Wie betaalt de boete als u geflitst wordt met een bedrijfswagen?

 Wie betaalt de boete als u geflitst wordt met een bedrijfswagen?

Een kwart van alle verkeersboetes op onze Vlaamse wegen wordt bij elkaar gereden door bedrijfswagens. Heeft u zelf een bedrijfswagen? En betaalt uw baas uw boetes? We leggen graag uit wat de verschillende mogelijkheden zijn. 

  • Opschudding bij De Lijn omwille van terugbetaling verkeersboetes.
  • Als u zelf opdraait voor uw snelheidsboete, mag uw werkgever dit bedrag niet van uw loon houden.
  • Dankzij het nieuwe IT-platform Fines Managament Services (FMS) krijgen werknemers hun verkeersboetes rechtstreeks toegestuurd.

 

Wist u dat maar liefst een kwart van alle verkeersboetes op onze wegen bij elkaar gereden wordt door bedrijfswagens? Wanneer u voor uw job veel de baan op moet, is het natuurlijk logisch dat u vaker betrapt wordt op overdreven snelheid. Niet enkel door flitspalen, maar ook door het toenemend aantal trajectcontroles in België. Waar het geld van die verkeersboetes naartoe gaat is duidelijk: een deel is bestemd voor de schatkist, het andere deel voor het verkeersveiligheidsfonds. Maar vanwaar komt het geld voor de verkeersboetes?

 

Opschudding bij De Lijn

Herinnert u zich de commotie nog die vorig jaar ontstond toen bleek dat de buschauffeurs van De Lijn recht hebben op een bijdrage van de socialistische vakbond ABVV om hun verkeersboetes te betalen? Directie en vakbonden onderhandelen al sinds 2014 om de terugbetaling van de boetes voor gans Vlaanderen gelijk te trekken. Minister van Mobiliteit Ben Weyts liet in een nieuwe beheersovereenkomst vastleggen dat hij paal en perk wil stellen aan die terugbetaling door derden zoals de vakbonden. Bovendien betaalt De Lijn het persoonlijk aandeel van de buschauffeurs ook nog eens terug als deze na een overtreding 12 maanden boetevrij rijden. Ze maken dus winst door de wet te overtreden. En blijkbaar kennen niet alle buschauffeurs de gevaren van overdreven snelheid. Vorig jaar werden er maar liefst 1110 verkeersboetes voor overdreven snelheid aan De Lijn uitgeschreven.

 

Ook een aanvulling op uw loon?

Betaalt uw werkgever, net als De Lijn, ook de verkeersboetes als u met uw bedrijfswagen wordt geflitst? Indien u geflitst wordt tijdens een verplaatsing in het kader van uw job, is uw werkgever mee aansprakelijk voor de verkeersboete. Zelfs al wordt u in het weekend tijdens een nationale flitsmarathon op overdreven snelheid betrapt, dan is het best mogelijk dat de boete op naam van uw werkgever wordt opgesteld. Ook als u deze zelf moet te betalen. Uw werkgever mag in ieder geval het boetebedrag niet zomaar aftrekken van uw loon. Een dergelijke inhouding op het loon is, mits enkele uitzonderingen, verboden door de loonbeschermingswet. Maar anderhalf jaar geleden werd er een oplossing voor deze problematiek gecreëerd.

 

Werknemers krijgen de boete rechtstreeks

Die oplossing kwam er in september 2015 door de opstart het nieuwe IT-platform: Fines Managament Services (FMS). Hierdoor kunnen verkeersboetes rechtstreeks naar de bestuurders van bedrijfswagens worden gestuurd. De invoering van dit systeem zorgde ook meteen voor een hele vereenvoudiging van de administratieve rompslomp aangezien alle tussenstappen geëlimineerd worden. Als u wordt geflitst of een andere overtreding begaat, kan je rekenen op de bescherming van persoonsgegevens. Uw werkgever wordt immers niet op de hoogte gebracht van de boete.

 

Heeft u vragen over verkeersrecht of heeft u bijstand nodig van een advocaat? Neem contact op met IntoLaw.

 


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u