Inhoudstabel

Wat betekent opschorting en uitstel van een straf?

Bij een opschorting van een straf is de rechter van oordeel dat de feiten waarvoor u beschuldigd bent, bewezen zijn maar spreekt hij geen straf uit. Hij legt u een proeftermijn van 1 tot 5 jaar op en als u nieuwe strafbare feiten pleegt tijdens die periode kan de opschorting van de straf worden herroepen. Dit betekent dat hij ook een straf zal uitspreken voor het eerste misdrijf. 

Een opschorting van straf is alleen mogelijk als u instemt met de opschorting, het feit niet kan bestraft worden met een gevangenisstraf van 5 jaar of meer en u in het verleden nog niet werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden of meer.

Een groot voordeel van opschorting van een straf is dat dit niet op uw strafblad komt. 

Wat is dan uitstel?

Er wordt wel een straf opgelegd bij een veroordeling met uitstel. Maar de straf moet niet worden uitgevoerd zolang u geen strafbare feiten pleegt tijdens uw proeftermijn. Net zoals bij de opschorting van straf kan die termijn 1 tot 5 jaar bedragen. 

We zien dat er veel straffen gedeeltelijk met uitstel worden opgelegd. Een boete moet maar gedeeltelijk worden betaald of een rijverbod gedeeltelijk worden uitgevoerd zolang de veroordeelde geen nieuwe feiten pleegt. 

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu