Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

 Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

Welke aanpassingen die onder het verkeersrecht vallen kunnen ouderen laten doorvoeren aan hun wagen? IntoLaw zocht het voor u uit!

  • Hoe kan ik aanpassingen conform het verkeersrecht laten doorvoeren?
  • Welke aanpassingen kunnen nuttig zijn voor senioren?
  • Waarmee kan het sturen worden vereenvoudigd?

65-plussers die merken dat hun rijvaardigheid vermindert, kunnen ervoor opteren om zich in de toekomst te verplaatsen met het openbaar vervoer of de elektrische fiets. Voor wie zijn rijbewijs nog niet wil opgeven of in de mogelijkheid wil blijven om verzekerd te rijden, zijn er een aantal aanpassingen mogelijk die het besturen van het voertuig opnieuw kunnen vergemakkelijken. IntoLaw zocht uit hoe u deze aanpassingen conform het verkeersrecht laat uitvoeren.

Hoe kan ik aanpassingen conform het verkeersrecht laten doorvoeren?

In België moet u een aanvraag indienen om aanpassingen ten behoeve van personen met een beperkte mobiliteit binnen een wettelijk kader te laten uitvoeren. Indien het gaat over aanpassingen aan de bestuurderspost wendt u zich eerst en vooral tot het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassingen (CARA). Zij zullen bepalen welke hulpmiddelen u nodig heeft zodat u zich opnieuw veilig met de wagen kan verplaatsen.

De aanvraag bij de FOD Mobiliteit en Vervoer kan door verschillende personen worden ingediend. Het betreft hier zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde verbouwers en particulieren. Op basis van de aanvrager volgt de FOD een bepaalde procedure om tot de goedkeuring van de aanvraag te komen. Zonder goedkeuring kan u de aanpassingen niet conform het verkeersrecht laten doorvoeren.

Er moet na de aanpassingen eventueel een nieuw rijexamen worden afgelegd of CARA kan een aanpassing van het rijbewijs door de gemeente aanbevelen.

Welke aanpassingen kunnen nuttig zijn voor senioren?

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden die bij senioren een oplossing bieden in geval van beperkte mobiliteit van de armen en benen. In de eerste plaats zijn er aanpassingen die conform het verkeersrecht kunnen worden doorgevoerd op het gebied van gas- en remoplossingen.

Er zijn een aantal pedaalaanpassingen mogelijk waardoor men het gaspedaal kan bedienen met de linkervoet.  U kan gaan voor een opklapbaar of afneembaar gaspedaal dat samen met een afdekplaat voor het originele gaspedaal wordt geïnstalleerd. Er bestaan eveneens oplossingen zoals parallelpedalen met of zonder verhoogde vloer en verlengde pedalen. Beide worden op maat gemaakt en bovenop de originele pedalen bevestigd.

Ook kan u kiezen voor een gasring op of achter het stuur die de functie van het gaspedaal overneemt, een trek- en duwsysteem dat gaat functioneren als gas- en rempedaal of een mechanische handbedrijfsrem die het rempedaal activeert.

Waarmee kan het sturen worden vereenvoudigd?

Ook kunnen een aantal functies op het stuur worden toegevoegd, zoals een afneembare stuurbol. Dit is een ergonomische knop die het draaien van het stuur vergemakkelijkt, al dan niet voorzien van extra knoppen waarop alle functie zoals lichten, richtingaanwijzers, ruitenwissers en claxon kunnen bediend worden.

Naast het stuur kunnen bijkomende besturingsmogelijkheden worden aangebracht zoals een gas- en remschuif, een joystick of een ministuur.

Wilt u zelf aanpassingen aan uw wagen laten doorvoeren en heeft u nog andere vragen over wat het verkeersrecht hierover te zeggen heeft? Neem dan gerust contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u