Waarom zijn winterbanden volgens het Belgische verkeersrecht niet verplicht?
Donderdag 03 Januari 2019

Hoe geraak ik veilig op mijn bestemming bij winters weer? Wat zegt het verkeersrecht in Europese landen over winterbanden? IntoLaw weet raad.
- Wat zijn winterbanden?
- Waar zijn winterbanden verplicht?
- Wat met de aansprakelijkheid bij een ongeval zonder winterbanden?
Wanneer het herfstweer overgaat naar winterweer en de temperatuur vooral ’s nachts nog amper boven het vriespunt komt, is het aangewezen zoveel mogelijk uw verplaatsingen niet met de auto te doen. De kans bestaat dat u minutenlang in de kou op de voorruit moet staan krabben of dat de wagen maar met veel moeite start. Maar hoe zit het precies met winterbanden? Hoe staat het Belgische verkeersrecht ertegenover?
Wat zijn winterbanden?
Er zijn drie aspecten waardoor winterbanden verschillen van zomerbanden. De extra inkepingen in het oppervlak zorgen ervoor dat er ook bij moeilijke rijcondities voldoende grip is. Ten tweede blijven ze veel langer soepel bij lagere temperaturen dan zomerbanden of vierseizoensbanden. En ten derde rijden ze veel comfortabeler en hebben ze een tragere slijtage dan zomerbanden als u die laatste ook in de winter laat liggen.
Waar zijn winterbanden verplicht?
In België zijn winterbanden niet verplicht, maar zeker wel aangeraden. De reden is vrij simpel. In grote delen van ons land is het maar zelden koud genoeg om ze te gaan verplichten. Enkel in de hoger gelegen gebieden zijn ze zeker wel handig. Veel mensen laten na om ze te installeren door een hoge kostprijs. De banden op zich zijn inderdaad niet goedkoop maar het geeft een vertekend beeld. Doordat ze maar een half jaar op de wagen liggen, verslijten ze maar half zo snel.
In vele landen waar we massaal naartoe trekken op wintersportvakantie zijn winterbanden wel verplicht. Zonder winterbanden begaat u een inbreuk op het plaatselijke verkeersrecht en volgt er een boete. In Duitsland riskeert u zo een boete van 60 euro. Worden anderen gehinderd doordat u zonder winterbanden rijdt? Dan loopt het al snel op tot 80 euro. Als u zonder winterbanden slipt en een ongeval veroorzaakt, oordeelt het Duitse verkeersrecht dat u nalatig bent, en zal u een hogere boete krijgen en de aansprakelijkheid moeten dragen. In Frankrijk duiden borden aan waar ze verplicht zijn en waar niet.
De Oostenrijkse wetgever is heel streng wat betreft winterbanden. Ze zijn dan ook verplicht tussen 1 november en 15 april. Als u in die periode betrapt wordt zonder winterbanden, zult u diep in de buidel moeten tasten. De boetes bedragen tussen de 35 en 5000 euro. Daarbovenop kan de politie uw wagen in beslag nemen als ze vindt dat het onverantwoord is dat u verder rijdt.
Wat met de aansprakelijkheid bij een ongeval zonder winterbanden?
In tegenstelling tot wat vele mensen geloven staat er in geen enkele modelpolis van verzekeringsmaatschappijen een clausule omtrent winterbanden. Vele verzekeringsmaatschappijen moedigen het gebruik van winterbanden wel aan. Als u een ongeluk hebt in winterse omstandigheden terwijl u op zomerbanden rijdt, zult u niet per se volledig aansprakelijk zijn.
Al zal het feit dat u geen winterbanden hebt wel meetellen in het onderzoek naar de aansprakelijkheid. Vindt men een oorzakelijk verband tussen het ontbreken van winterbanden en het ongeval, dan zal uw aansprakelijkheidsgraad hoger liggen. Hebt u daarbovenop te diep in het glas gekeken tijdens een van de eindejaarsfeesten, dan bent u zeker aansprakelijk. In Nederland is de situatie gelijkaardig.
Bent u door het rood gereden omdat u zonder uw winterbanden niet meer tijdig kon stoppen? Vul dan onderstaand formulier in om uw boete te berekenen of vraag advies aan de specialisten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer