Welke boete krijgen senioren die zonder verzekering rijden?

 Welke boete krijgen senioren die zonder verzekering rijden?

Welke boete kunnen bejaarde bestuurders krijgen wanneer ze met een wagen rijden die niet verzekerd is? IntoLaw ging de wetgeving voor u na!

  • Waarom krijg ik een boete als mijn wagen niet verzekerd is?
  • Wat zijn de straffen voor wie zonder verzekering rijdt?
  • Welke verzekering moet ik nemen voor mijn wagen?

Gelijkekansencentrum Unia bericht dat het de laatste jaren regelmatig klachten krijgt van 70-plussers die enkel op basis van hun leeftijd een autoverzekering geweigerd wordt door hun verzekeraar. Zonder dat er een rijgeschiktheidsattest wordt gevraagd, gaat het hier simpelweg om discriminatie. Een groot aantal senioren grijpt bovendien uit zichzelf naar de fiets of e-bike wanneer rijden moeilijker wordt.

Waarom krijg ik een boete als mijn wagen niet verzekerd is?

De autoverzekering is in het leven geroepen opdat iedereen die slachtoffer wordt van een ongeval automatisch vergoed wordt voor de geleden lichamelijke, materiële of morele schade. Dit kan dankzij de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Wanneer een bestuurder niet verzekerd is, dient het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds de schade te vergoeden.

Het GMWF zal de som die het moet betalen echter terugvorderen van de bestuurder die in fout was. De financiële gevolgen wanneer iemand een ongeval veroorzaakt met een wagen die niet verzekerd is, zijn bijgevolg vaak niet te overzien. Afhankelijk van de ernst van het ongeval bestaat de kans dat de bestuurder in kwestie de rest van zijn leven zware schulden moet afbetalen.

Daarnaast zijn er eveneens strafrechtelijke risico’s verbonden aan het rijden zonder verzekering. De wetgeving voorziet verschillende straffen voor wie rijdt met een wagen die niet verzekerd is of zodoende een ongeval veroorzaakt.

Wat zijn de straffen voor wie zonder verzekering rijdt?

Per dag worden er in België een 80-tal inbreuken vastgesteld wegens onverzekerd rijden. Dit komt neer op ongeveer 29.233 overtredingen per jaar, ondanks de grote risico’s die verbonden zijn aan het rijden met een wagen die niet verzekerd is. U loopt kans op een boete als eigenaar van de wagen, maar ook als bestuurder van een onverzekerd voertuig van iemand anders.

De straffen verbonden aan de wetgeving betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen gaan van geldboetes en het intrekken van het rijbewijs tot de verbeurdverklaring van het voertuig en gevangenisstraffen van 8 dagen tot 6 maanden.

Welke verzekering moet ik nemen voor mijn wagen?

In België moet u voor elk motorvoertuig waarmee u deelneemt aan het verkeer minstens verzekerd zijn voor burgerlijke of burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering vergoedt echter enkel de kosten van de tegenpartij. Om de kosten aan uw eigen wagen te dekken, dient u een aanvullende verzekering te nemen zoals een omniumverzekering. Deze aanvullende verzekering is echter niet verplicht.

Het bedrag van de verzekeringspremie is afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij, uw leeftijd en het vermogen van uw wagen. Er wordt eveneens rekening gehouden met het aantal ongevallen waarbij u reeds in fout was. Ook moet u steeds doorgeven aan uw verzekeraar of u al dan niet een ongeschiktheidsattest kreeg of uw wagen liet aanpassen.

Werd u tegengehouden met een wagen die niet verzekerd bleek te zijn of kreeg u onlangs een boete? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u