Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling

 Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling

U bent gedagvaard en vraagt zich af welke sancties u riskeert?
Naast de klassieke sancties, met name het betalen van een geldboete en een rijverbod, is het soms mogelijk – afhankelijk van de rechtbank waarvoor je moet verschijnen – om een gunstmaatregel te verkrijgen, bestaande uit het volgen van een opleiding die wordt gegeven door het VIAS-instituut.
Deze opleidingen gaan door - wanneer zij na uw veroordeling plaatsvinden - in het kader van een voorwaardelijke straf of een proeftijdopschorting.
In dit artikel overlopen wij alle gratis opleidingen die door het VIAS-instituut worden aangeboden.

1. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van alcohol”

Zoals de naam al zegt, is dit een opleiding die wordt aangeboden bij een overtreding ‘rijden onder invloed van alcohol'.

Het doel van deze opleiding is om u bewust te maken van de verschillende gevaren die u loopt bij het rijden onder invloed van alcohol.

Deze opleiding kan op twee verschillende manieren worden georganiseerd:

- Klassieke module: 20 uur opleiding verdeeld over 4 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)

- Dagmodule: 20 uur opleiding verdeeld over 3 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)

Hoewel de opleiding normaal gesproken in persoon wordt gegeven, is het door de pandemie voortaan mogelijk om deze opleiding via video te volgen.

2. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van drugs"

Net als bij de vorige opleiding gaat het hier ook om de bewustwording van de gevaren van rijden onder invloed van drugs.

U leert hoe uw aandacht en reflexen aangetast worden door drugsgebruik.

3. De "algemene" opleidingsmodule

In deze opleiding, die kan worden opgelegd na het begaan van overtredingen die geen enkel verband houden met een bepaald gedrag, wordt u verteld over gevaarlijk gedrag op de weg.

Of het nu gaat om het overschrijden van een witte lijn, een rood licht, te hard rijden of iets anders, er zijn veel gevaarlijke gedragingen die tot potentieel dramatische situaties kunnen leiden.

Het doel van deze opleiding is om de bestuurder bewust te maken van het gevaar dat hij voor zichzelf en vooral voor de andere weggebruikers is.

4. De opleidingsmodule "agressie”

Deze opleiding is voorbehouden voor personen die zich op een problematische manier hebben gedragen tegenover andere weggebruikers. Hieronder worden de volgende gedragingen verstaan: boos worden achter het stuur, bumperkleven, remmen om andere weggebruikers in een ongeval te duwen, de weg afsnijden, enz.

In totaal 30 uur opleiding, verdeeld over 5 sessies (24 uur) en 2 werkperiodes (2 x 3 uur).

5. Conclusie

Deze opleidingen zijn bijzonder interessant. Zij kunnen namelijk een duidelijke invloed hebben op uw strafblad (wanneer zij worden verkregen in het kader van een proeftijdopschorting).

Bovendien spelen zij een aanzienlijke rol wanneer het gaat om herhaling. Het VIAS-instituut heeft er meer dan eens op gewezen dat mensen die een dergelijke opleiding hebben gevolgd, de neiging hebben dergelijke misdrijven niet meer te plegen en bijzonder gevaarlijk gedrag te herhalen.

Aarzel niet om dit te bespreken met uw Intolaw-advocaat, die u zal kunnen uitleggen of dit mogelijk is, afhankelijk van de rechtbank waarvoor u gedagvaard wordt.


Neem contact met ons op

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u