Systeem van bedrijfswagens mag worden aangepast voor werkgevers

 Systeem van bedrijfswagens mag worden aangepast voor werkgevers

De huidige fiscale regeling voor bedrijfswagens mag worden vervangen door een mobiliteitsbudget. Dat zei het Vlaams netwerk van ondernemingen (VOKA) donderdag in het Vlaams Parlement, waar een eerste keer werd gedebatteerd over de toekomst van De Lijn.

In het parlement werd een eerste hoorzitting gehouden over de omslag die de Vlaamse vervoermaatschappij moet maken. De Vlaamse regering wil basismobiliteit als streefdoel vervangen door basisbereikbaarheid. De Lijn moet meer vraaggestuurd werken en focussen op woon-werk- en woon-schoolverkeer. Morgen/vrijdag gaat alvast een nieuwe dienstregeling in, met minder busverkeer op zondag.

In haar tussenkomst pleitte VOKA donderdag voor de invoering van een aantrekkelijk mobiliteitsbudget, waarmee een werknemer op een fiscaal gunstige manier zelf kan kiezen hoe hij naar het werk komt. "Wij geloven hierin", zei Goedele Sannen van het Netwerk. "Verruim de mobiliteitsopties voor een werknemer, maak de andere modi even aantrekkelijk als de wagen."

Vorig jaar bleek uit een studie van de OESO nog dat bedrijfswagens nergens zo mild worden belast als in ons land. Een bedrijfswagen krijgt in België een maandelijkse fiscale subsidie van 230 euro. De werkgevers wezen er toen op dat de lagere belasting op bedrijfswagens moet bekeken worden in het kader van de hoge lasten op arbeid.

VOKA pleitte donderdag in het parlement ook voor een intelligente kilometerheffing voor personenwagens. Die moet de verkeersstromen slim sturen en zorgen dat de vervuiler betaalt.

BRUSSEL 30/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u