Hoe vermijd ik als 65-plusser boetes als ik op pad ga met de e-bike?
Woensdag 31 Oktober 2018

Voor welke boetes moet ik opletten als ik op pad ben met de elektrische fiets? IntoLaw ging de regels van de e-bike voor u na!
- Hoeveel categorieën van elektrische fietsen bestaan er?
- Welke regels gelden er voor de gemotoriseerde fietsen en speed pedelecs?
Senioren kiezen wanneer hun rijvaardigheid vermindert of aanpassingen aan de wagen geen soelaas bieden almaar vaker voor de fiets hoewel ze fysiek een stuk fragieler zijn dan andere weggebruikers. Hierdoor maken 65-plussers maar liefst meer dan de helft van de fietsdoden uit. Deze cijfers worden regelmatig in verband gebracht met de opmars van de elektrische fiets. IntoLaw ging daarom de regelgeving omtrent de e-bike voor u na en geeft tips om boetes te vermijden.
Hoeveel categorieën van elektrische fietsen bestaan er?
Vandaag is 1 verkochte fiets op 3 er één met elektrische ondersteuning. Daarom is er sinds 1 oktober 2016 een nieuwe wetgeving van kracht die boetes bepaalt op basis van het vermogen en de snelheid van de e-bikes. Elektrische fietsen bestaan in 3 verschillende categorieën.
- De conventionele of gewone e-bike heeft een vermogen van maximaal 250 W en zijn maximumsnelheid bedraagt 25 km/u. Bij dit soort fiets wordt enkel de trapactie versterkt. Dit wil zeggen dat wanneer de gebruiker niet zelf trapt, de elektrische motor geen energie levert.
- Men spreekt van een gemotoriseerde fiets wanneer het vermogen ervan tussen de 250 en de 1000 W ligt. De maximumsnelheid is gelijkaardig aan die van de gewone e-bike, maar de motor van de fiets werkt ook wanneer er niet actief wordt getrapt.
- De laatste categorie is de speed pedelec of high speed e-bike. Dit is de krachtigste en snelste onder de e-bikes met een vermogen tot 4000 W en een maximumsnelheid van 45 km/u. Op deze elektrische fiets zijn dezelfde regels van toepassing als die voor bromfietsen.
Welke regels gelden voor gemotoriseerde fietsen en speed pedelecs?
Wilt u een gemotoriseerde fiets gaan gebruiken zonder boetes te krijgen of te moeten gaan betwisten, dan moet u aan een aantal voorwaarden te voldoen. U dient minimum 16 jaar oud te zijn en u moet beschikken over een gelijkvormigheidsattest voor uw elektrische fiets. Daarnaast moet u een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten omdat de motor van de fiets autonoom kan werken.
Gaat u op pad met een speed pedelec, dan kan u boetes voorkomen door een helm te dragen. Uw high speed e-bike moet ingeschreven zijn bij het DIV en u dient als bestuurder te beschikken over een rijbewijs AM of B. Conventionele e-bikes en gemotoriseerde fietsen mogen over meer dan twee wielen beschikken. Speed pedelecs mogen dan weer maximum twee wielen hebben.
Denkt u erover zelf een gemotoriseerde fiets aan te schaffen of beging u onlangs een overtreding met uw e-bike? Neem voor juridisch advies contact op met de advocaten van IntoLaw!
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer