Wie betaalt de boete als u geflitst wordt met een bedrijfswagen?

 Wie betaalt de boete als u geflitst wordt met een bedrijfswagen?

Een kwart van alle verkeersboetes op onze Vlaamse wegen wordt bij elkaar gereden door bedrijfswagens. Heeft u zelf een bedrijfswagen? En betaalt uw baas uw boetes? We leggen graag uit wat de verschillende mogelijkheden zijn. 

  • Opschudding bij De Lijn omwille van terugbetaling verkeersboetes.
  • Als u zelf opdraait voor uw snelheidsboete, mag uw werkgever dit bedrag niet van uw loon houden.
  • Dankzij het nieuwe IT-platform Fines Managament Services (FMS) krijgen werknemers hun verkeersboetes rechtstreeks toegestuurd.

 

Wist u dat maar liefst een kwart van alle verkeersboetes op onze wegen bij elkaar gereden wordt door bedrijfswagens? Wanneer u voor uw job veel de baan op moet, is het natuurlijk logisch dat u vaker betrapt wordt op overdreven snelheid. Niet enkel door flitspalen, maar ook door het toenemend aantal trajectcontroles in België. Waar het geld van die verkeersboetes naartoe gaat is duidelijk: een deel is bestemd voor de schatkist, het andere deel voor het verkeersveiligheidsfonds. Maar vanwaar komt het geld voor de verkeersboetes?

 

Opschudding bij De Lijn

Herinnert u zich de commotie nog die vorig jaar ontstond toen bleek dat de buschauffeurs van De Lijn recht hebben op een bijdrage van de socialistische vakbond ABVV om hun verkeersboetes te betalen? Directie en vakbonden onderhandelen al sinds 2014 om de terugbetaling van de boetes voor gans Vlaanderen gelijk te trekken. Minister van Mobiliteit Ben Weyts liet in een nieuwe beheersovereenkomst vastleggen dat hij paal en perk wil stellen aan die terugbetaling door derden zoals de vakbonden. Bovendien betaalt De Lijn het persoonlijk aandeel van de buschauffeurs ook nog eens terug als deze na een overtreding 12 maanden boetevrij rijden. Ze maken dus winst door de wet te overtreden. En blijkbaar kennen niet alle buschauffeurs de gevaren van overdreven snelheid. Vorig jaar werden er maar liefst 1110 verkeersboetes voor overdreven snelheid aan De Lijn uitgeschreven.

 

Ook een aanvulling op uw loon?

Betaalt uw werkgever, net als De Lijn, ook de verkeersboetes als u met uw bedrijfswagen wordt geflitst? Indien u geflitst wordt tijdens een verplaatsing in het kader van uw job, is uw werkgever mee aansprakelijk voor de verkeersboete. Zelfs al wordt u in het weekend tijdens een nationale flitsmarathon op overdreven snelheid betrapt, dan is het best mogelijk dat de boete op naam van uw werkgever wordt opgesteld. Ook als u deze zelf moet te betalen. Uw werkgever mag in ieder geval het boetebedrag niet zomaar aftrekken van uw loon. Een dergelijke inhouding op het loon is, mits enkele uitzonderingen, verboden door de loonbeschermingswet. Maar anderhalf jaar geleden werd er een oplossing voor deze problematiek gecreëerd.

 

Werknemers krijgen de boete rechtstreeks

Die oplossing kwam er in september 2015 door de opstart het nieuwe IT-platform: Fines Managament Services (FMS). Hierdoor kunnen verkeersboetes rechtstreeks naar de bestuurders van bedrijfswagens worden gestuurd. De invoering van dit systeem zorgde ook meteen voor een hele vereenvoudiging van de administratieve rompslomp aangezien alle tussenstappen geëlimineerd worden. Als u wordt geflitst of een andere overtreding begaat, kan je rekenen op de bescherming van persoonsgegevens. Uw werkgever wordt immers niet op de hoogte gebracht van de boete.

 

Heeft u vragen over verkeersrecht of heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met IntoLaw.

 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u