Deze verkeersregels gelden op de Franse wegen

 Deze verkeersregels gelden op de Franse wegen

 Welke snelheidslimiet geldt er op de Franse autosnelwegen?Waarvoor kan u nog beboet worden in Frankrijk?Wat is de toegestane alcohollimiet?  Wist u dat er vorig jaar in Frankrijk maar liefst 490 000 boetes voor overdreven snelheid werden uitgedeeld aan Belgen? U kan dus maar best even op de rem gaan staan, uw kennis van de Franse verkeersregels opfrissen en uw reis naar Frankrijk goed voorbereiden. Bovendien zijn flitsverklikkers er ten strengste verboden. Daar kan u dus niet op vertrouwen om zonder verkeersboetes thuis te komen. Tijdens de zomermaanden met de auto, maar zonder boetes op reis naar Frankrijk? Intolaw helpt u op weg. 

5000 flitscamera’s verwelkomen u.

Inderdaad: maar liefst 5000 flitscamera’s staan langs de autosnelweg uw snelheid te meten. U mag er nochtans iets steviger op uw gaspedaal gaan staan dan in België. Bij normale weersomstandigheden mag u er immers 130 km/u rijden. Is er neerslag of heeft u uw permanent rijbewijs nog geen 3 jaar, dan bedraagt de snelheidslimiet 110 km/u. Let op: bij mist met een zichtbaarheid van minder dan 50 meter geldt op alle wegen, dus zelfs op de autosnelwegen, een snelheidsbeperking van 50 km/u. De kans dat u hiermee tijdens uw zomervakantie geconfronteerd wordt, is uiteraard vrij klein.

Waarvoor kan u beboet worden?

Aangezien flitsverklikkers in Frankrijk ten strengste verboden zijn, dient u deze vooraf te verwijderen uit uw gps of smartphone. De functie gewoon uitschakelen, is niet voldoende om een boete te voorkomen. Bellen achter het stuur wordt ook bestraft. Zelfs als u handsfree belt met een headset. In Frankrijk is het enkel toegestaan om snoerloos, dus via bluetooth, de gsm te gebruiken achter het stuur. Wordt u aan de kant gezet met versleten banden? Daar kan u een verkeersboete tot €750 voor krijgen aangezien uit cijfers blijkt dat 1 dodelijk verkeersongeval op 5 er tijdens de drukke zomermaanden te wijten is aan een klapband. Check dus zeker vooraf of uw banden niet te zacht zijn en uw wagen niet te veel overladen is. Dit zijn immers de meest voorkomende oorzaken van een klapband.

Glaasje op? Dit is de toegestane alcohollimiet.

La douce France is het land voor de levensgenieter die graag een wijntje of een glaasje Pastis drinkt. De maximum toegelaten alcohollimiet bedraagt er 0,5 promille. Tenzij u nog geen 3 jaar over uw permanent rijbewijs beschikt want dan wordt dit teruggeschroefd naar 0,2 promille. Eigenlijk bent u in Frankrijk ook verplicht om 2 alcoholtesters in uw wagen te hebben. U wordt echter niet beboet als dit niet het geval is. De boete voor een glaasje te veel bedraagt minimum €135.

Vergeet uw ecovignet niet.

In heel wat landen is een wegenvignet of milieuvignet verplicht en dat is in Frankrijk niet anders. Meer en meer Franse steden voeren zones met beperkte circulatie in om de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof te verlagen. Sinds 1 juli is het daarom verplicht een ecovignet Crit’Air aan te schaffen. Voorlopig kan dit enkel online op www.certificat-air.gouv.fr/ besteld worden.

Wat als u toch een verkeersboete krijgt?

Als u ondanks deze tips toch een boete krijgt, dan wilt u natuurlijk weten wat die verkeersboete u in het buitenland kost. In Frankrijk betaalt u voor de meeste verkeersovertredingen minder als u de betaling binnen de 45 dagen voldoet. We verduidelijken met een concreet voorbeeld: reed u 15 kilometer te hard buiten de bebouwde kom, dan betaalt u binnen de 45 dagen €45 voor uw verkeersboete. Betaalt u pas na 45 dagen, dan betaalt u de forfaitaire boete van €135. Na 75 dagen nog niet betaald? Dan mag u zich aan een verhoogde boete van €180 verwachten. 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u