Alcoholslot

1. Wat betekent een veroordeling tot de toepassing van een alcoholslot en wat moet ik nu doen?

Wanneer de rechter u veroordeeld tot de toepassing van een alcoholslot betekent dit dat u geen voertuig meer zal mogen besturen dat niet is uitgerust met een alcoholslot. De rechter kan deze verplichting ook beperken tot een bepaalde categorie.

De rechter kan een alcoholslot opleggen voor de periode van 1 tot 3 jaar of zelfs levenslang.

U zal bij een erkend dienstencentrum een alcoholslot moeten laten installeren in elk voertuig dat u wenst te besturen. Een alcoholslot zal er voor zorgen dat de auto past start nadat er een negatieve ademtest werd afgelegd. Bovendien zal u ook een omkaderingsprogramma moeten volgen wanneer u bent veroordeeld tot een alcoholslot.

2. Hoeveel kost een alcoholslot?

Een alcoholslot is niet goedkoop. De kostprijs van het toestel bedraagt 2775 euro, daarenboven kost het omkaderingsprogramma ook nog eens 1100 euro voor een jaar.

U kan er ook voor opteren om het alcoholslot te huren in plaats van het aan te kopen. Voor het omkaderingsprogramma wordt ook aanvaard dat u de kostprijs afbetaald, u kan de kostprijs in drie delen betalen.

De rechter kan bepalen dat deze kosten kunnen worden afgetrokken van de geldboete, zonder dat de geldboete minder dan 1 euro mag bedragen. Indien het vonnis in deze mogelijkheid voorziet zal u in de praktijk eerst de geldboete en de kosten voor het alcoholslot moeten betalen. Nadien kan u met het betaalbewijs een dele van de geldboete recupereren.

3. Ben ik verplicht om een alcoholslot te installeren?

U kan ervoor opteren om het alcoholslot niet te installeren, u mag dan geen voertuig besturen gedurende de periode dat het alcoholslot werd opgelegd. 

Neem contact met ons op

Vraag ons gratis advies

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

close menu 1u