Wanneer zou ik een verkeersovertreding met bijbehorende boete moeten kunnen aanvechten?

 Wanneer zou ik een verkeersovertreding met bijbehorende boete moeten kunnen aanvechten?

Waarom maken fietsers bewust een verkeersovertreding? Hoe ervoor zorgen dat fietsers zich veiliger kunnen verplaatsen? Hoe kan ik mijn verkeersboete aanvechten?

Vraag snel raad aan de experts van IntoLaw om uw verkeersboete aan te vechten

Verkeersregels zijn er om gevolgd te worden, maar wat doet u als de verkeersregels niet volgen gewoonweg veel veiliger lijkt? Verkeersdeskundige verbonden aan de Ugent Johan De Mol pleit ervoor altijd voor de veiligste optie te kiezen. Ook als u daarbij een verkeersovertreding begaat. U kunt dus wel een verkeersboete krijgen dan. Hoe kunt u die boete betwisten?

 

Waarom maken fietsers bewust een verkeersovertreding? 

De verkeersregels volgen of ze toch even niet volgen en zo veel veiliger een druk kruispunt oversteken. Voor veel fietsers is het een dagelijks dilemma. Dat was ook zo voor de zoon van verkeersdeskundige Johan De Mol. Hij reed even aan de verkeerde kant van de straat op het fietspad van de N47 tussen Dendermonde en Lebbeke. Zo vermeed hij vier gevaarlijke kruispunten waar dikwijls ongevallen gebeuren. 

De politie hield hem tegen en rekende hem 55 euro aan. Vader en zoon De Mol betwistten de boete bij de politierechter en met succes. De boete werd kwijtgescholden, officieel door een gebrek aan bewijslast. Volgens Johan De Mol was het echter duidelijk dat de rechter wel oren had naar het argument ‘overtreding gemaakt uit veiligheidsoverwegingen’.

 

Hoe ervoor zorgen dat fietsers zich veiliger kunnen verplaatsen?

Volgens nog verkeersdeskundingen zijn er honderden punten in Vlaanderen waar een verkeersovertreding begaan veiliger is dan de regels volgen. Conflictvrije kruispunten brengen de oplossing, maar die zijn nog lang niet overal in gebruik. De Mol spoort daarom fietsers aan hun verkeersboete aan te vechten als ze een overtreding begingen uit veiligheidsoverwegingen.

Hij wordt daarin gesteund door collega-verkeersdeskundige Dirk Lauwers (UGent en UA). Hij verwijst naar de boetes die fietsers massaal kregen nadat ze spookreden aan de Singel in Antwerpen. Nochtans is dat een veel veiliger optie daar. 

 

Hoe kan ik mijn verkeersboete aanvechten?

Regels zijn uiteraard nog altijd regels en dus kunt u nog steeds een verkeersboete krijgen als u spookrijdt met de fiets. Een boete betwisten is wel mogelijk.

Om uw boete aan te vechten, vult u het formulier in dat u samen met uw proces-verbaal ontving. De magistraat kan akkoord gaan met uw betwisting en het dossier seponeren. Uiteraard hoeft de magistraat niet akkoord te gaan, maar kan hij de inhoud van uw betwisting als verzachtende omstandigheden zien. Ook voor de politierechtbank kan u nog steeds uw boete betwisten. Johan De Mol en zijn zoon bewezen dat een kwijtschelding daar nog steeds mogelijk is. 

 

Wilt u uw verkeersboete aanvechten? Vraag dan zeker hulp aan de experts in verkeersrecht van IntoLaw via mail, telefoon, WhatsApp of chat.


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u