Wanneer zou ik een verkeersovertreding met bijbehorende boete moeten kunnen aanvechten?
Vrijdag 13 April 2018

Waarom maken fietsers bewust een verkeersovertreding? Hoe ervoor zorgen dat fietsers zich veiliger kunnen verplaatsen? Hoe kan ik mijn verkeersboete aanvechten?
Vraag snel raad aan de experts van IntoLaw om uw verkeersboete aan te vechten
Verkeersregels zijn er om gevolgd te worden, maar wat doet u als de verkeersregels niet volgen gewoonweg veel veiliger lijkt? Verkeersdeskundige verbonden aan de Ugent Johan De Mol pleit ervoor altijd voor de veiligste optie te kiezen. Ook als u daarbij een verkeersovertreding begaat. U kunt dus wel een verkeersboete krijgen dan. Hoe kunt u die boete betwisten?
Waarom maken fietsers bewust een verkeersovertreding?
De verkeersregels volgen of ze toch even niet volgen en zo veel veiliger een druk kruispunt oversteken. Voor veel fietsers is het een dagelijks dilemma. Dat was ook zo voor de zoon van verkeersdeskundige Johan De Mol. Hij reed even aan de verkeerde kant van de straat op het fietspad van de N47 tussen Dendermonde en Lebbeke. Zo vermeed hij vier gevaarlijke kruispunten waar dikwijls ongevallen gebeuren.
De politie hield hem tegen en rekende hem 55 euro aan. Vader en zoon De Mol betwistten de boete bij de politierechter en met succes. De boete werd kwijtgescholden, officieel door een gebrek aan bewijslast. Volgens Johan De Mol was het echter duidelijk dat de rechter wel oren had naar het argument ‘overtreding gemaakt uit veiligheidsoverwegingen’.
Hoe ervoor zorgen dat fietsers zich veiliger kunnen verplaatsen?
Volgens nog verkeersdeskundingen zijn er honderden punten in Vlaanderen waar een verkeersovertreding begaan veiliger is dan de regels volgen. Conflictvrije kruispunten brengen de oplossing, maar die zijn nog lang niet overal in gebruik. De Mol spoort daarom fietsers aan hun verkeersboete aan te vechten als ze een overtreding begingen uit veiligheidsoverwegingen.
Hij wordt daarin gesteund door collega-verkeersdeskundige Dirk Lauwers (UGent en UA). Hij verwijst naar de boetes die fietsers massaal kregen nadat ze spookreden aan de Singel in Antwerpen. Nochtans is dat een veel veiliger optie daar.
Hoe kan ik mijn verkeersboete aanvechten?
Regels zijn uiteraard nog altijd regels en dus kunt u nog steeds een verkeersboete krijgen als u spookrijdt met de fiets. Een boete betwisten is wel mogelijk.
Om uw boete aan te vechten, vult u het formulier in dat u samen met uw proces-verbaal ontving. De magistraat kan akkoord gaan met uw betwisting en het dossier seponeren. Uiteraard hoeft de magistraat niet akkoord te gaan, maar kan hij de inhoud van uw betwisting als verzachtende omstandigheden zien. Ook voor de politierechtbank kan u nog steeds uw boete betwisten. Johan De Mol en zijn zoon bewezen dat een kwijtschelding daar nog steeds mogelijk is.
Wilt u uw verkeersboete aanvechten? Vraag dan zeker hulp aan de experts in verkeersrecht van IntoLaw via mail, telefoon, WhatsApp of chat.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer