Afwezig in de rechtbank
1. Ben ik bij verstek veroordeeld?
Wanneer u of uw advocaat aanwezig is op de Politierechtbank op de dag van de zitting wordt het vonnis op tegenspraak uitgesproken.
Indien u niet op de rechtbank aanwezig bent op de dag van de zitting, zal de zaak echter ook worden behandeld. Het Openbaar Ministerie zal een straf vorderen en de Rechter zal een straf uitspreken, zonder dat u zich kan verdedigen. Men spreekt over een vonnis bij verstek.
De rechter zal zich enkel en alleen kunnen baseren op de gegevens in het strafdossier, zonder dat u hieraan verzachtende omstandigheden kan toevoegen. De Politierechter zal dan ook in de meeste gevallen strenger oordelen.
2. Wat kan ik doen tegen een veroordeling bij verstek?
Indien u bij verstek bent veroordeeld kan u hiertegen verzet aantekenen. Opgelet, verzet moet worden aangetekend binnen de 15 dagen na kennisname van het verstekvonnis. Een verstekvonnis wordt door de gerechtsdeurwaarder betekend.
Het moment van kennisname en het bewijs hiervan zal dus van cruciaal belang zijn voor de rechter om na te gaan of het verzet binnen de juiste termijn werd aangetekend. Let dus op wanneer u documenten ondertekend die betrekking hebben op de uitvoering van het vonnis, want dit kan de termijn voor het aantekenen van verzet starten.
U neemt dus best zo snel mogelijk contact op wanneer u kennis krijgt van een vonnis dat bij verstek werd uitgesproken.
3. Wat houdt verzet aantekenen precies in?
Verzet wordt aangetekend via de gerechtsdeurwaarder. Uw dossier zal dan opnieuw worden behandeld door de zelfde rechtbank. U krijgt dus een nieuwe kans om uw verdediging te voeren en verzachtende elementen aan te brengen.
Let wel op: indien u persoonlijk kennis had van de originele dagvaarding en geen overmacht kan bewijzen waarom u niet op de eerste zitting aanwezig was zal de rechter het verzet ongedaan verklaren en dus het bestreden vonnis bevestigen. Het is aan het openbaar ministerie om te bewijzen dat u persoonlijk kennis had van de initiële dagvaarding, dit is bijvoorbeeld het geval wanneer deze persoonlijk aan u werd betekend.