Waar vindt u lage-emissiezones in België?

 Waar vindt u lage-emissiezones in België?

Welke Belgische steden voerden al een lage-emissiezone in om vervuilende wagens uit de stadscentra te weren? Welke steden volgen in 2020 en 2021? Wie niet aan de euronorm voldoet en geen toelating koopt om de LEZ in te rijden, riskeert hoge boetes. Lees m

  • Welke stad voerde als eerste de LEZ in?
  • Waar komen er nog lage-emissiezones?
  • Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

De lage-emissiezones zijn een feit! Wie een oude vervuilende wagen heeft, wordt gestimuleerd om alternatieven te zoeken. Wie geen toelating koopt, riskeert boetes. Als u met een oldtimer in een lage-emissiezone wilt touren, kan dat wel aan een verlaagd tarief. Gelukkig maar, want aan het lijstje worden de komende jaren nog enkele steden toegevoegd.

 

Welke stad voerde als eerste de LEZ in?

Op 1 februari 2017 voerde Antwerpen als eerste Belgische stad een lage-emissiezone in ter verbetering van de luchtkwaliteit. Het betreft het gebied tussen de Ring en de Schelde op de rechteroever en het gebied tussen de Schelde, E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos op de linkeroever. In de eerste zes maanden werden wel meer overschrijdingen van het daggemiddelde fijnstof geregistreerd.

Deze metingen baseren zich echter op te weinig factoren en zijn volgens Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) niet representatief. De boetes zijn dat wel. De eerste zes maanden maakte de LEZ de stadskas al 7 miljoen rijker.

 

Waar komen er nog lage-emissiezones?

Na Antwerpen maakte Brussel werk van een lage-emissiezone. Op 1 januari 2018 ging de LEZ er van kracht met 50 intelligente camera’s die controleren of u de stad binnenrijdt met een vervuilende wagen. De boetes liggen er wel hoger dan in Antwerpen waar u voor een eerste overtreding €350 betaalt.

In 2020 is Gent aan de beurt. Daar zal de lage-emissiezone samenvallen met de zone 30 in de binnenstad. Ook het centrum van Luik zou dan starten met de invoering. In 2021 breidt het lijstje opnieuw uit met Willebroek en Mechelen.

 

Hoe verloopt de invoering van een LEZ?

In Antwerpen heeft men ervoor geopteerd een waarschuwingsperiode van een maand in te lassen. Gedurende die periode kreeg u dus geen boetes voor inbreuken op de toegang van de LEZ. In Brussel zal u pas boetes krijgen vanaf 1 oktober 2018. Hoe de nieuwe steden op het lijstje zullen reageren, is nog af te wachten.

Maar net zoals elke stad beslist over waar en wanneer er een lage-emissiezone komt, bepaalt elke stad zelf welke boetes er gelden voor een overtreding.

 

Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boetes berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u