Welke boete krijgt de middenvakrijder?

 Welke boete krijgt de middenvakrijder?

Welke problemen veroorzaakt middenvakrijden? Hoe kan ik daarvoor een boete krijgen? Een van de grootste ergernissen op de Belgische wegen is de middenvakrijder, die altijd op het middelste vak blijft. Maar wist u dat u daarvoor ook een boete kan krijgen?

  • Wie is de middenvakrijder?
  • Wat is er zo gevaarlijk aan op het middelste vak blijven rijden?
  • Welke boete hangt eraan vast?

 

Dat middenvakrijders voor veel ergernis zorgt, hoeven we u niet te vertellen. Maar het ergerlijke gedrag is daarbij ook gevaarlijk. Daarom riskeert u niet enkel geïrriteerd gedrag van andere bestuurders op de weg, maar ook een fikse boete. Waarom blijven we rijden op het middenvak? Wat zijn de gevolgen ervan?

 

Wie is de middenvakrijder?

Hoewel we ons allemaal lijken te ergeren aan middenvakrijder, maakt iedereen zich er wel eens schuldig aan. We hebben er dan ook altijd een reden voor. De ene lijkt het veiliger en vlotter om steeds op hetzelfde vak te rijden, anderen lijken het de enige plaats te vinden waar ze hun snelheid kunnen aanhouden. Links gaat het namelijk vaak te snel, rechts te traag.

Bovendien vormen zich op het uiterst rechtse vak vaak groeven door alle vrachtwagens die er rijden, en die kunnen bij regenachtig weer slipgevaar veroorzaken. Bestuurders vergeten dan terug te keren naar het rechtse vak wanneer dat terug veilig is.

 

Wat is er zo gevaarlijk aan op het middelste vak blijven rijden?

“Hardnekkig middenvakrijden is een vorm van zeer hinderlijk rijgedrag.” Dat verklaart Geert Popelier, woordvoerder van mobiliteitsvereniging VAB. Volgens hem dwingt het andere weggebruikers ook vaak tot gevaarlijk rijgedrag, zoals rechts inhalen. Zij kunnen daar dan weer een boete voor krijgen. Ook worden andere bestuurders vaak gedwongen om verschillende rijstroken over te steken om in te halen, wat iedereen in gevaar brengt.

Om dat gevaarlijke rijgedrag tegen te gaan, vinden sommigen dat de boete verhoogd moet worden, maar daar is niet iedereen het mee eens.

 

Welke boete hangt eraan vast?

De huidige boete voor middenvakrijden bedraagt €116 bij onmiddellijke inning en €160 bij minnelijke schikking. Volgens Popelier is dat ruim voldoende. Hij klaagt vooral aan dat het gedrag gewoon te weinig gesanctioneerd wordt in de eerste plaats. Dat komt vooral omdat het zo moeilijk vast te stellen is. Hij pleit ervoor het probleem aan te pakken met camera’s die rijstroken over lange afstand observeren, zoals bij trajectcontrole. Alleen dan kan betrouwbaar worden vastgesteld of het gestelde gedrag beboet kan worden.

 

Wat als ik me op het rechtse vak niet veilig voel? Hoe lang moet ik op het middenvak blijven rijden voor ik een boete kan krijgen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u