Mag u met een oldtimer een lage-emissiezone inrijden?

 Mag u met een oldtimer een lage-emissiezone inrijden?

Welke voorwaarden gelden om met een oldtimer een lage-emissiezone in te rijden? Hoe kan u met uw klassieke bolide door Antwerpen touren zonder boetes toegestuurd te krijgen? IntoLaw verduidelijkt de regels en uitzonderingen voor liefhebbers van oldtimers

  • Waarom zijn oldtimers niet toegestaan in de LEZ?
  • Hoe reageerden oldtimerverzamelaars bij de invoering?
  • Hoe kan u voor uw oldtimer alsnog een uitzondering aanvragen?

Vorig jaar lokte het Antwerp Classic Car Event, dat dit jaar doorgaat op 5 en 6 mei 2018, maar liefst 14 000 liefhebbers die maar wat graag de 500 klassieke schoonheden kwamen bewonderen. Nochtans zijn oldtimers zeer vervuilend. En zoals u weet, mogen oude vervuilende wagens de lage-emissiezone (LEZ) van Antwerpen niet in. Hoe geniet u van touren met de oldtimer zonder boetes te verzamelen?

 

Waarom zijn oldtimers niet toegestaan in de LEZ?

Op 1 februari 2017 was Antwerpen de eerste stad in België die de lage-emissiezone invoerde. Dit wil zeggen dat sindsdien oudere vervuilende wagens er niet meer welkom zijn. De LEZ zou immers de meest effectieve maatregel zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren en zo ook het risico op luchtwegenaandoeningen en hart- en vaatziekten te verkleinen. Er worden de komende jaren dan ook nog steden toegevoegd aan de lijst.

Wie deze verkeersregel negeert, mag zich aan boetes verwachten. Hoe hoog de boetes zijn, is verschillend per stad. Maar een vrijstelling aanvragen is overal beduidend goedkoper!

 

Hoe reageerden oldtimerverzamelaars bij de invoering?

Individuele verzamelaars reageerden in maart 2016 al op de invoering van de LEZ in Antwerpen. “Alles samengeteld zal ik 2.420 euro per jaar moeten bijbetalen om tot bij mij thuis te rijden. Ik doe met de wagens zowat 100 kilometer per auto per jaar, dat is toch niet in verhouding met de kostprijs? Wij zijn dus absoluut niet de grote vervuilers.”, aldus Antwerpenaar Dirk Van den Bergh, eigenaar van 10 oldtimers, in een interview met HLN.

In maart 2017 haalde ook de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) zwaar uit naar de invoering van de LEZ in Antwerpen. Zij stelden de stad Antwerpen en het Vlaams Gewest zelfs in gebreke.

 

Hoe kan u voor uw oldtimer alsnog een uitzondering aanvragen?

Wilt u toch een of meerdere dagen door Antwerpen touren met uw oldtimer? De stad erkent de historische erfgoedwaarde van uw voertuig en laat u de LEZ in aan een verlaagd tarief. Wanneer u zich met een wagen van minimum 40 jaar oud online registreert en een weekpas van 20 euro aanvraagt, zal men u geen boetes nasturen. De online registratie is belangrijk voor de controle in de zone met slimme camera’s.

Voor een wagen jonger dan 40 jaar moet u online een gewone dagpas aankopen. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen wagens met of zonder O-plaat. Enkel de leeftijd van uw voertuig is bepalend.

 

Wilt u weten welke boete u krijgt als u een andere overtreding beging? Laat hieronder uw boete berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u