Waar vindt u lage-emissiezones in België?

 Waar vindt u lage-emissiezones in België?

Welke Belgische steden voerden al een lage-emissiezone in om vervuilende wagens uit de stadscentra te weren? Welke steden volgen in 2020 en 2021? Wie niet aan de euronorm voldoet en geen toelating koopt om de LEZ in te rijden, riskeert hoge boetes. Lees hier meer.

  • Welke stad voerde als eerste de LEZ in?
  • Waar komen er nog lage-emissiezones?
  • Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

De lage-emissiezones zijn een feit! Wie een oude vervuilende wagen heeft, wordt gestimuleerd om alternatieven te zoeken. Wie geen toelating koopt, riskeert boetes. Als u met een oldtimer in een lage-emissiezone wilt touren, kan dat wel aan een verlaagd tarief. Gelukkig maar, want aan het lijstje worden de komende jaren nog enkele steden toegevoegd.

 

Welke stad voerde als eerste de LEZ in?

Op 1 februari 2017 voerde Antwerpen als eerste Belgische stad een lage-emissiezone in ter verbetering van de luchtkwaliteit. Het betreft het gebied tussen de Ring en de Schelde op de rechteroever en het gebied tussen de Schelde, E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos op de linkeroever. In de eerste zes maanden werden wel meer overschrijdingen van het daggemiddelde fijnstof geregistreerd.

Deze metingen baseren zich echter op te weinig factoren en zijn volgens Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) niet representatief. De boetes zijn dat wel. De eerste zes maanden maakte de LEZ de stadskas al 7 miljoen rijker.

Waar komen er nog lage-emissiezones?

Na Antwerpen maakte Brussel werk van een lage-emissiezone. Op 1 januari 2018 ging de LEZ er van kracht met 50 intelligente camera’s die controleren of u de stad binnenrijdt met een vervuilende wagen. De boetes liggen er wel hoger dan in Antwerpen waar u voor een eerste overtreding €350 betaalt.

In 2020 is Gent aan de beurt. Daar zal de lage-emissiezone samenvallen met de zone 30 in de binnenstad. Ook het centrum van Luik zou dan starten met de invoering. In 2021 breidt het lijstje opnieuw uit met Willebroek en Mechelen.

Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

In Antwerpen heeft men ervoor geopteerd een waarschuwingsperiode van een maand in te lassen. Gedurende die periode kreeg u dus geen boetes voor inbreuken op de toegang van de LEZ. In Brussel zal u pas boetes krijgen vanaf 1 oktober 2018. Hoe de nieuwe steden op het lijstje zullen reageren, is nog af te wachten.

Maar net zoals elke stad beslist over waar en wanneer er een lage-emissiezone komt, bepaalt elke stad zelf welke boetes er gelden voor een overtreding.

 

Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boetes berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u