Op de fiets in Gent? Opletten geblazen!

 Op de fiets in Gent? Opletten geblazen!

Waar moet ik op letten als ik de fiets neem? Welke boetes kan ik krijgen? Met IntoLaw ontdekt u welke verkeersboetes fietsers meestal krijgen.

·      Welke overtredingen begaan fietsers het meest?

·      Welke verkeersboetes krijgen ze voor die overtredingen?

·      Hoe kan de politie sensibiliseren?

·      Wat kan ik doen om veilig te fietsen?

 

Fietsers krijgen in Gent vaak de bovenhand. Met fietsstraten en speciale verkeersborden waarbij ze bij rood toch naar rechts mogen, krijgen ze voorrang op autoverkeer. Maar zoals alle andere weggebruikers maken ze ook nog overtredingen en die moeten beboet worden. Welke overtredingen maken fietsers het meest? En welke straf krijgen ze ervoor? Let op volgende zaken de volgende keer dat u in Gent op de fiets springt.

 

Welke overtredingen begaan fietsers het meest?

Door de activatie van het nieuwe mobiliteitsplan zag Gent een onverwachte toename in verkeersagressie. Wat is het probleem? Volgens klachten aan de stad en op social media bleken voetgangers en automobilisten zich het meest te ergeren aan onaangepast rijgedrag van fietsers.

De meest voorkomende fouten onder fietsende overtreders zijn het negeren van verbodsborden, onvoldoende of geen verlichting en dronken rijden. De politie zet in het begin van het nieuwe academiejaar en de start van de herfst fel in op fietscontrole. Vooral omdat het ’s avonds sneller donker wordt, is correcte fietsverlichting een prioriteit.

Welke verkeersboetes krijgen ze voor die overtredingen?

Met grootschalige acties en dagelijkse controles ligt het aantal verkeersboetes heel hoog. In de Kortrijksepoortstraat negeerden 75 fietsers het verbodsbord, aan het Citadelpark kregen 71 fietsers een gepeperde rekening. In de Overpoortstraat kregen 36 fietsers verkeersboetes voor kapotte remmen, slechte verlichting, spookrijden of dronken rijden

De bedragen van de verkeersboetes variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding. Bij het negeren van het verbodsbord in de Kortrijksepoortstraat wordt de fietser spookrijder. Dat zijn ernstige overtredingen die bedragen van 58 tot 174 euro kosten. Bij dronken fietsen verliest de bestuurder vaak zijn of haar rijbewijs.

Vooral het negeren van de verbodsborden in de voetgangersstraten in het centrum levert veel boetes op. Velen klagen dat de signalisatie onduidelijk zou zijn. In de eerste vier maanden van het nieuwe circulatieplan werden er maar liefst 781 verkeersboetes uitgeschreven voor fietsers in voetgangersstraten. Bovendien wordt niet elke overtreder tegengehouden of beboet.

Hoe kan de politie sensibiliseren?

Bij de start van de herfst sensibiliseert de politie elk jaar over het belang van correct werkende lichten. Vaak staan ze aan de Zuid, dit jaar was dat op het Sint-Pietersplein. Bij die controles schrijven ze geen boetes uit, maar waarschuwen ze nonchalante fietsers over de gevaren van slechte of geen verlichting. Is de fietser niet gehaast? Dan kan die ter plaatse de fietslichten laten herstellen of lichtjes aankopen. Na de actie begint de politie wel verkeersboetes uit te schrijven.

Wat kan ik doen om veilig te fietsen?

Bij fietsveiligheid hangt al een groot deel af van de staat van uw fiets. Opgepompte banden, goede verlichting en werkende remmen zijn de grootste prioriteiten. Bovendien moeten fietsers net zo goed als automobilisten op signalisatie letten. Wees op de hoogte van de verkeersborden en hun betekenis. Wil u alternatieve routes? Stad Gent voorziet alternatieve fietsroutes rond de voetgangersstraten zodat u niet hoeft af te stappen.

Zelf een verkeersovertreding begaan? Contacteer de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u