Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

 Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? Hoe werkt een roodlichtcamera? Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood?  

Moet ik bij een oranje licht altijd stoppen of mag ik nog doorrijden? Mag ik nog wat gas bijgeven zodat ik er nog door ben? Wat als mijn achterligger zeer dicht achter mij rijdt en het licht springt op oranje? Er bestaat nog altijd twijfel over wat men precies moet doen als het verkeerslicht op oranje springt. Nochtans is de wet duidelijk: voor een oranje licht moet men stoppen, behoudens in enkele uitzonderlijke gevallen. Maar wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent? De experts van IntoLaw leggen uit. 

 

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? 

Normaal gezien moet u dus altijd stoppen als u ziet dat het verkeerslicht op oranje springt. In enkele gevallen zou stoppen echter onverantwoord zijn en een gevaarlijke verkeerssituatie opleveren. Als u al zodanig dicht bij het verkeerslicht genaderd bent dat u niet meer veilig kan stoppen, mag u doorrijden. Hoever dit precies is, is voor interpretatie vatbaar en hangt ook af van de weersomstandigheden. Bij sneeuw en ijs op de weg is het des te belangrijker goed in te schatten wat een veilige remafstand is en wat niet. 

Een tweede uitzondering is wanneer de wagen achter u te dicht achter u rijdt, waardoor bruusk remmen te gevaarlijk is. U weet immers niet of de bestuurder goed zit op te letten of niet. Een kop-staartaanrijding is dan zo gebeurd.  

 

Hoe werkt een roodlichtcamera?  

De grote snelheidscamera’s bij verkeerslichten ziet u al van ver, maar de kleine roodlichtcamera’s waarschijnlijk niet. Deze kleinere camera’s meten niet alleen of u door het rood rijdt of niet, maar ze meten ook uw snelheid. Bent u per ongeluk door het rood gereden aan een te hoge snelheid? Dan zal u een pv krijgen voor beide overtredingen op basis van de gegevens van de roodlichtcamera. Ook als u te snel door het oranje rijdt, ziet deze camera dat en krijgt u eveneens voor beide overtredingen een pv. 

 

Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood? 

Door het oranje rijden is een overtreding van de tweede graad, terwijl door het rood rijden een overtreding van de derde graad is. Hoe lang blijft het oranje? Enkele seconden en hoe lang precies is afhankelijk van de maximaal toegestane snelheid. Zo is de oranjetijd op een weg waar u 50 km/uur mag minimum 3 seconden en waar u 70 km/uur mag minimum 5 seconden.  

Als het oranje licht knippert, zal het niet op rood springen. In dit geval zijn de verkeerslichten meestal defect en mag u doorrijden. Wees wel extra voorzichtig en neem de voorrangsregels en verkeersborden in acht.  

 

Bent u per ongeluk door het rood gereden en werd u gedagvaard? Laat u bijstaan door de verkeersadvocaten van IntoLaw. Bel of mail ons voor meer informatie.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u