Hoe vermijd ik als 65-plusser boetes als ik op pad ga met de e-bike?

 Hoe vermijd ik als 65-plusser boetes als ik op pad ga met de e-bike?

Voor welke boetes moet ik opletten als ik op pad ben met de elektrische fiets? IntoLaw ging de regels van de e-bike voor u na!

  • Hoeveel categorieën van elektrische fietsen bestaan er?
  • Welke regels gelden er voor de gemotoriseerde fietsen en speed pedelecs?

Senioren kiezen wanneer hun rijvaardigheid vermindert of aanpassingen aan de wagen geen soelaas bieden almaar vaker voor de fiets hoewel ze fysiek een stuk fragieler zijn dan andere weggebruikers. Hierdoor maken 65-plussers maar liefst meer dan de helft van de fietsdoden uit. Deze cijfers worden regelmatig in verband gebracht met de opmars van de elektrische fiets. IntoLaw ging daarom de regelgeving omtrent de e-bike voor u na en geeft tips om boetes te vermijden.

Hoeveel categorieën van elektrische fietsen bestaan er?

Vandaag is 1 verkochte fiets op 3 er één met elektrische ondersteuning. Daarom is er sinds 1 oktober 2016 een nieuwe wetgeving van kracht die boetes bepaalt op basis van het vermogen en de snelheid van de e-bikes. Elektrische fietsen bestaan in 3 verschillende categorieën.

  1. De conventionele of gewone e-bike heeft een vermogen van maximaal 250 W en zijn maximumsnelheid bedraagt 25 km/u. Bij dit soort fiets wordt enkel de trapactie versterkt. Dit wil zeggen dat wanneer de gebruiker niet zelf trapt, de elektrische motor geen energie levert.
  2. Men spreekt van een gemotoriseerde fiets wanneer het vermogen ervan tussen de 250 en de 1000 W ligt. De maximumsnelheid is gelijkaardig aan die van de gewone e-bike, maar de motor van de fiets werkt ook wanneer er niet actief wordt getrapt.
  3. De laatste categorie is de speed pedelec of high speed e-bike. Dit is de krachtigste en snelste onder de e-bikes met een vermogen tot 4000 W en een maximumsnelheid van 45 km/u. Op deze elektrische fiets zijn dezelfde regels van toepassing als die voor bromfietsen.

Welke regels gelden voor gemotoriseerde fietsen en speed pedelecs?

Wilt u een gemotoriseerde fiets gaan gebruiken zonder boetes te krijgen of te moeten gaan betwisten, dan moet u aan een aantal voorwaarden te voldoen. U dient minimum 16 jaar oud te zijn en u moet beschikken over een gelijkvormigheidsattest voor uw elektrische fiets. Daarnaast moet u een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten omdat de motor van de fiets autonoom kan werken.

Gaat u op pad met een speed pedelec, dan kan u boetes voorkomen door een helm te dragen. Uw high speed e-bike moet ingeschreven zijn bij het DIV en u dient als bestuurder te beschikken over een rijbewijs AM of B. Conventionele e-bikes en gemotoriseerde fietsen mogen over meer dan twee wielen beschikken. Speed pedelecs mogen dan weer maximum twee wielen hebben.

Denkt u erover zelf een gemotoriseerde fiets aan te schaffen of beging u onlangs een overtreding met uw e-bike? Neem voor juridisch advies contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u