Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

 Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

Weet u hoe zwaar de boetes zijn voor het rijden onder invloed van drugs in geval van recidive? De experts van IntoLaw zochten het voor u uit!

  • Hoe verloopt een drugscontrole?
  • Welke boetes staan er op druggebruik achter het stuur?
  • Waar loop ik het meest kans op een boete?

Eén op vijf chauffeurs die worden betrapt op rijden onder invloed raakt voor 12 uur zijn rijbewijs kwijt. Dit impliceert dat bij de bestuurders in kwestie zware dronkenschap of drugsintoxicatie werd vastgesteld. De boetes voor het rijden onder invloed van drugs zijn erg zwaar, want de wetgeving gaat uit van nultolerantie. IntoLaw legt uit waaraan u zich kan verwachten.

 

Hoe verloopt een drugscontrole?

Door de grote impact op het inschattingsvermogen van chauffeurs is het rijden onder invloed van drugs is in België absoluut verboden. Tijdens een drugscontrole wordt de bestuurder vandaag de dag onderworpen aan een speekseltest. Vroeger volgde na aantal fysieke proeven onmiddellijk een controle van een urine- of bloedstaal. De nieuwe methode is een stuk eenvoudiger en bovendien een pak minder duur.

Na een positieve speekseltest krijgt de bestuurder onmiddellijk een rijverbod van 12 uur of wordt het rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken door de Procureur des Konings. Daarna volgt er een laboanalyse van een bloed- of speekselstaal. Enkel als deze analyse positief is krijgt u effectief een geldboete.

Welke boetes staan er op druggebruik achter het stuur?

Bij een overtreding voorziet de wet een geldboete tussen 200 en 2000 euro vermenigvuldigd met 8 opdeciemen. Dit betekent dat de boete in praktijk 1600 tot 16000 euro zal bedragen. Chauffeurs die minder dan twee jaar over hun rijbewijs beschikken, krijgen automatisch een rijverbod en moeten hun rijexamen opnieuw afleggen Bij recidive volgen nog zwaardere straffen die kunnen oplopen tot 40000 euro, inclusief een mogelijke gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar.

Waar loop ik het meeste kans op een boete?

VIAS publiceerde in 2014 al een themadossier rond rijden onder invloed en laat weten dat het aantal drank- en drugscontroles de laatste jaren flink is toegenomen. Het aantal controles verschilt wel nog steeds enorm van regio tot regio. Zo werden in 2016 in Antwerpen 10941 bestuurders beboet voor zware dronkenschap of het rijden onder invloed van drugs tegenover amper 1612 in Waals-Brabant.

Ook in Limburg loopt u minder kans om gecontroleerd te worden. Hier werden in 2016 zo’n 3812 chauffeurs betrapt. De verschillen per regio zijn terug te brengen op de individuele aanpak van de afzonderlijke politiezones en parketten.

Legde u een positieve speekseltest af? Of heeft u nog andere vragen over het rijden onder invloed van drugs? Neem contact op met de advocaten van Intolaw.

 

 


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u