Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling

 Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling

U bent gedagvaard en vraagt zich af welke sancties u riskeert?
Naast de klassieke sancties, met name het betalen van een geldboete en een rijverbod, is het soms mogelijk – afhankelijk van de rechtbank waarvoor je moet verschijnen – om een gunstmaatregel te verkrijgen, bestaande uit het volgen van een opleiding die wordt gegeven door het VIAS-instituut.
Deze opleidingen gaan door - wanneer zij na uw veroordeling plaatsvinden - in het kader van een voorwaardelijke straf of een proeftijdopschorting.
In dit artikel overlopen wij alle gratis opleidingen die door het VIAS-instituut worden aangeboden.

1. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van alcohol”

Zoals de naam al zegt, is dit een opleiding die wordt aangeboden bij een overtreding ‘rijden onder invloed van alcohol'.

Het doel van deze opleiding is om u bewust te maken van de verschillende gevaren die u loopt bij het rijden onder invloed van alcohol.

Deze opleiding kan op twee verschillende manieren worden georganiseerd:

- Klassieke module: 20 uur opleiding verdeeld over 4 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)

- Dagmodule: 20 uur opleiding verdeeld over 3 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)

Hoewel de opleiding normaal gesproken in persoon wordt gegeven, is het door de pandemie voortaan mogelijk om deze opleiding via video te volgen.

2. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van drugs"

Net als bij de vorige opleiding gaat het hier ook om de bewustwording van de gevaren van rijden onder invloed van drugs.

U leert hoe uw aandacht en reflexen aangetast worden door drugsgebruik.

3. De "algemene" opleidingsmodule

In deze opleiding, die kan worden opgelegd na het begaan van overtredingen die geen enkel verband houden met een bepaald gedrag, wordt u verteld over gevaarlijk gedrag op de weg.

Of het nu gaat om het overschrijden van een witte lijn, een rood licht, te hard rijden of iets anders, er zijn veel gevaarlijke gedragingen die tot potentieel dramatische situaties kunnen leiden.

Het doel van deze opleiding is om de bestuurder bewust te maken van het gevaar dat hij voor zichzelf en vooral voor de andere weggebruikers is.

4. De opleidingsmodule "agressie”

Deze opleiding is voorbehouden voor personen die zich op een problematische manier hebben gedragen tegenover andere weggebruikers. Hieronder worden de volgende gedragingen verstaan: boos worden achter het stuur, bumperkleven, remmen om andere weggebruikers in een ongeval te duwen, de weg afsnijden, enz.

In totaal 30 uur opleiding, verdeeld over 5 sessies (24 uur) en 2 werkperiodes (2 x 3 uur).

5. Conclusie

Deze opleidingen zijn bijzonder interessant. Zij kunnen namelijk een duidelijke invloed hebben op uw strafblad (wanneer zij worden verkregen in het kader van een proeftijdopschorting).

Bovendien spelen zij een aanzienlijke rol wanneer het gaat om herhaling. Het VIAS-instituut heeft er meer dan eens op gewezen dat mensen die een dergelijke opleiding hebben gevolgd, de neiging hebben dergelijke misdrijven niet meer te plegen en bijzonder gevaarlijk gedrag te herhalen.

Aarzel niet om dit te bespreken met uw Intolaw-advocaat, die u zal kunnen uitleggen of dit mogelijk is, afhankelijk van de rechtbank waarvoor u gedagvaard wordt.


Neem contact met ons op

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u