Waar vindt u lage-emissiezones in België?

 Waar vindt u lage-emissiezones in België?

Welke Belgische steden voerden al een lage-emissiezone in om vervuilende wagens uit de stadscentra te weren? Welke steden volgen in 2020 en 2021? Wie niet aan de euronorm voldoet en geen toelating koopt om de LEZ in te rijden, riskeert hoge boetes. Lees hier meer.

  • Welke stad voerde als eerste de LEZ in?
  • Waar komen er nog lage-emissiezones?
  • Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

De lage-emissiezones zijn een feit! Wie een oude vervuilende wagen heeft, wordt gestimuleerd om alternatieven te zoeken. Wie geen toelating koopt, riskeert boetes. Als u met een oldtimer in een lage-emissiezone wilt touren, kan dat wel aan een verlaagd tarief. Gelukkig maar, want aan het lijstje worden de komende jaren nog enkele steden toegevoegd.

 

Welke stad voerde als eerste de LEZ in?

Op 1 februari 2017 voerde Antwerpen als eerste Belgische stad een lage-emissiezone in ter verbetering van de luchtkwaliteit. Het betreft het gebied tussen de Ring en de Schelde op de rechteroever en het gebied tussen de Schelde, E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos op de linkeroever. In de eerste zes maanden werden wel meer overschrijdingen van het daggemiddelde fijnstof geregistreerd.

Deze metingen baseren zich echter op te weinig factoren en zijn volgens Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) niet representatief. De boetes zijn dat wel. De eerste zes maanden maakte de LEZ de stadskas al 7 miljoen rijker.

Waar komen er nog lage-emissiezones?

Na Antwerpen maakte Brussel werk van een lage-emissiezone. Op 1 januari 2018 ging de LEZ er van kracht met 50 intelligente camera’s die controleren of u de stad binnenrijdt met een vervuilende wagen. De boetes liggen er wel hoger dan in Antwerpen waar u voor een eerste overtreding €350 betaalt.

In 2020 is Gent aan de beurt. Daar zal de lage-emissiezone samenvallen met de zone 30 in de binnenstad. Ook het centrum van Luik zou dan starten met de invoering. In 2021 breidt het lijstje opnieuw uit met Willebroek en Mechelen.

Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

In Antwerpen heeft men ervoor geopteerd een waarschuwingsperiode van een maand in te lassen. Gedurende die periode kreeg u dus geen boetes voor inbreuken op de toegang van de LEZ. In Brussel zal u pas boetes krijgen vanaf 1 oktober 2018. Hoe de nieuwe steden op het lijstje zullen reageren, is nog af te wachten.

Maar net zoals elke stad beslist over waar en wanneer er een lage-emissiezone komt, bepaalt elke stad zelf welke boetes er gelden voor een overtreding.

 

Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boetes berekenen of neem contact op met de advocaten van Intolaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u