Wanneer zou ik een verkeersovertreding met bijbehorende boete moeten kunnen aanvechten?

 Wanneer zou ik een verkeersovertreding met bijbehorende boete moeten kunnen aanvechten?

Waarom maken fietsers bewust een verkeersovertreding? Hoe ervoor zorgen dat fietsers zich veiliger kunnen verplaatsen? Hoe kan ik mijn verkeersboete aanvechten?

Vraag snel raad aan de experts van IntoLaw om uw verkeersboete aan te vechten

Verkeersregels zijn er om gevolgd te worden, maar wat doet u als de verkeersregels niet volgen gewoonweg veel veiliger lijkt? Verkeersdeskundige verbonden aan de Ugent Johan De Mol pleit ervoor altijd voor de veiligste optie te kiezen. Ook als u daarbij een verkeersovertreding begaat. U kunt dus wel een verkeersboete krijgen dan. Hoe kunt u die boete betwisten?

 

Waarom maken fietsers bewust een verkeersovertreding? 

De verkeersregels volgen of ze toch even niet volgen en zo veel veiliger een druk kruispunt oversteken. Voor veel fietsers is het een dagelijks dilemma. Dat was ook zo voor de zoon van verkeersdeskundige Johan De Mol. Hij reed even aan de verkeerde kant van de straat op het fietspad van de N47 tussen Dendermonde en Lebbeke. Zo vermeed hij vier gevaarlijke kruispunten waar dikwijls ongevallen gebeuren. 

De politie hield hem tegen en rekende hem 55 euro aan. Vader en zoon De Mol betwistten de boete bij de politierechter en met succes. De boete werd kwijtgescholden, officieel door een gebrek aan bewijslast. Volgens Johan De Mol was het echter duidelijk dat de rechter wel oren had naar het argument ‘overtreding gemaakt uit veiligheidsoverwegingen’.

 

Hoe ervoor zorgen dat fietsers zich veiliger kunnen verplaatsen?

Volgens nog verkeersdeskundingen zijn er honderden punten in Vlaanderen waar een verkeersovertreding begaan veiliger is dan de regels volgen. Conflictvrije kruispunten brengen de oplossing, maar die zijn nog lang niet overal in gebruik. De Mol spoort daarom fietsers aan hun verkeersboete aan te vechten als ze een overtreding begingen uit veiligheidsoverwegingen.

Hij wordt daarin gesteund door collega-verkeersdeskundige Dirk Lauwers (UGent en UA). Hij verwijst naar de boetes die fietsers massaal kregen nadat ze spookreden aan de Singel in Antwerpen. Nochtans is dat een veel veiliger optie daar. 

 

Hoe kan ik mijn verkeersboete aanvechten?

Regels zijn uiteraard nog altijd regels en dus kunt u nog steeds een verkeersboete krijgen als u spookrijdt met de fiets. Een boete betwisten is wel mogelijk.

Om uw boete aan te vechten, vult u het formulier in dat u samen met uw proces-verbaal ontving. De magistraat kan akkoord gaan met uw betwisting en het dossier seponeren. Uiteraard hoeft de magistraat niet akkoord te gaan, maar kan hij de inhoud van uw betwisting als verzachtende omstandigheden zien. Ook voor de politierechtbank kan u nog steeds uw boete betwisten. Johan De Mol en zijn zoon bewezen dat een kwijtschelding daar nog steeds mogelijk is. 

 

Wilt u uw verkeersboete aanvechten? Vraag dan zeker hulp aan de experts in verkeersrecht van IntoLaw via mail, telefoon, WhatsApp of chat.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u