Hoe uw reis naar Frankrijk goed voorbereiden?

 Hoe uw reis naar Frankrijk goed voorbereiden?

Laat uw wagen controleren om uw veiligheid te garanderen en boetes te vermijden. Plan uw vertrek, alsook de steden die u wenst te bezoeken. Heeft uw vakantiebudget baat bij het vermijden van de tolwegen? Uitnodigende steden, prachtige flora, zonovergoten stranden en culinaire deugden. Het is niet verwonderlijk dat Frankrijk tot de meest geliefde vakantiebestemmingen van de Belg behoort. Een leuke bijkomstigheid is dat u er zelfs geen vliegtuig voor hoeft te nemen. Koffers pakken, auto volladen en vertrekken maar. Toch doet u er goed aan uw reis naar Frankrijk goed voor te bereiden. En denk eraan: in Frankrijk gelden andere verkeersregels dan in België. Intolaw behoedt u graag voor verkeersboetes en andere onaangename verrassingen.

Controleer uw wagen

Wanneer u met de auto naar het buitenland op reis gaat, maakt u best eerst nog even een tussenstop bij uw garagist. Zowel de vloeistofniveaus als de banden moeten grondig gecontroleerd worden. Als u in Frankrijk aan de kant wordt gezet met versleten banden kan u hiervoor immers een verkeersboete krijgen die kan oplopen tot €750. Ja, verkeersboetes kunnen u in het buitenland duur komen te staan. De Fransen hebben hier een goede reden voor: uit cijfers blijkt dat 1 dodelijk verkeersongeval op 5 tijdens de drukke zomermaanden op de Franse snelwegen te wijten is aan een klapband.

De dag van vertrek plannen

Wanneer u een hotel, camping of huisje reserveert in Frankrijk kan u de dag van aankomst en vertrek meestal niet vrij kiezen. Over het algemeen geldt voor Frankrijk een verblijf van zaterdag tot zaterdag. De weekends zijn dus sowieso het drukst. Tracht in ieder geval het ‘wisselweekend’ tussen juli en augustus te vermijden of kijk vooraf eens naar de druktekalender van de VAB. Heel wat reizigers proberen de drukte te vermijden door ’s nachts te rijden of toch een dag vroeger te vertrekken en een nacht door te brengen in een overnachtingshotel onderweg.

Welke steden gaat u bezoeken?

In heel wat landen heeft u een wegenvignet of een milieuvignet nodig. Voor Frankrijk is dat afhankelijk van welke steden u tijdens uw reis wenst te bezoeken. U vindt alle informatie op de site https://www.certificat-air.gouv.fr/ waar u ook het vignet kan kopen. Bestel tijdig want de levertijd bedraagt ongeveer 10 dagen. Rijdt u toch zonder ecovignet een van de deelnemende steden binnen, dan riskeert u een boete van ongeveer €68. Terwijl een ecovignet amper €4,80 kost...

Tolwegen vermijden?

Alvorens u in die steden aankomt, moet u eerst nog beslissen of u langs de tolwegen, aangeduid met ‘péage’ rijdt of binnendoor. De prijs van de péage is afhankelijk van uw traject en type voertuig, maar globaal mag u rekenen op zo’n €0,10 per kilometer. Dit kan u aan de tolpoortjes makkelijk betalen met cash geld of een kredietkaart. Het tolgeld is zodanig berekend dat het eigenlijk weinig nut heeft om een andere route te volgen. Wat u uitspaart door een andere weg te nemen, betaalt u dan aan benzine of een extra overnachting aangezien u zo beduidend langer onderweg bent. Binnendoor rijden is dus eerder een kwestie van het echte Frankrijk te zien dan het besparen op uw vakantiebudget.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u