Vlaamse automobilist weet niet hoe hij moet reageren op sirenes en zwaailichten

 Vlaamse automobilist weet niet hoe hij moet reageren op sirenes en zwaailichten

Mobiliteitsorganisatie VAB heeft in haar mobiliteitsbarometer bij 2.000 automobilisten gepeild naar hun gedrag, wanneer er plots een prioritair voertuig in het verkeer opduikt. De resultaten zijn alarmerend en bevestigen de bekommernis van de chauffeurs van prioritaire voertuigen: er is snel sensibilisering nodig. We weten vaak niet hoe juist te reageren.

Bestuurders van prioritaire voertuigen - brandweerwagens, politievoertuigen of ambulances - hebben vaak dezelfde klacht: mensen reageren vaak niet correct wanneer een hulpvoertuig met zwaailicht en loeiende sirene opduikt. Ze slaan in paniek of reageren helemaal fout, waardoor een snelle doorgang onmogelijk wordt gemaakt, of zelfs andere verkeersdeelnemers in gevaar worden gebracht. Uit de enquête van VAB blijkt onder andere dat 82 procent van de Vlaamse automobilisten het verschil niet kent tussen een hulpvoertuig met een zwaailicht in werking en een hulpvoertuig waarvan zwaailicht én sirene geactiveerd zijn. Enkel het hulpvoertuig waarvan het blauw zwaailicht én de sirene actief zijn, krijgt het statuut van "prioritair voertuig" en heeft daarmee voorrang op de rest van het verkeer.

VAB geeft als algemene tips dat je best geen onverwachte manoeuvres uitvoert, zoals plots stoppen of uitwijken. Kondig ook je manoeuvre op tijd aan met je richtingaanwijzer en hou rekening met hoe andere weggebruikers gaan reageren. Verder moet je vermijden dat je jezelf of het prioritair voertuig in gevaar brengt (door plots te versnellen of door het rood te rijden) en bedenk dat er achter een prioritair voertuig nog één of meer andere prioritaire voertuigen kunnen volgen. Speciaal voor het bijspijkeren van de kennis over prioritaire voertuigen heeft VAB een internettest ontwikkeld: de "VAB Verkeerstest".

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u