Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling

 Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling

U bent gedagvaard en vraagt zich af welke sancties u riskeert?
Naast de klassieke sancties, met name het betalen van een geldboete en een rijverbod, is het soms mogelijk – afhankelijk van de rechtbank waarvoor je moet verschijnen – om een gunstmaatregel te verkrijgen, bestaande uit het volgen van een opleiding die wordt gegeven door het VIAS-instituut.

Deze opleidingen gaan door - wanneer zij na uw veroordeling plaatsvinden - in het kader van een voorwaardelijke straf of een proeftijdopschorting.
In dit artikel overlopen wij alle gratis opleidingen die door het VIAS-instituut worden aangeboden.

1. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van alcohol

Zoals de naam al zegt, is dit een opleiding die wordt aangeboden bij een overtreding ‘rijden onder invloed van alcohol'.

Het doel van deze opleiding is om u bewust te maken van de verschillende gevaren die u loopt bij het rijden onder invloed van alcohol.

Deze opleiding kan op twee verschillende manieren worden georganiseerd:

- Klassieke module: 20 uur opleiding verdeeld over 4 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)

- Dagmodule: 20 uur opleiding verdeeld over 3 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)

Hoewel de opleiding normaal gesproken in persoon wordt gegeven, is het door de pandemie voortaan mogelijk om deze opleiding via video te volgen.

2. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van drugs"

Net als bij de vorige opleiding gaat het hier ook om de bewustwording van de gevaren van rijden onder invloed van drugs.

U leert hoe uw aandacht en reflexen aangetast worden door drugsgebruik.

3. De "algemene" opleidingsmodule

In deze opleiding, die kan worden opgelegd na het begaan van overtredingen die geen enkel verband houden met een bepaald gedrag, wordt u verteld over gevaarlijk gedrag op de weg.

Of het nu gaat om het overschrijden van een witte lijn, een rood licht, te hard rijden of iets anders, er zijn veel gevaarlijke gedragingen die tot potentieel dramatische situaties kunnen leiden.

Het doel van deze opleiding is om de bestuurder bewust te maken van het gevaar dat hij voor zichzelf en vooral voor de andere weggebruikers is.

4. De opleidingsmodule "agressie”

Deze opleiding is voorbehouden voor personen die zich op een problematische manier hebben gedragen tegenover andere weggebruikers. Hieronder worden de volgende gedragingen verstaan: boos worden achter het stuur, bumperkleven, remmen om andere weggebruikers in een ongeval te duwen, de weg afsnijden, enz.

In totaal 30 uur opleiding, verdeeld over 5 sessies (24 uur) en 2 werkperiodes (2 x 3 uur).

5. Conclusie

Deze opleidingen zijn bijzonder interessant. Zij kunnen namelijk een duidelijke invloed hebben op uw strafblad (wanneer zij worden verkregen in het kader van een proeftijdopschorting).

Bovendien spelen zij een aanzienlijke rol wanneer het gaat om herhaling. Het VIAS-instituut heeft er meer dan eens op gewezen dat mensen die een dergelijke opleiding hebben gevolgd, de neiging hebben dergelijke misdrijven niet meer te plegen en bijzonder gevaarlijk gedrag te herhalen.

Aarzel niet om dit te bespreken met uw Intolaw-advocaat, die u zal kunnen uitleggen of dit mogelijk is, afhankelijk van de rechtbank waarvoor u gedagvaard wordt.


Neem contact met ons op

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u