Welke boete riskeert u in een lage-emissiezone?
Woensdag 02 Mei 2018

Waarom voert na Antwerpen nu ook Brussel de lage-emissiezone in? Welke vervuilende wagens worden er uit de stadscentra geweerd? IntoLaw legt uit welke categorieën van voertuigen deze stadscentra niet mogen binnenrijden en welke boetetarieven er per stad gehanteerd wordt.
Ontdek hier welke boetes u riskeert wanneer u een lage-emissiezone betreedt met een vervuilend voertuig
- Waarom voert België lage-emissiezones (LEZ) in?
- Welke wagens mogen zich aan een boete verwachten?
- Wat is de boete voor een overtreding?
De maand mei is dé maand voor levensgenieters. Steevast staan er enkele vrije dagen of zelfs verlengde weekends op de kalender. Zin om dan toerist in eigen te land te zijn? Verdiep u eerst even in de nieuwste verkeerssituaties om een boete te vermijden. De politie controleert immers met slimme camera’s of u met een vervuilende wagen een lage-emissiezone inrijdt. En de boetetarieven kunnen oplopen van 150 tot 350 euro!
Waarom voert België lage-emissiezones (LEZ) in?
De Europese Unie kent een van de hoogste normen voor milieubescherming. Milieukwaliteit is dan ook cruciaal voor onze gezondheid, economie en welzijn. Ook betreffende de luchtkwaliteit werd er een duidelijke norm opgesteld. De invoering van een LEZ is een van de meest effectieve maatregelen om de norm te bereiken.
Wie alsnog met een oudere vervuilende wagen de deelnemende stadscentra wilt binnenrijden, of met een oldtimer in de LEZ wilt touren, mag zich dan ook aan hoge boetetarieven verwachten.
Welke wagens mogen zich aan een boete verwachten?
De categorie en de euronorm van uw wagen bepalen of u wel of niet een LEZ mag inrijden. Deze staan met letters vermeld op het inschrijvingsbewijs van uw wagen. De toegangsregels gelden uitsluitend voor voertuigen van de categorieën M,N en T die op diesel, benzine of aardgas rijden. Is er geen info beschikbaar over de euronorm dan is de datum van de eerste inschrijving doorslaggevend.
Let wel: de toelatingsvoorwaarden zullen in 2020 weer strenger worden. Ook in 2025 zal er een nieuwe aanpassing volgen. Tevens wordt er jaarlijks een stijging van de boetetarieven verwacht. En er zullen ook steeds meer steden dit voorbeeld volgen.
Het is dus belangrijk om steeds op de hoogte te zijn welke voertuigen binnen mogen en welke niet.
Wat is de boete voor een overtreding?
De boete voor het binnenrijden van een LEZ is in elke stad anders. Zo mag u zich bij een eerste overtreding in Antwerpen aan een boete van 150 euro verwachten. Begaat u dezelfde overtreding binnen het jaar, dan krijgt u een boete van 250 euro toegestuurd. Bij een derde overtreding stijgen de boetetarieven tot 350 euro.
In Brussel krijgt u bij de eerste overtreding al een boete van 350 euro. U kan er wel pas 3 maanden later opnieuw een boete krijgen van hetzelfde bedrag. En tot oktober 2018 geldt in Brussel een overgangsfase. U wordt dan enkel gewaarschuwd, niet beboet.
Wilt u weten welke boetetarieven gelden voor andere overtredingen? Laat hieronder uw boete berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer