Wie is aansprakelijk als ik slip in de sneeuw?

 Wie is aansprakelijk als ik slip in de sneeuw?

Wat als ik slipte in de sneeuw? Wat met de schade aan mijn auto? Kan ik gedagvaard worden voor schade aan derden? Ontdek het met IntoLaw.

·      Wat als ik slipte in de sneeuw en schade berokkende?

·      Wat als ik door iemand anders begon te slippen?

·      Hoe kan ik slippen vermijden?

 

Dikke vette sneeuwvlokken en een prachtig wit tapijt zijn heel fijn wanneer u er in de tuin kan van genieten. Datzelfde sneeuwtapijt wordt echter stukken minder aangenaam wanneer u de baan op moet. Wat als ik slip? Wie betaalt de schade? Wat kan ik doen om slippen tegen te gaan? Word ik altijd gedagvaard? Dat ontdekt u hier.

 

Wat als ik slipte in de sneeuw en schade berokkende?

Zelfs de kleinste beweging maakt bij glad en gevaarlijk weer enorm verschil uit. Banden glijden verder en remmen doet meer kwaad dan goed. Daardoor wordt de oorzaak van slippen meestal op de chauffeur verhaald. De regelgeving ziet het namelijk als de verantwoordelijkheid van de automobilist om het rijgedrag zodanig aan te passen dat slippen niet zomaar kan voorvallen, of dat u er zelf weer uitgeraakt zonder schade.

Concreet wil dat zeggen dat u in het grootste deel van de gevallen gewoon zelf opdraait voor de kosten. En net zoals uw eigen schade, zal u ook de schade van de andere partij moeten betalen als u slipte. Doet u dat zonder te willen aanvechten of kosten te vermijden? Dan wordt u ook niet gedagvaard. Bij zo’n ongeval wordt u enkel gedagvaard als u de schade niet betaalt zonder aanwijsbare reden zoals aanvechting.

Wat als ik door iemand anders begon te slippen?

In zeldzame gevallen kan u proberen de fout van iemand anders aan te tonen. Wat als ik moest uitwijken voor iemand anders? Hoe kan ik aantonen dat de weg eigenlijk gestrooid moest zijn? Spijtig genoeg is dat zeer moeilijk, vooral als de andere partij niet aanwezig is. U kan namelijk maar moeilijk aantonen wat er gebeurd is. Bovendien kan u zelfs mét getuigen niet ver geraken zonder de identiteit van de andere partij te kennen.

De grootste kans om toch iemand anders in fout te laten stellen, heeft u wanneer u slipte op privédomein. Daar is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om een veilige omgeving te voorzien. Slipte u in een parkeergarage door slecht onderhoud? Dan kan de eigenaar daarvoor gedagvaard worden.

Hoe kan ik slippen vermijden?

Er zijn verschillende manieren waarop u uw rijgedrag kan aanpassen om slippen te voorkomen. Zo past u uw snelheid aan en remt u vooral op de motor. Wat als ik toch moet remmen? Dan kan u bij een oudere auto al pompend rembewegingen maken. Bij nieuwere auto’s hoeft u zich minder zorgen te maken door het ABS-systeem. Ook aanpassingen aan de auto zelf zoals winterbanden brengen u al een eind weg.

Wat als ik al aan het slippen ging? Ook dan kan u schade vermijden. Stuur tegen te richting waarin u gaat, rem nooit en zet de versnelling in neutraal. Bovendien is het ook zeer belangrijk te zoeken naar een vrij en veilig stuk droge grond om tot stilstand te komen en uw ogen daarop te houden. Niet kijken naar obstakels, dus.

 

Wat als ik toch slipte en tegen een andere auto aanreed? Wat kan ik doen om een andere partij aansprakelijk te stellen? Wat als ik gedagvaard werd voor onaangepast rijgedrag? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw voor de beste bijstand.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u