Met de auto op vakantie? Deze verkeersregels gelden in het buitenland.

 Met de auto op vakantie? Deze verkeersregels gelden in het buitenland.

Wat is verplicht en verboden in uw wagen?Heeft u aan uw wegen- of milieuvignet gedacht?Hoe voorkomt u dat uw bankaart wordt geblokkeerd na een tankbeurt? Belgen trekken graag met de auto op vakantie. Maar naast een koffer vol herinneringen en enkele leuke souvenirs, brengen we ook vaak verkeersboete mee naar huis. En vergis u niet: verkeersboetes komen u in het buitenland duur te staan! Er gelden immers andere verkeersregels dan in België. Om u die extra hap uit uw vakantiebudget te besparen, maken we u graag wegwijs in de belangrijkste verschillen. 

Verplicht bij te hebben

In België is het verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en gevarendriehoek in de wagen te hebben. In het buitenland gelden er andere verplichtingen. Zo is de brandblusser en de verbanddoos niet overal verplicht en is het per land weer verschillend of u aan slechts een veiligheidshesje voldoende heeft of er eentje per passagier vereist is. In principe gelden binnen alle landen van de EU dezelfde regels. Toch merken we dat de uitzonderingen de regel bevestigen. Met verkeersboetes in het buitenland tot gevolg.

Verboden bij te hebben

Uiteraard zijn er ook bepaalde zaken verboden in de wagen. Als u met de auto naar Frankrijk op vakantie gaat, mag u geen enkel type headset of koptelefoon gebruiken achter het stuur. Handsfree bellen mag er enkel via bluetooth. Steeds meer landen voeren ook een verbod op flitsverklikkers in. Als dit beschikbaar is op uw smartphone of gps, is het meestal zelfs niet voldoende om de functie uit te schakelen. Indien u de flitsverklikker niet verwijdert, kan u zich bij een controle aan een boete verwachten.

Snelheidslimieten respecteren

Gelukkig zijn de snelheidsbeperkingen in de meeste landen vergelijkbaar met die in België. Ook passen steeds meer landen het systeem van trajectcontroles toe. Nederland startte hier zelfs al in 1997 mee. In Italië heet de trajectcontrole TUTOR en is het op zo’n 2500 km aan autosnelwegen van toepassing. Als u met de auto naar Duitsland reist, heeft u minder te vrezen op het gebied van boetes voor overdreven snelheid. Op de meeste snelwegen in Duitsland mag u immers zelf kiezen hoe hard u rijdt.

Denk aan uw wegen- of milieuvignet

Voor sommige landen dient u een wegenvignet of een milieuvignet aan te kopen. Dit kan u vooraf via de webshop van de VAB kopen, maar vaak is dit ook nog mogelijk in een tankstation bij de grens. Indien u uw wegenvignet voor uw vertrek aankoopt, vermijdt u uiteraard onnodig tijdverlies. Voor landen als Frankrijk en Duitsland heeft u enkel een milieuvignet nodig voor bepaalde steden. Rijdt u via de Duitse snelwegen naar Oostenrijk, heeft u dus enkel een wegenvignet voor Oostenrijk nodig. Maakt u daarentegen een tussenstop in het Duitse Berlijn, dan heeft u dus wel een milieuvignet nodig. Aangezien de milieuvignetten afhankelijk zijn van de vervuilingsgraad van uw wagen, dient u dit wel vooraf online aan te kopen. U heeft daarvoor ook uw inschrijvingsbewijs en gelijkvormigheidsattest nodig.

Tanken met de bankkaart

In verscheidene vakantielanden, zoals onder andere in Frankrijk, raden we u af om met de gewone bankkaart te tanken. Het kan immers zijn dat men een forfaitair bedrag op uw kaart blokkeert tot het te betalen bedrag effectief is ontvangen. In het beste geval duurt dit enkele uren, in het slechtste geval enkele dagen. U kan er dus best een gewoonte van maken om steeds met de kredietkaart te tanken in het buitenland.   


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u