Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

 Zware boetes voor het rijden onder invloed van drugs

Weet u hoe zwaar de boetes zijn voor het rijden onder invloed van drugs in geval van recidive? De experts van IntoLaw zochten het voor u uit!

  • Hoe verloopt een drugscontrole?
  • Welke boetes staan er op druggebruik achter het stuur?
  • Waar loop ik het meest kans op een boete?

Eén op vijf chauffeurs die worden betrapt op rijden onder invloed raakt voor 12 uur zijn rijbewijs kwijt. Dit impliceert dat bij de bestuurders in kwestie zware dronkenschap of drugsintoxicatie werd vastgesteld. De boetes voor het rijden onder invloed van drugs zijn erg zwaar, want de wetgeving gaat uit van nultolerantie. Intolaw legt uit waaraan u zich kan verwachten.

 

Hoe verloopt een drugscontrole?

Door de grote impact op het inschattingsvermogen van chauffeurs is het rijden onder invloed van drugs is in België absoluut verboden. Tijdens een drugscontrole wordt de bestuurder vandaag de dag onderworpen aan een speekseltest. Vroeger volgde na aantal fysieke proeven onmiddellijk een controle van een urine- of bloedstaal. De nieuwe methode is een stuk eenvoudiger en bovendien een pak minder duur.

Na een positieve speekseltest krijgt de bestuurder onmiddellijk een rijverbod van 12 uur of wordt het rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken door de Procureur des Konings. Daarna volgt er een laboanalyse van een bloed- of speekselstaal. Enkel als deze analyse positief is krijgt u effectief een geldboete.

Welke boetes staan er op druggebruik achter het stuur?

Bij een overtreding voorziet de wet een geldboete tussen 200 en 2000 euro vermenigvuldigd met 8 opdeciemen. Dit betekent dat de boete in praktijk 1600 tot 16000 euro zal bedragen. Chauffeurs die minder dan twee jaar over hun rijbewijs beschikken, krijgen automatisch een rijverbod en moeten hun rijexamen opnieuw afleggen Bij recidive volgen nog zwaardere straffen die kunnen oplopen tot 40000 euro, inclusief een mogelijke gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar.

Waar loop ik het meeste kans op een boete?

VIAS publiceerde in 2014 al een themadossier rond rijden onder invloed en laat weten dat het aantal drank- en drugscontroles de laatste jaren flink is toegenomen. Het aantal controles verschilt wel nog steeds enorm van regio tot regio. Zo werden in 2016 in Antwerpen 10941 bestuurders beboet voor zware dronkenschap of het rijden onder invloed van drugs tegenover amper 1612 in Waals-Brabant.

Ook in Limburg loopt u minder kans om gecontroleerd te worden. Hier werden in 2016 zo’n 3812 chauffeurs betrapt. De verschillen per regio zijn terug te brengen op de individuele aanpak van de afzonderlijke politiezones en parketten.

Legde u een positieve speekseltest af? Of heeft u nog andere vragen over het rijden onder invloed van drugs? Neem contact op met de advocaten van Intolaw.

 

 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u