Hoe controleert men uw wagen in een LEZ?

 Hoe controleert men uw wagen in een LEZ?

Hoeveel slimme camera’s controleren uw voertuig in de lage-emissiezones in Antwerpen en Brussel? Hoe weet u of uw wagen aan de normen voldoet om zonder dagpas deze stadscentra in te rijden? Lees dit artikel van IntoLaw en voorkom een boete met een oudere wagen.

  • Wat doet de slimme camera?
  • Hoe wordt de uitstoot van uw wagen dan gecontroleerd?
  • Wanneer en hoe kan u zo’n vrijstelling aanvragen?

Sinds dieselgate, het emissieschandaal rond de manipulatie van het verbrandingsgedrag van Volkswagen dieselmotoren, en de invoering van de lage-emissiezones (LEZ) is de dieselwagen in België minder populair geworden. Heeft u een oudere wagen en wilt u een dagje uit in eigen land? Dan riskeert u in Antwerpen en Brussel een boete van een verschillend bedrag. Maar hoe wordt dit gecontroleerd?

 

Wat doet de slimme camera?

De afgebakende gebieden waar een LEZ geldt, staan aangeduid met een verkeersbord. U wordt dus wel degelijk geacht te beseffen dat u een LEZ binnenrijdt. Er werden dan ook slimme camera’s geplaatst voor de controle en het staven van de boete. Deze ANPR-camera’s lezen automatisch uw nummerplaat waardoor er een zo goed als sluitende handhaving is.

In Antwerpen wordt u door een 70-tal slimme camera’s in de gaten gehouden. In Brussel stonden in december 2017 al op 50 plaatsen slimme camera’s. Doelstelling is om er tegen de zomer 175 operationeel te hebben in de hoofdstad.

 

Hoe wordt de uitstoot van uw wagen dan gecontroleerd?

De geflitste nummerplaten worden gecontroleerd via de database van DIV, de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen. Voertuigen die niet op de whitelist staan, en dus geen toelating hebben om de LEZ in te rijden, komen op een lijst van potentiële overtreders terecht. U wordt 20 à 30 dagen na de overtreding op de hoogte gesteld van de boete.

De lijst met geflitste nummerplaten wordt immers pas 10 dagen later gecontroleerd omwille van de administratieve verwerkingstijd van de aanvragen voor vrijstelling.

 

Wanneer en hoe kan u zo’n vrijstelling aanvragen?

Wanneer u een vervuilende wagen heeft of als u met een oldtimer de LEZ wilt binnenrijden, dient u zich online te registreren en een dagpas van 35 euro aan te vragen. Voor oldtimers en bijvoorbeeld voertuigen gericht op het transport van gehandicapte personen gelden andere voorwaarden. Let wel: een dagpas kan maximaal 8 keer per jaar aangevraagd worden.

U kan makkelijk een boete vermijden door online te checken of uw wagen aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Hiervoor heeft u uw inschrijvingsbewijs en Europees gelijkvormigheidsattest nodig.

 

De boete voor overtreding in de lage-emissiezone verschilt per stad. Beging u een andere overtreding? Laat hieronder uw boete berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u