Waarom blijven Belgen de boetes voor dronken rijden opstapelen?

 Waarom blijven Belgen de boetes voor dronken rijden opstapelen?

Waarom krijgen zoveel Belgen een boete voor dronken rijden? Wat houdt BOB-campagne voor de winter 2018-2019 in? IntoLaw onderzoekt deze kwalijke gewoonte.

December is de maand van Sinterklaas, van Kerstmis en van moeilijk verkeer. Ondanks dat 42% van de Belgen winterbanden gebruikt, veroorzaken glijpartijen op de weg dikwijls grote files en lang krabben op de voorruit om ze ijsvrij te krijgen behoort tot een van de grootste ergernissen voor u naar uw werk vertrekt.

Maar december is traditiegetrouw de maand van de BOB-campagnes. Dit jaar is het al de 23e keer dat er zo’n campagne wordt opgezet. En dat het nodig is, bewijzen enkele onrustwekkende cijfers. De Belgen behoren dan ook tot de slechtste leerlingen in de Europese klas. Hoe komt het dat wij Belgen nog zo dikwijls dronken rijden en zo ook boetes krijgen?

Hoeveel Belgen rijden er dronken?

Maar liefst 1 Belg op 3 geeft toe dat hij of zij minstens 1 keer per maand onder invloed van alcohol rijdt. Het VIAS institute berekende dat het percentage bestuurders dat onder invloed van alcohol rijdt gemiddeld rond de 2 à 3% ligt. Dat vrij kleine percentage is wel verantwoordelijk voor een groot deel van de verkeersongevallen. Ongeveer 10% van alle automobilisten die een ongeval hebben gehad met lichamelijk letsel blies positief.

De percentages liggen hoger bij mannen en zeker ’s nachts tijdens het weekend. Waalse automobilisten rijden ook vaker onder invloed dan Vlaamse. De politiediensten zien een piek in de zomer- en kerstvakantie. Het is duidelijk dat de Belgen nog veel mobilisatiecampagnes kunnen gebruiken.

Hoe hoog zijn de boetes voor dronken rijden in België?

Als u positief blaast bij een alcoholcontrole krijgt u onmiddellijk een rijverbod van 3 tot 6 uur opgelegd. Als uw alcoholconcentratie tussen 0,22 en 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht ligt, staat dit gelijk aan een rijverbod van 3 uur. Daarbovenop komt er nog een fikse boete. Die bedraagt minstens €179. Als de zaak voor de politierechtbank komt, riskeert u zelfs een boete tussen €200 en €4000.

Vanaf 1,6 promille moet u sowieso voor de politierechter verschijnen en wordt uw rijbewijs voor minstens 15 dagen ingetrokken. Een intrekking van het rijbewijs is ook het gevolg als een ademtest, ademanalyse of bloedproef weigert.

Wat riskeer ik als ik dronken een ongeval veroorzaak?

Dronken een ongeval veroorzaken brengt heel wat gevolgen met zich mee. Bovenop een boete riskeert u een rijverbod, wordt u aangeraden de examens opnieuw af te leggen en een alcoholslot. Zeker als er gewonden of zelfs dodelijke slachtoffers vielen zijn rechters niet mals. Zo kunt u ook veroordeeld worden voor onvrijwillige slagen en verwondingen of onvrijwillige doodslag.

Bovendien heeft de verzekeraar dan verhaalrecht. Dit wil zeggen dat men de schadevergoeding die aan uw slachtoffers werd betaald, kan terugeisen van u. Dit met een maximumbedrag van 31000 euro.

Hebt u een ongeval gehad terwijl u dronken achter het stuur zat? Vul onderstaand formulier in en bereken eenvoudig uw boete of vraag raad aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u