Welke boete krijgt de middenvakrijder?
Vrijdag 16 Februari 2018

Welke problemen veroorzaakt middenvakrijden? Hoe kan ik daarvoor een boete krijgen? Een van de grootste ergernissen op de Belgische wegen is de middenvakrijder, die altijd op het middelste vak blijft. Maar wist u dat u daarvoor ook een boete kan krijgen?
- Wie is de middenvakrijder?
- Wat is er zo gevaarlijk aan op het middelste vak blijven rijden?
- Welke boete hangt eraan vast?
Dat middenvakrijders voor veel ergernis zorgt, hoeven we u niet te vertellen. Maar het ergerlijke gedrag is daarbij ook gevaarlijk. Daarom riskeert u niet enkel geïrriteerd gedrag van andere bestuurders op de weg, maar ook een fikse boete. Waarom blijven we rijden op het middenvak? Wat zijn de gevolgen ervan?
Wie is de middenvakrijder?
Hoewel we ons allemaal lijken te ergeren aan middenvakrijder, maakt iedereen zich er wel eens schuldig aan. We hebben er dan ook altijd een reden voor. De ene lijkt het veiliger en vlotter om steeds op hetzelfde vak te rijden, anderen lijken het de enige plaats te vinden waar ze hun snelheid kunnen aanhouden. Links gaat het namelijk vaak te snel, rechts te traag.
Bovendien vormen zich op het uiterst rechtse vak vaak groeven door alle vrachtwagens die er rijden, en die kunnen bij regenachtig weer slipgevaar veroorzaken. Bestuurders vergeten dan terug te keren naar het rechtse vak wanneer dat terug veilig is.
Wat is er zo gevaarlijk aan op het middelste vak blijven rijden?
“Hardnekkig middenvakrijden is een vorm van zeer hinderlijk rijgedrag.” Dat verklaart Geert Popelier, woordvoerder van mobiliteitsvereniging VAB. Volgens hem dwingt het andere weggebruikers ook vaak tot gevaarlijk rijgedrag, zoals rechts inhalen. Zij kunnen daar dan weer een boete voor krijgen. Ook worden andere bestuurders vaak gedwongen om verschillende rijstroken over te steken om in te halen, wat iedereen in gevaar brengt.
Om dat gevaarlijke rijgedrag tegen te gaan, vinden sommigen dat de boete verhoogd moet worden, maar daar is niet iedereen het mee eens.
Welke boete hangt eraan vast?
De huidige boete voor middenvakrijden bedraagt €116 bij onmiddellijke inning en €160 bij minnelijke schikking. Volgens Popelier is dat ruim voldoende. Hij klaagt vooral aan dat het gedrag gewoon te weinig gesanctioneerd wordt in de eerste plaats. Dat komt vooral omdat het zo moeilijk vast te stellen is. Hij pleit ervoor het probleem aan te pakken met camera’s die rijstroken over lange afstand observeren, zoals bij trajectcontrole. Alleen dan kan betrouwbaar worden vastgesteld of het gestelde gedrag beboet kan worden.
Wat als ik me op het rechtse vak niet veilig voel? Hoe lang moet ik op het middenvak blijven rijden voor ik een boete kan krijgen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Actueel

Donderdag 26 Juni 2025
EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe AvocatsIn een streven om het model van moderne en toegankelijke juridische expertise verder te versterken, kondigt EKON LEGAL vandaag een belangrijke stap aan in zijn ontwikkeling. Na de succesvolle samenwerking tussen Intolaw en HBSV Advocaten, voegt het Franstalige kantoor Parallaxe Avocats zich nu bij deze strategische alliantie. Deze integratie maakt deel uit van een gemeenschappelijke visie: het aanbieden van innovatieve juridische dienstverlening die is afgestemd op de huidige behoeften van de cliënten.
Lees meer
Maandag 23 Juni 2025
Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025De Stad Brussel verhoogt op 1 juli 2025 haar parkeertarieven. Wat verandert er precies? Een overzicht van de nieuwe prijzen, de reacties van handelaars en wat het betekent voor bewoners en bezoekers.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer