Hoe controleert men uw wagen in een LEZ?

 Hoe controleert men uw wagen in een LEZ?

Hoeveel slimme camera’s controleren uw voertuig in de lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel? Hoe weet u of uw wagen aan de normen voldoet om zonder dagpas deze stadscentra in te rijden? Lees dit artikel van IntoLaw en voorkom een boete met een oudere wagen.

  • Wat doet de slimme camera?
  • Hoe wordt de uitstoot van uw wagen dan gecontroleerd?
  • Wanneer en hoe kan u zo’n vrijstelling aanvragen?

Sinds dieselgate, het emissieschandaal rond de manipulatie van het verbrandingsgedrag van Volkswagen dieselmotoren, en de invoering van de lage-emissiezones (LEZ) is de dieselwagen in België minder populair geworden. Heeft u een oudere wagen en wilt u een dagje uit in eigen land? Dan riskeert u in Antwerpen en Brussel een boete van een verschillend bedrag. Maar hoe wordt dit gecontroleerd?

 

Wat doet de slimme camera?

De afgebakende gebieden waar een LEZ geldt, staan aangeduid met een verkeersbord. U wordt dus wel degelijk geacht te beseffen dat u een LEZ binnenrijdt. Er werden dan ook slimme camera’s geplaatst voor de controle en het staven van de boete. Deze ANPR-camera’s lezen automatisch uw nummerplaat waardoor er een zo goed als sluitende handhaving is.

In Antwerpen wordt u door een 70-tal slimme camera’s in de gaten gehouden. In Brussel stonden in december 2017 al op 50 plaatsen slimme camera’s. Doelstelling is om er tegen de zomer 175 operationeel te hebben in de hoofdstad.

 

Hoe wordt de uitstoot van uw wagen dan gecontroleerd?

De geflitste nummerplaten worden gecontroleerd via de database van DIV, de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen. Voertuigen die niet op de whitelist staan, en dus geen toelating hebben om de LEZ in te rijden, komen op een lijst van potentiële overtreders terecht. U wordt 20 à 30 dagen na de overtreding op de hoogte gesteld van de boete.

De lijst met geflitste nummerplaten wordt immers pas 10 dagen later gecontroleerd omwille van de administratieve verwerkingstijd van de aanvragen voor vrijstelling.

 

Wanneer en hoe kan u zo’n vrijstelling aanvragen?

Wanneer u een vervuilende wagen heeft of als u met een oldtimer de LEZ wilt binnenrijden, dient u zich online te registreren en een dagpas van 35 euro aan te vragen. Voor oldtimers en bijvoorbeeld voertuigen gericht op het transport van gehandicapte personen gelden andere voorwaarden. Let wel: een dagpas kan maximaal 8 keer per jaar aangevraagd worden.

U kan makkelijk een boete vermijden door online te checken of uw wagen aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Hiervoor heeft u uw inschrijvingsbewijs en Europees gelijkvormigheidsattest nodig.

 

De boete voor overtreding in de lage-emissiezone verschilt per stad. Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boete berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u