Hoe helpen verkeersboetes de verkeersveiligheid?

 Hoe helpen verkeersboetes de verkeersveiligheid?

Wat zijn conflictvrije kruispunten? Waarom hebben we er meer nodig? Met de recente toename in conflictvrije kruispunten, hoopte Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts een flinke dalingen in het aantal ongevallen te zien. Wat zeggen de cijfers?

·      Waar gaan de opbrengsten van verkeersboetes heen?

·      Wat doet het Vlaams Verkeersveiligheidsplan?

·      Welke veranderingen wil het plan teweegbrengen?

 

De resultaten van het aantal ongevallen op conflictvrije kruispunten vielen voorlopig tegen. Er werd een stijging van 13% geregistreerd op de betreffende plaatsen tussen 2013 en 2016. De cijfers van 2017 zijn nog niet gekend. Waar komen die conflictvrije kruispunten vandaan? Hoe helpen onze verkeersboetes de verkeersveiligheid?

 

Waar gaan de opbrengsten van verkeersboetes heen?

Sinds 2015 gaan de opbrengsten van verkeersboetes niet langer naar de staatskas, maar worden ze geïnvesteerd in verkeersveiligheid. Met het Vlaams Verkeersveiligheidsfonds en bijhorend plan voert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts flink wat veranderingen door die de verkeersveiligheid ten goede moeten komen. Daardoor zijn verkeersboetes niet langer gewoon een straf voor wangedrag in het verkeer, maar helpen ze ook de situatie te verbeteren.

Onder andere conflictvrije kruispunten moeten de situatie helpen. Daarbij worden de verkeerslichten aan kruispunten zodanig aangepast dat zwakke en sterke weggebruikers elkaar niet moeten kruisen.

 

Wat doet het Vlaams Verkeersveiligheidsplan?

Het Vlaams Verkeersveiligheidsplan baseert zich op onderzoek om pijnpunten in de huidige verkeerssituatie aan te passen. Om de verkeersveiligheid in Vlaanderen drastisch te verbeteren, werden er 25 maatregelen uitgedacht die over verschillende aspecten van verkeersveiligheid lopen. Ze rusten op 5 pijlers: informeren en sensibiliseren, verkeersveilig ontwerp en technologie, handhaving en regelgeving, evaluatie en monitoring, en norm- en gedragsverandering.

 

Welke veranderingen wil het plan teweegbrengen?

De Belgische wegen tellen een hoog aantal verkeersdoden en dat aantal moet het plan terugdringen. Samen met tal van andere maatregelen, moeten de gekende conflictvrije kruispunten daarbij helpen. Hoewel de cijfers voorlopig nog niet het gewenste effect hadden, wordt er wel voorspeld dat ze in de toekomst belangrijk zullen zijn bij het vermijden van ongevallen. Nu zijn ongeveer 85% van de Vlaamse kruispunten conflictvrij. Minister Weyst benadrukt dat we pas echt belang mogen hechten aan de resultaten nadat alle inspanningen werden gedaan.

 

Welke andere acties onderneemt het Vlaams Verkeersveiligheidsplan? Wat als ik als zwakke weggebruiker werd aangereden? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u