Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

 Wat zegt het verkeersrecht over wagenaanpassingen voor senioren?

Welke aanpassingen die onder het verkeersrecht vallen kunnen ouderen laten doorvoeren aan hun wagen? IntoLaw zocht het voor u uit!

  • Hoe kan ik aanpassingen conform het verkeersrecht laten doorvoeren?
  • Welke aanpassingen kunnen nuttig zijn voor senioren?
  • Waarmee kan het sturen worden vereenvoudigd?

65-plussers die merken dat hun rijvaardigheid vermindert, kunnen ervoor opteren om zich in de toekomst te verplaatsen met het openbaar vervoer of de elektrische fiets. Voor wie zijn rijbewijs nog niet wil opgeven of in de mogelijkheid wil blijven om verzekerd te rijden, zijn er een aantal aanpassingen mogelijk die het besturen van het voertuig opnieuw kunnen vergemakkelijken. IntoLaw zocht uit hoe u deze aanpassingen conform het verkeersrecht laat uitvoeren.

Hoe kan ik aanpassingen conform het verkeersrecht laten doorvoeren?

In België moet u een aanvraag indienen om aanpassingen ten behoeve van personen met een beperkte mobiliteit binnen een wettelijk kader te laten uitvoeren. Indien het gaat over aanpassingen aan de bestuurderspost wendt u zich eerst en vooral tot het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigaanpassingen (CARA). Zij zullen bepalen welke hulpmiddelen u nodig heeft zodat u zich opnieuw veilig met de wagen kan verplaatsen.

De aanvraag bij de FOD Mobiliteit en Vervoer kan door verschillende personen worden ingediend. Het betreft hier zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde verbouwers en particulieren. Op basis van de aanvrager volgt de FOD een bepaalde procedure om tot de goedkeuring van de aanvraag te komen. Zonder goedkeuring kan u de aanpassingen niet conform het verkeersrecht laten doorvoeren.

Er moet na de aanpassingen eventueel een nieuw rijexamen worden afgelegd of CARA kan een aanpassing van het rijbewijs door de gemeente aanbevelen.

Welke aanpassingen kunnen nuttig zijn voor senioren?

Er zijn uiteenlopende mogelijkheden die bij senioren een oplossing bieden in geval van beperkte mobiliteit van de armen en benen. In de eerste plaats zijn er aanpassingen die conform het verkeersrecht kunnen worden doorgevoerd op het gebied van gas- en remoplossingen.

Er zijn een aantal pedaalaanpassingen mogelijk waardoor men het gaspedaal kan bedienen met de linkervoet.  U kan gaan voor een opklapbaar of afneembaar gaspedaal dat samen met een afdekplaat voor het originele gaspedaal wordt geïnstalleerd. Er bestaan eveneens oplossingen zoals parallelpedalen met of zonder verhoogde vloer en verlengde pedalen. Beide worden op maat gemaakt en bovenop de originele pedalen bevestigd.

Ook kan u kiezen voor een gasring op of achter het stuur die de functie van het gaspedaal overneemt, een trek- en duwsysteem dat gaat functioneren als gas- en rempedaal of een mechanische handbedrijfsrem die het rempedaal activeert.

Waarmee kan het sturen worden vereenvoudigd?

Ook kunnen een aantal functies op het stuur worden toegevoegd, zoals een afneembare stuurbol. Dit is een ergonomische knop die het draaien van het stuur vergemakkelijkt, al dan niet voorzien van extra knoppen waarop alle functie zoals lichten, richtingaanwijzers, ruitenwissers en claxon kunnen bediend worden.

Naast het stuur kunnen bijkomende besturingsmogelijkheden worden aangebracht zoals een gas- en remschuif, een joystick of een ministuur.

Wilt u zelf aanpassingen aan uw wagen laten doorvoeren en heeft u nog andere vragen over wat het verkeersrecht hierover te zeggen heeft? Neem dan gerust contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u