Gratis VIAS-modules als alternatief voor veroordeling
Dinsdag 02 Augustus 2022
U bent gedagvaard en vraagt zich af welke sancties u riskeert?
Naast de klassieke sancties, met name het betalen van een geldboete en een rijverbod, is het soms mogelijk – afhankelijk van de rechtbank waarvoor je moet verschijnen – om een gunstmaatregel te verkrijgen, bestaande uit het volgen van een opleiding die wordt gegeven door het VIAS-instituut.
Deze opleidingen gaan door - wanneer zij na uw veroordeling plaatsvinden - in het kader van een voorwaardelijke straf of een proeftijdopschorting.
In dit artikel overlopen wij alle gratis opleidingen die door het VIAS-instituut worden aangeboden.
1. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van alcohol”
Zoals de naam al zegt, is dit een opleiding die wordt aangeboden bij een overtreding ‘rijden onder invloed van alcohol'.
Het doel van deze opleiding is om u bewust te maken van de verschillende gevaren die u loopt bij het rijden onder invloed van alcohol.
Deze opleiding kan op twee verschillende manieren worden georganiseerd:
- Klassieke module: 20 uur opleiding verdeeld over 4 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)
- Dagmodule: 20 uur opleiding verdeeld over 3 sessies (16 uur) en twee opdrachten (2 x 2 uur)
Hoewel de opleiding normaal gesproken in persoon wordt gegeven, is het door de pandemie voortaan mogelijk om deze opleiding via video te volgen.
2. De opleidingsmodule "rijden onder invloed van drugs"
Net als bij de vorige opleiding gaat het hier ook om de bewustwording van de gevaren van rijden onder invloed van drugs.
U leert hoe uw aandacht en reflexen aangetast worden door drugsgebruik.
3. De "algemene" opleidingsmodule
In deze opleiding, die kan worden opgelegd na het begaan van overtredingen die geen enkel verband houden met een bepaald gedrag, wordt u verteld over gevaarlijk gedrag op de weg.
Of het nu gaat om het overschrijden van een witte lijn, een rood licht, te hard rijden of iets anders, er zijn veel gevaarlijke gedragingen die tot potentieel dramatische situaties kunnen leiden.
Het doel van deze opleiding is om de bestuurder bewust te maken van het gevaar dat hij voor zichzelf en vooral voor de andere weggebruikers is.
4. De opleidingsmodule "agressie”
Deze opleiding is voorbehouden voor personen die zich op een problematische manier hebben gedragen tegenover andere weggebruikers. Hieronder worden de volgende gedragingen verstaan: boos worden achter het stuur, bumperkleven, remmen om andere weggebruikers in een ongeval te duwen, de weg afsnijden, enz.
In totaal 30 uur opleiding, verdeeld over 5 sessies (24 uur) en 2 werkperiodes (2 x 3 uur).
5. Conclusie
Deze opleidingen zijn bijzonder interessant. Zij kunnen namelijk een duidelijke invloed hebben op uw strafblad (wanneer zij worden verkregen in het kader van een proeftijdopschorting).
Bovendien spelen zij een aanzienlijke rol wanneer het gaat om herhaling. Het VIAS-instituut heeft er meer dan eens op gewezen dat mensen die een dergelijke opleiding hebben gevolgd, de neiging hebben dergelijke misdrijven niet meer te plegen en bijzonder gevaarlijk gedrag te herhalen.
Aarzel niet om dit te bespreken met uw Intolaw-advocaat, die u zal kunnen uitleggen of dit mogelijk is, afhankelijk van de rechtbank waarvoor u gedagvaard wordt.
Neem contact met ons op
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer