Wie is aansprakelijk als ik slip in de sneeuw?

 Wie is aansprakelijk als ik slip in de sneeuw?

Wat als ik slipte in de sneeuw? Wat met de schade aan mijn auto? Kan ik gedagvaard worden voor schade aan derden? Ontdek het met IntoLaw.

·      Wat als ik slipte in de sneeuw en schade berokkende?

·      Wat als ik door iemand anders begon te slippen?

·      Hoe kan ik slippen vermijden?

 

Dikke vette sneeuwvlokken en een prachtig wit tapijt zijn heel fijn wanneer u er in de tuin kan van genieten. Datzelfde sneeuwtapijt wordt echter stukken minder aangenaam wanneer u de baan op moet. Wat als ik slip? Wie betaalt de schade? Wat kan ik doen om slippen tegen te gaan? Word ik altijd gedagvaard? Dat ontdekt u hier.

 

Wat als ik slipte in de sneeuw en schade berokkende?

Zelfs de kleinste beweging maakt bij glad en gevaarlijk weer enorm verschil uit. Banden glijden verder en remmen doet meer kwaad dan goed. Daardoor wordt de oorzaak van slippen meestal op de chauffeur verhaald. De regelgeving ziet het namelijk als de verantwoordelijkheid van de automobilist om het rijgedrag zodanig aan te passen dat slippen niet zomaar kan voorvallen, of dat u er zelf weer uitgeraakt zonder schade.

Concreet wil dat zeggen dat u in het grootste deel van de gevallen gewoon zelf opdraait voor de kosten. En net zoals uw eigen schade, zal u ook de schade van de andere partij moeten betalen als u slipte. Doet u dat zonder te willen aanvechten of kosten te vermijden? Dan wordt u ook niet gedagvaard. Bij zo’n ongeval wordt u enkel gedagvaard als u de schade niet betaalt zonder aanwijsbare reden zoals aanvechting.

Wat als ik door iemand anders begon te slippen?

In zeldzame gevallen kan u proberen de fout van iemand anders aan te tonen. Wat als ik moest uitwijken voor iemand anders? Hoe kan ik aantonen dat de weg eigenlijk gestrooid moest zijn? Spijtig genoeg is dat zeer moeilijk, vooral als de andere partij niet aanwezig is. U kan namelijk maar moeilijk aantonen wat er gebeurd is. Bovendien kan u zelfs mét getuigen niet ver geraken zonder de identiteit van de andere partij te kennen.

De grootste kans om toch iemand anders in fout te laten stellen, heeft u wanneer u slipte op privédomein. Daar is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om een veilige omgeving te voorzien. Slipte u in een parkeergarage door slecht onderhoud? Dan kan de eigenaar daarvoor gedagvaard worden.

Hoe kan ik slippen vermijden?

Er zijn verschillende manieren waarop u uw rijgedrag kan aanpassen om slippen te voorkomen. Zo past u uw snelheid aan en remt u vooral op de motor. Wat als ik toch moet remmen? Dan kan u bij een oudere auto al pompend rembewegingen maken. Bij nieuwere auto’s hoeft u zich minder zorgen te maken door het ABS-systeem. Ook aanpassingen aan de auto zelf zoals winterbanden brengen u al een eind weg.

Wat als ik al aan het slippen ging? Ook dan kan u schade vermijden. Stuur tegen te richting waarin u gaat, rem nooit en zet de versnelling in neutraal. Bovendien is het ook zeer belangrijk te zoeken naar een vrij en veilig stuk droge grond om tot stilstand te komen en uw ogen daarop te houden. Niet kijken naar obstakels, dus.

 

Wat als ik toch slipte en tegen een andere auto aanreed? Wat kan ik doen om een andere partij aansprakelijk te stellen? Wat als ik gedagvaard werd voor onaangepast rijgedrag? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw voor de beste bijstand.


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u