Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

 Wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent?

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? Hoe werkt een roodlichtcamera? Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood?  

Moet ik bij een oranje licht altijd stoppen of mag ik nog doorrijden? Mag ik nog wat gas bijgeven zodat ik er nog door ben? Wat als mijn achterligger zeer dicht achter mij rijdt en het licht springt op oranje? Er bestaat nog altijd twijfel over wat men precies moet doen als het verkeerslicht op oranje springt. Nochtans is de wet duidelijk: voor een oranje licht moet men stoppen, behoudens in enkele uitzonderlijke gevallen. Maar wat als u per ongeluk door het rood of oranje gereden bent? De experts van IntoLaw leggen uit. 

 

Wanneer mag ik wel door het oranje rijden? 

Normaal gezien moet u dus altijd stoppen als u ziet dat het verkeerslicht op oranje springt. In enkele gevallen zou stoppen echter onverantwoord zijn en een gevaarlijke verkeerssituatie opleveren. Als u al zodanig dicht bij het verkeerslicht genaderd bent dat u niet meer veilig kan stoppen, mag u doorrijden. Hoever dit precies is, is voor interpretatie vatbaar en hangt ook af van de weersomstandigheden. Bij sneeuw en ijs op de weg is het des te belangrijker goed in te schatten wat een veilige remafstand is en wat niet. 

Een tweede uitzondering is wanneer de wagen achter u te dicht achter u rijdt, waardoor bruusk remmen te gevaarlijk is. U weet immers niet of de bestuurder goed zit op te letten of niet. Een kop-staartaanrijding is dan zo gebeurd.  

 

Hoe werkt een roodlichtcamera?  

De grote snelheidscamera’s bij verkeerslichten ziet u al van ver, maar de kleine roodlichtcamera’s waarschijnlijk niet. Deze kleinere camera’s meten niet alleen of u door het rood rijdt of niet, maar ze meten ook uw snelheid. Bent u per ongeluk door het rood gereden aan een te hoge snelheid? Dan zal u een pv krijgen voor beide overtredingen op basis van de gegevens van de roodlichtcamera. Ook als u te snel door het oranje rijdt, ziet deze camera dat en krijgt u eveneens voor beide overtredingen een pv. 

 

Na hoeveel tijd verspringt het licht van oranje naar rood? 

Door het oranje rijden is een overtreding van de tweede graad, terwijl door het rood rijden een overtreding van de derde graad is. Hoe lang blijft het oranje? Enkele seconden en hoe lang precies is afhankelijk van de maximaal toegestane snelheid. Zo is de oranjetijd op een weg waar u 50 km/uur mag minimum 3 seconden en waar u 70 km/uur mag minimum 5 seconden.  

Als het oranje licht knippert, zal het niet op rood springen. In dit geval zijn de verkeerslichten meestal defect en mag u doorrijden. Wees wel extra voorzichtig en neem de voorrangsregels en verkeersborden in acht.  

 

Bent u per ongeluk door het rood gereden en werd u gedagvaard? Laat u bijstaan door de verkeersadvocaten van IntoLaw. Bel of mail ons voor meer informatie.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u