WODCA-controle telt 10,7 procent hardrijders en 4,4 procent met te veel alcohol

 WODCA-controle telt 10,7 procent hardrijders en 4,4 procent met te veel alcohol

Meer dan 1 op 10 (10,7 pct) van de bestuurders die zaterdagavond op snelheid werd gecontroleerd reed harder dan de toegelaten snelheid, leren de resultaten van de WODCA-actie in de provincie Antwerpen. Ook had 4,4 procent te veel gedronken, een stijging tegenover vorig van 0,3 procentpunt. Gouverneur Cathy Berx (CD&V) ziet een aanhoudende stijging. Ze vindt dat "onrustwekkend" en pleit voor een verder opdrijven van de pakkans.

In de nacht van zaterdag op zondag voerden in totaal 294 politiemensen WODCA-controles (WeekendOngevallen Door Controles Aanpakken) uit in 37 gemeenten en steden. Van de 1.714 bestuurders die op snelheid werden gecontroleerd, reden er 183 (10,7 pct) te snel.

6.459 voertuigen moesten stoppen, waarna 5.164 bestuurders moesten blazen. 226 tests (4,4 pct) bleken positief, waarvan de meerderheid (117 tests) een resultaat boven 0,8 promille aangaf. 27 bestuurders kregen de speekseltest voorgeschoteld, om te controleren op rijden onder invloed van illegale drugs. 11 van hen moesten een bloedproef ondergaan.

In totaal werden 44 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken. Antwerps gouverneur Cathy Berx, die de actie zaterdagavond bijwoonde, is niet tevreden met de resultaten. "Onrustwekkend is dat we alweer een stijging vaststellen van het aantal bestuurders dat te veel drinkt en rijdt.

In 2013 betrapten we 4 procent, in 2014 4,1 procent en vannacht maar liefst 4,4 procent van de gecontroleerde bestuurders op dronken rijden. Bij meer dan de helft van deze bestuurders werd bovendien een resultaat van meer dan 0,8 promille vastgesteld. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat alcoholintoxicatie de belangrijkste oorzaak is en blijft van ongevallen." De pakkans verder opdrijven, blijven controleren en sociale controle zijn volgens haar van belang.

ANTWERPEN 15/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u