Hoe helpen verkeersboetes de verkeersveiligheid?

 Hoe helpen verkeersboetes de verkeersveiligheid?

Wat zijn conflictvrije kruispunten? Waarom hebben we er meer nodig? Met de recente toename in conflictvrije kruispunten, hoopte Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts een flinke dalingen in het aantal ongevallen te zien. Wat zeggen de cijfers?

·      Waar gaan de opbrengsten van verkeersboetes heen?

·      Wat doet het Vlaams Verkeersveiligheidsplan?

·      Welke veranderingen wil het plan teweegbrengen?

 

De resultaten van het aantal ongevallen op conflictvrije kruispunten vielen voorlopig tegen. Er werd een stijging van 13% geregistreerd op de betreffende plaatsen tussen 2013 en 2016. De cijfers van 2017 zijn nog niet gekend. Waar komen die conflictvrije kruispunten vandaan? Hoe helpen onze verkeersboetes de verkeersveiligheid?

 

Waar gaan de opbrengsten van verkeersboetes heen?

Sinds 2015 gaan de opbrengsten van verkeersboetes niet langer naar de staatskas, maar worden ze geïnvesteerd in verkeersveiligheid. Met het Vlaams Verkeersveiligheidsfonds en bijhorend plan voert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts flink wat veranderingen door die de verkeersveiligheid ten goede moeten komen. Daardoor zijn verkeersboetes niet langer gewoon een straf voor wangedrag in het verkeer, maar helpen ze ook de situatie te verbeteren.

Onder andere conflictvrije kruispunten moeten de situatie helpen. Daarbij worden de verkeerslichten aan kruispunten zodanig aangepast dat zwakke en sterke weggebruikers elkaar niet moeten kruisen.

 

Wat doet het Vlaams Verkeersveiligheidsplan?

Het Vlaams Verkeersveiligheidsplan baseert zich op onderzoek om pijnpunten in de huidige verkeerssituatie aan te passen. Om de verkeersveiligheid in Vlaanderen drastisch te verbeteren, werden er 25 maatregelen uitgedacht die over verschillende aspecten van verkeersveiligheid lopen. Ze rusten op 5 pijlers: informeren en sensibiliseren, verkeersveilig ontwerp en technologie, handhaving en regelgeving, evaluatie en monitoring, en norm- en gedragsverandering.

 

Welke veranderingen wil het plan teweegbrengen?

De Belgische wegen tellen een hoog aantal verkeersdoden en dat aantal moet het plan terugdringen. Samen met tal van andere maatregelen, moeten de gekende conflictvrije kruispunten daarbij helpen. Hoewel de cijfers voorlopig nog niet het gewenste effect hadden, wordt er wel voorspeld dat ze in de toekomst belangrijk zullen zijn bij het vermijden van ongevallen. Nu zijn ongeveer 85% van de Vlaamse kruispunten conflictvrij. Minister Weyst benadrukt dat we pas echt belang mogen hechten aan de resultaten nadat alle inspanningen werden gedaan.

 

Welke andere acties onderneemt het Vlaams Verkeersveiligheidsplan? Wat als ik als zwakke weggebruiker werd aangereden? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?

Maandag 03 Maart 2025

Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?

Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.

Lees meer
 Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteiten

Maandag 03 Maart 2025

Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteiten

De opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.

Lees meer
 Mag een voertuig zonder geldige technische keuring de weg op?

Mag een voertuig zonder geldige technische keuring de weg op?

De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.

Lees meer
close menu 1u