Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

 Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

Welke aanpassingen die onder het verkeersrecht vallen kunnen ouderen laten doorvoeren aan hun wagen? IntoLaw zocht het voor u uit!

  • Hoe kan ik aanpassingen conform het verkeersrecht laten doorvoeren?
  • Welke aanpassingen kunnen nuttig zijn voor senioren?
  • Waarmee kan het sturen worden vereenvoudigd?

65-plussers die merken dat hun rijvaardigheid vermindert, kunnen ervoor opteren om zich in de toekomst te verplaatsen met het openbaar vervoer of de elektrische fiets. Voor wie zijn rijbewijs nog niet wil opgeven of in de mogelijkheid wil blijven om verzekerd te rijden, zijn er een aantal aanpassingen mogelijk die het besturen van het voertuig opnieuw kunnen vergemakkelijken. IntoLaw zocht uit hoe u deze aanpassingen conform het verkeersrecht laat uitvoeren.

Hoe kan ik aanpassingen conform het verkeersrecht laten doorvoeren?

In België moet u een aanvraag indienen om aanpassingen ten behoeve van personen met een beperkte mobiliteit binnen een wettelijk kader te laten uitvoeren. Indien het gaat over aanpassingen aan de bestuurderspost wendt u zich eerst en vooral tot het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassingen (CARA). Zij zullen bepalen welke hulpmiddelen u nodig heeft zodat u zich opnieuw veilig met de wagen kan verplaatsen.

De aanvraag bij de FOD Mobiliteit en Vervoer kan door verschillende personen worden ingediend. Het betreft hier zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde verbouwers en particulieren. Op basis van de aanvrager volgt de FOD een bepaalde procedure om tot de goedkeuring van de aanvraag te komen. Zonder goedkeuring kan u de aanpassingen niet conform het verkeersrecht laten doorvoeren.

Er moet na de aanpassingen eventueel een nieuw rijexamen worden afgelegd of CARA kan een aanpassing van het rijbewijs door de gemeente aanbevelen.

Welke aanpassingen kunnen nuttig zijn voor senioren?

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden die bij senioren een oplossing bieden in geval van beperkte mobiliteit van de armen en benen. In de eerste plaats zijn er aanpassingen die conform het verkeersrecht kunnen worden doorgevoerd op het gebied van gas- en remoplossingen.

Er zijn een aantal pedaalaanpassingen mogelijk waardoor men het gaspedaal kan bedienen met de linkervoet.  U kan gaan voor een opklapbaar of afneembaar gaspedaal dat samen met een afdekplaat voor het originele gaspedaal wordt geïnstalleerd. Er bestaan eveneens oplossingen zoals parallelpedalen met of zonder verhoogde vloer en verlengde pedalen. Beide worden op maat gemaakt en bovenop de originele pedalen bevestigd.

Ook kan u kiezen voor een gasring op of achter het stuur die de functie van het gaspedaal overneemt, een trek- en duwsysteem dat gaat functioneren als gas- en rempedaal of een mechanische handbedrijfsrem die het rempedaal activeert.

Waarmee kan het sturen worden vereenvoudigd?

Ook kunnen een aantal functies op het stuur worden toegevoegd, zoals een afneembare stuurbol. Dit is een ergonomische knop die het draaien van het stuur vergemakkelijkt, al dan niet voorzien van extra knoppen waarop alle functie zoals lichten, richtingaanwijzers, ruitenwissers en claxon kunnen bediend worden.

Naast het stuur kunnen bijkomende besturingsmogelijkheden worden aangebracht zoals een gas- en remschuif, een joystick of een ministuur.

Wilt u zelf aanpassingen aan uw wagen laten doorvoeren en heeft u nog andere vragen over wat het verkeersrecht hierover te zeggen heeft? Neem dan gerust contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u