Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

 Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

Weet u hoe zwaar de boetes zijn voor het rijden onder invloed van drugs in geval van recidive? De experts van IntoLaw zochten het voor u uit!

  • Hoe verloopt een drugscontrole?
  • Welke boetes staan er op druggebruik achter het stuur?
  • Waar loop ik het meest kans op een boete?

Eén op vijf chauffeurs die worden betrapt op rijden onder invloed raakt voor 12 uur zijn rijbewijs kwijt. Dit impliceert dat bij de bestuurders in kwestie zware dronkenschap of drugsintoxicatie werd vastgesteld. De boetes voor het rijden onder invloed van drugs zijn erg zwaar, want de wetgeving gaat uit van nultolerantie. IntoLaw legt uit waaraan u zich kan verwachten.

 

Hoe verloopt een drugscontrole?

Door de grote impact op het inschattingsvermogen van chauffeurs is het rijden onder invloed van drugs is in België absoluut verboden. Tijdens een drugscontrole wordt de bestuurder vandaag de dag onderworpen aan een speekseltest. Vroeger volgde na aantal fysieke proeven onmiddellijk een controle van een urine- of bloedstaal. De nieuwe methode is een stuk eenvoudiger en bovendien een pak minder duur.

Na een positieve speekseltest krijgt de bestuurder onmiddellijk een rijverbod van 12 uur of wordt het rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken door de Procureur des Konings. Daarna volgt er een laboanalyse van een bloed- of speekselstaal. Enkel als deze analyse positief is krijgt u effectief een geldboete.

Welke boetes staan er op druggebruik achter het stuur?

Bij een overtreding voorziet de wet een geldboete tussen 200 en 2000 euro vermenigvuldigd met 8 opdeciemen. Dit betekent dat de boete in praktijk 1600 tot 16000 euro zal bedragen. Chauffeurs die minder dan twee jaar over hun rijbewijs beschikken, krijgen automatisch een rijverbod en moeten hun rijexamen opnieuw afleggen Bij recidive volgen nog zwaardere straffen die kunnen oplopen tot 40000 euro, inclusief een mogelijke gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar.

Waar loop ik het meeste kans op een boete?

VIAS publiceerde in 2014 al een themadossier rond rijden onder invloed en laat weten dat het aantal drank- en drugscontroles de laatste jaren flink is toegenomen. Het aantal controles verschilt wel nog steeds enorm van regio tot regio. Zo werden in 2016 in Antwerpen 10941 bestuurders beboet voor zware dronkenschap of het rijden onder invloed van drugs tegenover amper 1612 in Waals-Brabant.

Ook in Limburg loopt u minder kans om gecontroleerd te worden. Hier werden in 2016 zo’n 3812 chauffeurs betrapt. De verschillen per regio zijn terug te brengen op de individuele aanpak van de afzonderlijke politiezones en parketten.

Legde u een positieve speekseltest af? Of heeft u nog andere vragen over het rijden onder invloed van drugs? Neem contact op met de advocaten van Intolaw.

 

 


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u