Waar vindt u lage-emissiezones in België?

 Waar vindt u lage-emissiezones in België?

Welke Belgische steden voerden al een lage-emissiezone in om vervuilende wagens uit de stadscentra te weren? Welke steden volgen in 2020 en 2021? Wie niet aan de euronorm voldoet en geen toelating koopt om de LEZ in te rijden, riskeert hoge boetes. Lees hier meer.

  • Welke stad voerde als eerste de LEZ in?
  • Waar komen er nog lage-emissiezones?
  • Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

De lage-emissiezones zijn een feit! Wie een oude vervuilende wagen heeft, wordt gestimuleerd om alternatieven te zoeken. Wie geen toelating koopt, riskeert boetes. Als u met een oldtimer in een lage-emissiezone wilt touren, kan dat wel aan een verlaagd tarief. Gelukkig maar, want aan het lijstje worden de komende jaren nog enkele steden toegevoegd.

 

Welke stad voerde als eerste de LEZ in?

Op 1 februari 2017 voerde Antwerpen als eerste Belgische stad een lage-emissiezone in ter verbetering van de luchtkwaliteit. Het betreft het gebied tussen de Ring en de Schelde op de rechteroever en het gebied tussen de Schelde, E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos op de linkeroever. In de eerste zes maanden werden wel meer overschrijdingen van het daggemiddelde fijnstof geregistreerd.

Deze metingen baseren zich echter op te weinig factoren en zijn volgens Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) niet representatief. De boetes zijn dat wel. De eerste zes maanden maakte de LEZ de stadskas al 7 miljoen rijker.

Waar komen er nog lage-emissiezones?

Na Antwerpen maakte Brussel werk van een lage-emissiezone. Op 1 januari 2018 ging de LEZ er van kracht met 50 intelligente camera’s die controleren of u de stad binnenrijdt met een vervuilende wagen. De boetes liggen er wel hoger dan in Antwerpen waar u voor een eerste overtreding €350 betaalt.

In 2020 is Gent aan de beurt. Daar zal de lage-emissiezone samenvallen met de zone 30 in de binnenstad. Ook het centrum van Luik zou dan starten met de invoering. In 2021 breidt het lijstje opnieuw uit met Willebroek en Mechelen.

Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

In Antwerpen heeft men ervoor geopteerd een waarschuwingsperiode van een maand in te lassen. Gedurende die periode kreeg u dus geen boetes voor inbreuken op de toegang van de LEZ. In Brussel zal u pas boetes krijgen vanaf 1 oktober 2018. Hoe de nieuwe steden op het lijstje zullen reageren, is nog af te wachten.

Maar net zoals elke stad beslist over waar en wanneer er een lage-emissiezone komt, bepaalt elke stad zelf welke boetes er gelden voor een overtreding.

 

Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boetes berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u