzaken van onopzettelijk spookrijden zijn verwarring, oriëntatieproblemen en te weinig herkenningspunten.

·      Opzettelijk. Sommige opzettelijke spookrijders doen het voor de kick, anderen kiezen spookrijden als zelfmoordmethode.

 

Welke straffen staan er op spookrijden?

Spookrijden is een vierde graad overtreding. De sancties kunnen hoog oplopen, maar worden wel aangepast aan de ernst van het voorval. Een rustige eenrichtingsstraat inrijden is logischerwijs veel minder ernstig dan kilometers spookrijden op de autosnelweg. Gemiddeld spreekt men dan van minimum €473 boete, €320 tot €4000 van de politierechtbank en 8 dagen tot 5 jaar rijverbod bij elke vierde graad overtreding.

Bij opzettelijk spookrijden kunnen daar nog andere veroordelingen bijkomen zoals poging tot doodslag in het verkeer.

Wat kan ik doen als ik een spookrijder zie?

Wanneer u op de autosnelweg of elders een spookrijder ziet, gaat u best zo rechts mogelijk rijden. Desnoods gaat u de pechstrook op. U flitst ook best eens met uw dimlichten, maar wel van dichtbij. Vanop grote afstand kan het namelijk paniek veroorzaken bij de spookrijder.

Is het onmiddellijke gevaar geweken? Kom dan tot stilstand op de pechstrook en bel meteen de politie. In zeldzame gevallen kunnen zij spookrijders onderscheppen of veilig naar de juiste rijrichting begeleiden. Veelal hebben spookrijders echter de gewoonte om te verdwijnen.

Wat kan ik doen als ik zelf per ongeluk begin te spookrijden?

Vermoeid, verward, gedesoriënteerd? Dan kan het u ook overkomen. Als u zelf begint te spookrijden, panikeer dan niet. Schakel gevarenlichten en dimlichten in voor maximale zichtbaarheid. Het is ook belangrijk dat u vertraagt en niet probeert zo snel mogelijk een afrit te bereiken. Rij zo rechts mogelijk. Dat maakt het tegenliggers gemakkelijk om u te ontwijken. Zijn er geen tegenliggers? Dan kan u oversteken naar de pechstrook en daar veilig tot stilstand komen. Eens daar kalmeert u best even voor u terug vertrekt en belt u de politie om te melden wat er gebeurde. Een vierde graad overtreding is ernstig en meldt u beter gewoon zelf. Van daaruit helpt de politie u verder.

Kan u zich keren en de rijrichting volgen tot de volgende afrit? Doe dat dan gerust. Lukt dat niet? Of denkt u door paniek of stress niet meer in staat te zijn veilig uw weg te vervolgen? Dan escorteert de politie u veilig weg.

 

Ging u per ongeluk spookrijden en wil u de boete aanvechten? Heeft u vragen over wat een kennis te wachten kan staan na een vierde graad overtreding? Neem dan contact op met de gespecialiseerde advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u