Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

 Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? Hoe werkt een roodlichtcamera? Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood?  

Moet ik bij een oranje licht altijd stoppen of mag ik nog doorrijden? Mag ik nog wat gas bijgeven zodat ik er nog door ben? Wat als mijn achterligger zeer dicht achter mij rijdt en het licht springt op oranje? Er bestaat nog altijd twijfel over wat men precies moet doen als het verkeerslicht op oranje springt. Nochtans is de wet duidelijk: voor een oranje licht moet men stoppen, behoudens in enkele uitzonderlijke gevallen. Maar wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent? De experts van IntoLaw leggen uit. 

 

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? 

Normaal gezien moet u dus altijd stoppen als u ziet dat het verkeerslicht op oranje springt. In enkele gevallen zou stoppen echter onverantwoord zijn en een gevaarlijke verkeerssituatie opleveren. Als u al zodanig dicht bij het verkeerslicht genaderd bent dat u niet meer veilig kan stoppen, mag u doorrijden. Hoever dit precies is, is voor interpretatie vatbaar en hangt ook af van de weersomstandigheden. Bij sneeuw en ijs op de weg is het des te belangrijker goed in te schatten wat een veilige remafstand is en wat niet. 

Een tweede uitzondering is wanneer de wagen achter u te dicht achter u rijdt, waardoor bruusk remmen te gevaarlijk is. U weet immers niet of de bestuurder goed zit op te letten of niet. Een kop-staartaanrijding is dan zo gebeurd.  

 

Hoe werkt een roodlichtcamera?  

De grote snelheidscamera’s bij verkeerslichten ziet u al van ver, maar de kleine roodlichtcamera’s waarschijnlijk niet. Deze kleinere camera’s meten niet alleen of u door het rood rijdt of niet, maar ze meten ook uw snelheid. Bent u per ongeluk door het rood gereden aan een te hoge snelheid? Dan zal u een pv krijgen voor beide overtredingen op basis van de gegevens van de roodlichtcamera. Ook als u te snel door het oranje rijdt, ziet deze camera dat en krijgt u eveneens voor beide overtredingen een pv. 

 

Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood? 

Door het oranje rijden is een overtreding van de tweede graad, terwijl door het rood rijden een overtreding van de derde graad is. Hoe lang blijft het oranje? Enkele seconden en hoe lang precies is afhankelijk van de maximaal toegestane snelheid. Zo is de oranjetijd op een weg waar u 50 km/uur mag minimum 3 seconden en waar u 70 km/uur mag minimum 5 seconden.  

Als het oranje licht knippert, zal het niet op rood springen. In dit geval zijn de verkeerslichten meestal defect en mag u doorrijden. Wees wel extra voorzichtig en neem de voorrangsregels en verkeersborden in acht.  

 

Bent u per ongeluk door het rood gereden en werd u gedagvaard? Laat u bijstaan door de verkeersadvocaten van IntoLaw. Bel of mail ons voor meer informatie.


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u