Hoe controleert men uw wagen in een LEZ?

 Hoe controleert men uw wagen in een LEZ?

Hoeveel slimme camera’s controleren uw voertuig in de lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel? Hoe weet u of uw wagen aan de normen voldoet om zonder dagpas deze stadscentra in te rijden? Lees dit artikel van IntoLaw en voorkom een boete met een oudere wagen.

  • Wat doet de slimme camera?
  • Hoe wordt de uitstoot van uw wagen dan gecontroleerd?
  • Wanneer en hoe kan u zo’n vrijstelling aanvragen?

Sinds dieselgate, het emissieschandaal rond de manipulatie van het verbrandingsgedrag van Volkswagen dieselmotoren, en de invoering van de lage-emissiezones (LEZ) is de dieselwagen in België minder populair geworden. Heeft u een oudere wagen en wilt u een dagje uit in eigen land? Dan riskeert u in Antwerpen en Brussel een boete van een verschillend bedrag. Maar hoe wordt dit gecontroleerd?

 

Wat doet de slimme camera?

De afgebakende gebieden waar een LEZ geldt, staan aangeduid met een verkeersbord. U wordt dus wel degelijk geacht te beseffen dat u een LEZ binnenrijdt. Er werden dan ook slimme camera’s geplaatst voor de controle en het staven van de boete. Deze ANPR-camera’s lezen automatisch uw nummerplaat waardoor er een zo goed als sluitende handhaving is.

In Antwerpen wordt u door een 70-tal slimme camera’s in de gaten gehouden. In Brussel stonden in december 2017 al op 50 plaatsen slimme camera’s. Doelstelling is om er tegen de zomer 175 operationeel te hebben in de hoofdstad.

 

Hoe wordt de uitstoot van uw wagen dan gecontroleerd?

De geflitste nummerplaten worden gecontroleerd via de database van DIV, de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen. Voertuigen die niet op de whitelist staan, en dus geen toelating hebben om de LEZ in te rijden, komen op een lijst van potentiële overtreders terecht. U wordt 20 à 30 dagen na de overtreding op de hoogte gesteld van de boete.

De lijst met geflitste nummerplaten wordt immers pas 10 dagen later gecontroleerd omwille van de administratieve verwerkingstijd van de aanvragen voor vrijstelling.

 

Wanneer en hoe kan u zo’n vrijstelling aanvragen?

Wanneer u een vervuilende wagen heeft of als u met een oldtimer de LEZ wilt binnenrijden, dient u zich online te registreren en een dagpas van 35 euro aan te vragen. Voor oldtimers en bijvoorbeeld voertuigen gericht op het transport van gehandicapte personen gelden andere voorwaarden. Let wel: een dagpas kan maximaal 8 keer per jaar aangevraagd worden.

U kan makkelijk een boete vermijden door online te checken of uw wagen aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Hiervoor heeft u uw inschrijvingsbewijs en Europees gelijkvormigheidsattest nodig.

 

De boete voor overtreding in de lage-emissiezone verschilt per stad. Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boete berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
 Wat is de bebouwde kom?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wat is de bebouwde kom?

De bebouwde kom is een zone die bestaat uit bebouwing langs de openbare wegen. Een zone bestaat uit één of meerdere openbare wegen waarvan het begin en einde wordt aangeduid door een zonebord.

Lees meer
close menu 1u