Hoe controleert men uw wagen in een LEZ?

 Hoe controleert men uw wagen in een LEZ?

Hoeveel slimme camera’s controleren uw voertuig in de lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel? Hoe weet u of uw wagen aan de normen voldoet om zonder dagpas deze stadscentra in te rijden? Lees dit artikel van IntoLaw en voorkom een boete met een oudere wagen.

  • Wat doet de slimme camera?
  • Hoe wordt de uitstoot van uw wagen dan gecontroleerd?
  • Wanneer en hoe kan u zo’n vrijstelling aanvragen?

Sinds dieselgate, het emissieschandaal rond de manipulatie van het verbrandingsgedrag van Volkswagen dieselmotoren, en de invoering van de lage-emissiezones (LEZ) is de dieselwagen in België minder populair geworden. Heeft u een oudere wagen en wilt u een dagje uit in eigen land? Dan riskeert u in Antwerpen en Brussel een boete van een verschillend bedrag. Maar hoe wordt dit gecontroleerd?

 

Wat doet de slimme camera?

De afgebakende gebieden waar een LEZ geldt, staan aangeduid met een verkeersbord. U wordt dus wel degelijk geacht te beseffen dat u een LEZ binnenrijdt. Er werden dan ook slimme camera’s geplaatst voor de controle en het staven van de boete. Deze ANPR-camera’s lezen automatisch uw nummerplaat waardoor er een zo goed als sluitende handhaving is.

In Antwerpen wordt u door een 70-tal slimme camera’s in de gaten gehouden. In Brussel stonden in december 2017 al op 50 plaatsen slimme camera’s. Doelstelling is om er tegen de zomer 175 operationeel te hebben in de hoofdstad.

 

Hoe wordt de uitstoot van uw wagen dan gecontroleerd?

De geflitste nummerplaten worden gecontroleerd via de database van DIV, de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen. Voertuigen die niet op de whitelist staan, en dus geen toelating hebben om de LEZ in te rijden, komen op een lijst van potentiële overtreders terecht. U wordt 20 à 30 dagen na de overtreding op de hoogte gesteld van de boete.

De lijst met geflitste nummerplaten wordt immers pas 10 dagen later gecontroleerd omwille van de administratieve verwerkingstijd van de aanvragen voor vrijstelling.

 

Wanneer en hoe kan u zo’n vrijstelling aanvragen?

Wanneer u een vervuilende wagen heeft of als u met een oldtimer de LEZ wilt binnenrijden, dient u zich online te registreren en een dagpas van 35 euro aan te vragen. Voor oldtimers en bijvoorbeeld voertuigen gericht op het transport van gehandicapte personen gelden andere voorwaarden. Let wel: een dagpas kan maximaal 8 keer per jaar aangevraagd worden.

U kan makkelijk een boete vermijden door online te checken of uw wagen aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Hiervoor heeft u uw inschrijvingsbewijs en Europees gelijkvormigheidsattest nodig.

 

De boete voor overtreding in de lage-emissiezone verschilt per stad. Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boete berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u