Welke boete krijgen senioren die zonder verzekering rijden?

 Welke boete krijgen senioren die zonder verzekering rijden?

Welke boete kunnen bejaarde bestuurders krijgen wanneer ze met een wagen rijden die niet verzekerd is? IntoLaw ging de wetgeving voor u na!

  • Waarom krijg ik een boete als mijn wagen niet verzekerd is?
  • Wat zijn de straffen voor wie zonder verzekering rijdt?
  • Welke verzekering moet ik nemen voor mijn wagen?

Gelijkekansencentrum Unia bericht dat het de laatste jaren regelmatig klachten krijgt van 70-plussers die enkel op basis van hun leeftijd een autoverzekering geweigerd wordt door hun verzekeraar. Zonder dat er een rijgeschiktheidsattest wordt gevraagd, gaat het hier simpelweg om discriminatie. Een groot aantal senioren grijpt bovendien uit zichzelf naar de fiets of e-bike wanneer rijden moeilijker wordt.

Waarom krijg ik een boete als mijn wagen niet verzekerd is?

De autoverzekering is in het leven geroepen opdat iedereen die slachtoffer wordt van een ongeval automatisch vergoed wordt voor de geleden lichamelijke, materiële of morele schade. Dit kan dankzij de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Wanneer een bestuurder niet verzekerd is, dient het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds de schade te vergoeden.

Het GMWF zal de som die het moet betalen echter terugvorderen van de bestuurder die in fout was. De financiële gevolgen wanneer iemand een ongeval veroorzaakt met een wagen die niet verzekerd is, zijn bijgevolg vaak niet te overzien. Afhankelijk van de ernst van het ongeval bestaat de kans dat de bestuurder in kwestie de rest van zijn leven zware schulden moet afbetalen.

Daarnaast zijn er eveneens strafrechtelijke risico’s verbonden aan het rijden zonder verzekering. De wetgeving voorziet verschillende straffen voor wie rijdt met een wagen die niet verzekerd is of zodoende een ongeval veroorzaakt.

Wat zijn de straffen voor wie zonder verzekering rijdt?

Per dag worden er in België een 80-tal inbreuken vastgesteld wegens onverzekerd rijden. Dit komt neer op ongeveer 29.233 overtredingen per jaar, ondanks de grote risico’s die verbonden zijn aan het rijden met een wagen die niet verzekerd is. U loopt kans op een boete als eigenaar van de wagen, maar ook als bestuurder van een onverzekerd voertuig van iemand anders.

De straffen verbonden aan de wetgeving betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen gaan van geldboetes en het intrekken van het rijbewijs tot de verbeurdverklaring van het voertuig en gevangenisstraffen van 8 dagen tot 6 maanden.

Welke verzekering moet ik nemen voor mijn wagen?

In België moet u voor elk motorvoertuig waarmee u deelneemt aan het verkeer minstens verzekerd zijn voor burgerlijke of burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering vergoedt echter enkel de kosten van de tegenpartij. Om de kosten aan uw eigen wagen te dekken, dient u een aanvullende verzekering te nemen zoals een omniumverzekering. Deze aanvullende verzekering is echter niet verplicht.

Het bedrag van de verzekeringspremie is afhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij, uw leeftijd en het vermogen van uw wagen. Er wordt eveneens rekening gehouden met het aantal ongevallen waarbij u reeds in fout was. Ook moet u steeds doorgeven aan uw verzekeraar of u al dan niet een ongeschiktheidsattest kreeg of uw wagen liet aanpassen.

Werd u tegengehouden met een wagen die niet verzekerd bleek te zijn of kreeg u onlangs een boete? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u