Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

 Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? Hoe werkt een roodlichtcamera? Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood?  

Moet ik bij een oranje licht altijd stoppen of mag ik nog doorrijden? Mag ik nog wat gas bijgeven zodat ik er nog door ben? Wat als mijn achterligger zeer dicht achter mij rijdt en het licht springt op oranje? Er bestaat nog altijd twijfel over wat men precies moet doen als het verkeerslicht op oranje springt. Nochtans is de wet duidelijk: voor een oranje licht moet men stoppen, behoudens in enkele uitzonderlijke gevallen. Maar wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent? De experts van IntoLaw leggen uit. 

 

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? 

Normaal gezien moet u dus altijd stoppen als u ziet dat het verkeerslicht op oranje springt. In enkele gevallen zou stoppen echter onverantwoord zijn en een gevaarlijke verkeerssituatie opleveren. Als u al zodanig dicht bij het verkeerslicht genaderd bent dat u niet meer veilig kan stoppen, mag u doorrijden. Hoever dit precies is, is voor interpretatie vatbaar en hangt ook af van de weersomstandigheden. Bij sneeuw en ijs op de weg is het des te belangrijker goed in te schatten wat een veilige remafstand is en wat niet. 

Een tweede uitzondering is wanneer de wagen achter u te dicht achter u rijdt, waardoor bruusk remmen te gevaarlijk is. U weet immers niet of de bestuurder goed zit op te letten of niet. Een kop-staartaanrijding is dan zo gebeurd.  

 

Hoe werkt een roodlichtcamera?  

De grote snelheidscamera’s bij verkeerslichten ziet u al van ver, maar de kleine roodlichtcamera’s waarschijnlijk niet. Deze kleinere camera’s meten niet alleen of u door het rood rijdt of niet, maar ze meten ook uw snelheid. Bent u per ongeluk door het rood gereden aan een te hoge snelheid? Dan zal u een pv krijgen voor beide overtredingen op basis van de gegevens van de roodlichtcamera. Ook als u te snel door het oranje rijdt, ziet deze camera dat en krijgt u eveneens voor beide overtredingen een pv. 

 

Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood? 

Door het oranje rijden is een overtreding van de tweede graad, terwijl door het rood rijden een overtreding van de derde graad is. Hoe lang blijft het oranje? Enkele seconden en hoe lang precies is afhankelijk van de maximaal toegestane snelheid. Zo is de oranjetijd op een weg waar u 50 km/uur mag minimum 3 seconden en waar u 70 km/uur mag minimum 5 seconden.  

Als het oranje licht knippert, zal het niet op rood springen. In dit geval zijn de verkeerslichten meestal defect en mag u doorrijden. Wees wel extra voorzichtig en neem de voorrangsregels en verkeersborden in acht.  

 

Bent u per ongeluk door het rood gereden en werd u gedagvaard? Laat u bijstaan door de verkeersadvocaten van IntoLaw. Bel of mail ons voor meer informatie.


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u