Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

 Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

Welke aanpassingen die onder het verkeersrecht vallen kunnen ouderen laten doorvoeren aan hun wagen? IntoLaw zocht het voor u uit!

  • Hoe kan ik aanpassingen conform het verkeersrecht laten doorvoeren?
  • Welke aanpassingen kunnen nuttig zijn voor senioren?
  • Waarmee kan het sturen worden vereenvoudigd?

65-plussers die merken dat hun rijvaardigheid vermindert, kunnen ervoor opteren om zich in de toekomst te verplaatsen met het openbaar vervoer of de elektrische fiets. Voor wie zijn rijbewijs nog niet wil opgeven of in de mogelijkheid wil blijven om verzekerd te rijden, zijn er een aantal aanpassingen mogelijk die het besturen van het voertuig opnieuw kunnen vergemakkelijken. IntoLaw zocht uit hoe u deze aanpassingen conform het verkeersrecht laat uitvoeren.

Hoe kan ik aanpassingen conform het verkeersrecht laten doorvoeren?

In België moet u een aanvraag indienen om aanpassingen ten behoeve van personen met een beperkte mobiliteit binnen een wettelijk kader te laten uitvoeren. Indien het gaat over aanpassingen aan de bestuurderspost wendt u zich eerst en vooral tot het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassingen (CARA). Zij zullen bepalen welke hulpmiddelen u nodig heeft zodat u zich opnieuw veilig met de wagen kan verplaatsen.

De aanvraag bij de FOD Mobiliteit en Vervoer kan door verschillende personen worden ingediend. Het betreft hier zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde verbouwers en particulieren. Op basis van de aanvrager volgt de FOD een bepaalde procedure om tot de goedkeuring van de aanvraag te komen. Zonder goedkeuring kan u de aanpassingen niet conform het verkeersrecht laten doorvoeren.

Er moet na de aanpassingen eventueel een nieuw rijexamen worden afgelegd of CARA kan een aanpassing van het rijbewijs door de gemeente aanbevelen.

Welke aanpassingen kunnen nuttig zijn voor senioren?

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden die bij senioren een oplossing bieden in geval van beperkte mobiliteit van de armen en benen. In de eerste plaats zijn er aanpassingen die conform het verkeersrecht kunnen worden doorgevoerd op het gebied van gas- en remoplossingen.

Er zijn een aantal pedaalaanpassingen mogelijk waardoor men het gaspedaal kan bedienen met de linkervoet.  U kan gaan voor een opklapbaar of afneembaar gaspedaal dat samen met een afdekplaat voor het originele gaspedaal wordt geïnstalleerd. Er bestaan eveneens oplossingen zoals parallelpedalen met of zonder verhoogde vloer en verlengde pedalen. Beide worden op maat gemaakt en bovenop de originele pedalen bevestigd.

Ook kan u kiezen voor een gasring op of achter het stuur die de functie van het gaspedaal overneemt, een trek- en duwsysteem dat gaat functioneren als gas- en rempedaal of een mechanische handbedrijfsrem die het rempedaal activeert.

Waarmee kan het sturen worden vereenvoudigd?

Ook kunnen een aantal functies op het stuur worden toegevoegd, zoals een afneembare stuurbol. Dit is een ergonomische knop die het draaien van het stuur vergemakkelijkt, al dan niet voorzien van extra knoppen waarop alle functie zoals lichten, richtingaanwijzers, ruitenwissers en claxon kunnen bediend worden.

Naast het stuur kunnen bijkomende besturingsmogelijkheden worden aangebracht zoals een gas- en remschuif, een joystick of een ministuur.

Wilt u zelf aanpassingen aan uw wagen laten doorvoeren en heeft u nog andere vragen over wat het verkeersrecht hierover te zeggen heeft? Neem dan gerust contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u