Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

 Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

Weet u hoe zwaar de boetes zijn voor het rijden onder invloed van drugs in geval van recidive? De experts van IntoLaw zochten het voor u uit!

  • Hoe verloopt een drugscontrole?
  • Welke boetes staan er op druggebruik achter het stuur?
  • Waar loop ik het meest kans op een boete?

Eén op vijf chauffeurs die worden betrapt op rijden onder invloed raakt voor 12 uur zijn rijbewijs kwijt. Dit impliceert dat bij de bestuurders in kwestie zware dronkenschap of drugsintoxicatie werd vastgesteld. De boetes voor het rijden onder invloed van drugs zijn erg zwaar, want de wetgeving gaat uit van nultolerantie. IntoLaw legt uit waaraan u zich kan verwachten.

 

Hoe verloopt een drugscontrole?

Door de grote impact op het inschattingsvermogen van chauffeurs is het rijden onder invloed van drugs is in België absoluut verboden. Tijdens een drugscontrole wordt de bestuurder vandaag de dag onderworpen aan een speekseltest. Vroeger volgde na aantal fysieke proeven onmiddellijk een controle van een urine- of bloedstaal. De nieuwe methode is een stuk eenvoudiger en bovendien een pak minder duur.

Na een positieve speekseltest krijgt de bestuurder onmiddellijk een rijverbod van 12 uur of wordt het rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken door de Procureur des Konings. Daarna volgt er een laboanalyse van een bloed- of speekselstaal. Enkel als deze analyse positief is krijgt u effectief een geldboete.

Welke boetes staan er op druggebruik achter het stuur?

Bij een overtreding voorziet de wet een geldboete tussen 200 en 2000 euro vermenigvuldigd met 8 opdeciemen. Dit betekent dat de boete in praktijk 1600 tot 16000 euro zal bedragen. Chauffeurs die minder dan twee jaar over hun rijbewijs beschikken, krijgen automatisch een rijverbod en moeten hun rijexamen opnieuw afleggen Bij recidive volgen nog zwaardere straffen die kunnen oplopen tot 40000 euro, inclusief een mogelijke gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar.

Waar loop ik het meeste kans op een boete?

VIAS publiceerde in 2014 al een themadossier rond rijden onder invloed en laat weten dat het aantal drank- en drugscontroles de laatste jaren flink is toegenomen. Het aantal controles verschilt wel nog steeds enorm van regio tot regio. Zo werden in 2016 in Antwerpen 10941 bestuurders beboet voor zware dronkenschap of het rijden onder invloed van drugs tegenover amper 1612 in Waals-Brabant.

Ook in Limburg loopt u minder kans om gecontroleerd te worden. Hier werden in 2016 zo’n 3812 chauffeurs betrapt. De verschillen per regio zijn terug te brengen op de individuele aanpak van de afzonderlijke politiezones en parketten.

Legde u een positieve speekseltest af? Of heeft u nog andere vragen over het rijden onder invloed van drugs? Neem contact op met de advocaten van Intolaw.

 

 


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u