Veiliger bij spookrijden? Let goed op!

 Veiliger bij spookrijden? Let goed op!

Wat als ik per ongeluk ging spookrijden? Wat zegt de rechtbank bij een vierde graad overtreding? Leer alles over spookrijden met IntoLaw.

·      Waardoor gaan mensen spookrijden?

·      Welke straffen staan er op spookrijden?

·      Wat kan ik doen als ik een spookrijder zie?

·      Wat kan ik doen als ik zelf per ongeluk begin te spookrijden?

 

Jaarlijks veroorzaken spookrijders gemiddeld zo’n 15 ongevallen. Die vierde graad overtreding is 10 keer dodelijker dan alle andere ongevallen op de autosnelweg samengeteld. Wat veroorzaakt spookrijden? En hoe kan ik spookrijden vermijden? Dat ontdekt u met IntoLaw.

 

Waardoor gaan mensen spookrijden?

Er zijn drie belangrijke oorzaken voor spookrijden, die niet allemaal even gemakkelijk te bestrijden zijn.

·      Onder invloed. Sommige spookrijders zijn onder invloed van drank, geneesmiddelen of drugs en niet meer in staat de wegcode te interpreteren of te respecteren.

·      Per ongeluk. De meest voorkomende oorzaken van onopzettelijk spookrijden zijn verwarring, oriëntatieproblemen en te weinig herkenningspunten.

·      Opzettelijk. Sommige opzettelijke spookrijders doen het voor de kick, anderen kiezen spookrijden als zelfmoordmethode.

 

Welke straffen staan er op spookrijden?

Spookrijden is een vierde graad overtreding. De sancties kunnen hoog oplopen, maar worden wel aangepast aan de ernst van het voorval. Een rustige eenrichtingsstraat inrijden is logischerwijs veel minder ernstig dan kilometers spookrijden op de autosnelweg. Gemiddeld spreekt men dan van minimum €473 boete, €320 tot €4000 van de politierechtbank en 8 dagen tot 5 jaar rijverbod bij elke vierde graad overtreding.

Bij opzettelijk spookrijden kunnen daar nog andere veroordelingen bijkomen zoals poging tot doodslag in het verkeer.

Wat kan ik doen als ik een spookrijder zie?

Wanneer u op de autosnelweg of elders een spookrijder ziet, gaat u best zo rechts mogelijk rijden. Desnoods gaat u de pechstrook op. U flitst ook best eens met uw dimlichten, maar wel van dichtbij. Vanop grote afstand kan het namelijk paniek veroorzaken bij de spookrijder.

Is het onmiddellijke gevaar geweken? Kom dan tot stilstand op de pechstrook en bel meteen de politie. In zeldzame gevallen kunnen zij spookrijders onderscheppen of veilig naar de juiste rijrichting begeleiden. Veelal hebben spookrijders echter de gewoonte om te verdwijnen.

Wat kan ik doen als ik zelf per ongeluk begin te spookrijden?

Vermoeid, verward, gedesoriënteerd? Dan kan het u ook overkomen. Als u zelf begint te spookrijden, panikeer dan niet. Schakel gevarenlichten en dimlichten in voor maximale zichtbaarheid. Het is ook belangrijk dat u vertraagt en niet probeert zo snel mogelijk een afrit te bereiken. Rij zo rechts mogelijk. Dat maakt het tegenliggers gemakkelijk om u te ontwijken. Zijn er geen tegenliggers? Dan kan u oversteken naar de pechstrook en daar veilig tot stilstand komen. Eens daar kalmeert u best even voor u terug vertrekt en belt u de politie om te melden wat er gebeurde. Een vierde graad overtreding is ernstig en meldt u beter gewoon zelf. Van daaruit helpt de politie u verder.

Kan u zich keren en de rijrichting volgen tot de volgende afrit? Doe dat dan gerust. Lukt dat niet? Of denkt u door paniek of stress niet meer in staat te zijn veilig uw weg te vervolgen? Dan escorteert de politie u veilig weg.

 

Ging u per ongeluk spookrijden en wil u de boete aanvechten? Heeft u vragen over wat een kennis te wachten kan staan na een vierde graad overtreding? Neem dan contact op met de gespecialiseerde advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
close menu 1u