Waarom moeten steeds meer ouderen hun rijbewijs inleveren?

 Waarom moeten steeds meer ouderen hun rijbewijs inleveren?

Waarom moeten steeds meer ouderen hun rijbewijs inleveren? IntoLaw zocht uit wanneer iemand ongeschikt verklaard wordt om te rijden.

  • Wat houdt een rijgeschiktheidsonderzoek in?
  • Welke gevolgen heeft een ongeschiktheidsattest?
  • Welke alternatieven zijn er voor ouderen met beperkte mogelijkheden?

Volgens Vias, het Belgisch kenniscentrum voor verkeersveiligheid, blijkt dat steeds meer ouderen ongeschikt worden verklaard om met de wagen te rijden. Veel van hen leggen vrijwillig een rijgeschiktheidsonderzoek af omdat ze merken dat hun rijvaardigheid erop achteruitgaat. IntoLaw bespreekt in hoeverre het rijgeschiktheidsonderzoek overeenkomt met een herstelonderzoek en waarom ouderen vaker hun rijbewijs moeten inleveren.

Wat houdt een rijgeschiktheidsonderzoek in?

Autobestuurders die merken dat hun functionele rijvaardigheid vermindert als gevolg van ziekte, ongeval of een andere medische oorzaak kunnen zich wenden tot het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassing (CARA) om er een rijgeschiktheidsonderzoek af te leggen. Net als bij een herstelonderzoek neemt een multidisciplinair team medische, psychologische en rijvaardigheidstesten. Zij beslissen eveneens of u aanpassingen aan uw voertuig nodig heeft en leggen indien nodig beperkingen op aan het gebruik van uw rijbewijs.

In 2017 legden zo’n 5538 Belgen een rijgeschiktheidsonderzoek af en daarvan bleken 594 chauffeurs niet langer geschikt te zijn om te rijden. De laatste jaren worden opmerkelijk meer 65-plussers ongeschikt verklaard, veelal wegens medische redenen. Hun aandeel beslaat ondertussen 15,8% van het totaal tegenover 8,1% van de chauffeurs jonger dan 65.

De meeste chauffeurs die door Vias worden getest mogen echter blijven rijden, al krijgt meer dan de helft wel een aantal beperkingen opgelegd. Heel wat ouderen krijgen bijvoorbeeld het advies om een bril of lenzen te gaan dragen.

Welke gevolgen heeft een ongeschiktheidsattest?

Iemand die niet langer geschikt wordt bevonden om te rijden, moet daarbij nog niet meteen zijn rijbewijs inleveren. Het onderzoek van CARA is namelijk niet bindend, maar van de bestuurder in kwestie wordt wel verwacht dat hij of zij vrijwillig naar het gemeentehuis gaat om zijn rijbewijs in te leveren. Iemand die deze raad niet opvolgt, wordt echter niet onmiddellijk beboet.

Toch wordt iedereen die met de wagen rijdt geacht op de hoogte te zijn van artikel 24 van de verkeerswet. Dit artikel stelt dat u geneeskundig geschikt moet zijn en blijven om uw rijbewijs te kunnen krijgen en behouden, en u ondertekent hiervan een verklaring op de dag dat u uw rijbewijs ontvangt.

Wanneer een bestuurder die ongeschikt werd verklaard, betrokken raakt bij een ongeval kan dit voor extra problemen zorgen als de verzekeraar vaststelt dat er een ongeschiktheidsattest werd uitgereikt. Dit geeft ongetwijfeld problemen bij de uitbetaling van de verzekeringspremie.

Welke alternatieven zijn er voor ouderen met beperkte mogelijkheden?

Wanneer een oudere bestuurder ervaart dat zijn rijvaardigheid erop achteruitgaat of ongeschikt wordt verklaard, dan is dit voor de persoon in kwestie vaak een klap om te verwerken. De eigen mobiliteit draagt bij aan de levenskwaliteit en mensen zijn vaak misnoegd als ze op dit vlak moeten inboeten.

Vias begeleidt deze chauffeurs daarom op hun zoektocht naar vervoersalternatieven zoals het openbaar vervoer of de elektrische fiets. Soms is het zelfs voldoende om aanpassingen aan de wagen door te voeren opdat senioren terug veilig met de wagen kunnen rijden.

Heeft u nog verdere vragen over wanneer u uw rijbewijs moet inleveren en wat hiervan de gevolgen zijn? Neem dan contact op met de experts van IntoLaw!


Actueel

 Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Maandag 16 Juni 2025

Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Plannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.

Lees meer
 Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurders

Maandag 16 Juni 2025

Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurders

Nieuwe toltechnologie, nieuwe risico’s Vakanties betekenen vaak vrijheid en ontspanning, maar op de Franse autosnelwegen is voorzichtigheid geboden. Sinds de invoering van tolwegen met vrije doorstroming (péage en flux libre) duiken er steeds vaker fraudegevallen met valse betalingsverzoeken op – en Belgische bestuurders zijn een geliefkoosd doelwit.

Lees meer
 Staking van magistraten in België: een ongeziene mobilisatie tegen de gerechtelijke hervorming

Staking van magistraten in België: een ongeziene mobilisatie tegen de gerechtelijke hervorming

Sinds begin 2025 bevindt het Belgische gerechtelijk systeem zich in een ongekende crisis. De hervormingen die de federale regering, onder leiding van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft voorgesteld—met name op het gebied van het beheer van rechtbanken en de pensioenen van magistraten—hebben geleid tot aanzienlijke onrust binnen de magistratuur. Deze maatregelen worden gezien als een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de kwaliteit van de rechtspraak, wat heeft geleid tot een ongekende mobilisatie van rechters, parketmagistraten en griffiers in het hele land.

Lees meer
close menu 1u