Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling

 Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling

U bent gedagvaard en vraagt zich af welke sancties u riskeert?
Naast de klassieke sancties, met name het betalen van een geldboete en een rijverbod, is het soms mogelijk – afhankelijk van de rechtbank waarvoor je moet verschijnen – om een gunstmaatregel te verkrijgen, bestaande uit het volgen van een opleiding die wordt gegeven door het VIAS-instituut.
Deze opleidingen gaan door - wanneer zij na uw veroordeling plaatsvinden - in het kader van een voorwaardelijke straf of een proeftijdopschorting.
In dit artikel overlopen wij alle gratis opleidingen die door het VIAS-instituut worden aangeboden.

1. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van alcohol”

Zoals de naam al zegt, is dit een opleiding die wordt aangeboden bij een overtreding ‘rijden onder invloed van alcohol'.

Het doel van deze opleiding is om u bewust te maken van de verschillende gevaren die u loopt bij het rijden onder invloed van alcohol.

Deze opleiding kan op twee verschillende manieren worden georganiseerd:

- Klassieke module: 20 uur opleiding verdeeld over 4 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)

- Dagmodule: 20 uur opleiding verdeeld over 3 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)

Hoewel de opleiding normaal gesproken in persoon wordt gegeven, is het door de pandemie voortaan mogelijk om deze opleiding via video te volgen.

2. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van drugs"

Net als bij de vorige opleiding gaat het hier ook om de bewustwording van de gevaren van rijden onder invloed van drugs.

U leert hoe uw aandacht en reflexen aangetast worden door drugsgebruik.

3. De "algemene" opleidingsmodule

In deze opleiding, die kan worden opgelegd na het begaan van overtredingen die geen enkel verband houden met een bepaald gedrag, wordt u verteld over gevaarlijk gedrag op de weg.

Of het nu gaat om het overschrijden van een witte lijn, een rood licht, te hard rijden of iets anders, er zijn veel gevaarlijke gedragingen die tot potentieel dramatische situaties kunnen leiden.

Het doel van deze opleiding is om de bestuurder bewust te maken van het gevaar dat hij voor zichzelf en vooral voor de andere weggebruikers is.

4. De opleidingsmodule "agressie”

Deze opleiding is voorbehouden voor personen die zich op een problematische manier hebben gedragen tegenover andere weggebruikers. Hieronder worden de volgende gedragingen verstaan: boos worden achter het stuur, bumperkleven, remmen om andere weggebruikers in een ongeval te duwen, de weg afsnijden, enz.

In totaal 30 uur opleiding, verdeeld over 5 sessies (24 uur) en 2 werkperiodes (2 x 3 uur).

5. Conclusie

Deze opleidingen zijn bijzonder interessant. Zij kunnen namelijk een duidelijke invloed hebben op uw strafblad (wanneer zij worden verkregen in het kader van een proeftijdopschorting).

Bovendien spelen zij een aanzienlijke rol wanneer het gaat om herhaling. Het VIAS-instituut heeft er meer dan eens op gewezen dat mensen die een dergelijke opleiding hebben gevolgd, de neiging hebben dergelijke misdrijven niet meer te plegen en bijzonder gevaarlijk gedrag te herhalen.

Aarzel niet om dit te bespreken met uw Intolaw-advocaat, die u zal kunnen uitleggen of dit mogelijk is, afhankelijk van de rechtbank waarvoor u gedagvaard wordt.


Neem contact met ons op

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u