Waarom kan ik gedagvaard worden bij slippen met de auto?

 Waarom kan ik gedagvaard worden bij slippen met de auto?

Wie is er aansprakelijk als ik slip met mijn wagen? Waarom bestaat de kans dat ik gedagvaard word? IntoLaw legt de regelgeving uit.

  • In hoeverre komt de verzekering tussen bij slippen?
  • Wanneer word ik gedagvaard als ik slip met de wagen?
  • Hoe kan ik de overheid aansprakelijk stellen?

De winter heeft zijn voor- en nadelen Een wit sneeuwtapijt is natuurlijk heerlijk voor de kinderen. De gladde wegen zijn dan weer een heel groot nadeel. Ieder jaar zijn er talloze glijpartijen bij een serieuze winterprik. Zelfs met winterbanden kunt u nog steeds gedagvaard worden als u aan het slippen gaat. Hoe staan verzekeringsmaatschappijen tegenover slippen met de wagen? En wanneer wordt u precies gedagvaard bij slippen? De specialisten van IntoLaw leggen het graag uit.

In hoeverre komt de verzekering tussen bij slippen?

De verplichte BA-verzekering komt niet tussen om schade door een glijpartij aan uw eigen wagen te vergoeden. Deze verzekering vergoedt enkel de schade die aan derden berokkend wordt. Als u dus tegen een andere wagen slipt, zal de BA-verzekering wel de schade aan die wagen vergoeden.

Bij een omniumverzekering wordt de schade die u leed wel vergoed door uw verzekeringsmaatschappij. Het is daarbij wel belangrijk uw polis na te kijken zodat u weet in hoeverre u precies vergoed wordt. De kans bestaat dat u de vrijstelling zelf moet betalen.

Wanneer word ik gedagvaard als ik slip met de wagen?

Als onverantwoord rijgedrag aan de basis van het slippen lag, bestaat de kans dat u gedagvaard wordt voor de politierechtbank. Wie aan een te hoge snelheid over gladde wegen rijdt, begaat een fout, zeker als u uw wagen niet genoeg ijsvrij hebt gemaakt. De politie zal dan een proces-verbaal opmaken dat naar het parket gaat. Het parket beslist er dan over of het u vervolgt of niet.

U wordt in principe niet gedagvaard voor een verkeersongeval dat u veroorzaakte door aan het slippen te gaan. Bij een dergelijk ongeval wordt u wel gedagvaard als u zonder aanwijsbare reden weigert de kosten te betalen, of als u dronken een ongeval veroorzaakte door te slippen. Het ongeval is echter wel per definitie uw fout, tenminste als u niet werd beïnvloed door manoeuvres van andere weggebruikers. U wordt geacht uw rijstijl aan te passen zodat een glijpartij niet kan voorkomen.

Hoe kan ik de overheid aansprakelijk stellen?

Ook de overheid kan gedagvaard worden voor uw ongeval door slippen met de wagen. De overheid heeft als plicht de weg veilig te maken voor het verkeer. Bij ijs en sneeuw betekent dit dat de weg voldoende gestrooid moet zijn. Is dat niet het geval, moet de weg afgesloten worden.

Maar in de praktijk blijkt de overheid dagvaarden geen eenvoudige opgave te zijn. Als u de overheid wil dagvaarden, moet u aftoetsen wat van een redelijke en voorzichtige overheid mag verwacht worden. Was het gezien de extreme weersomstandigheden met veel sneeuw op korte tijd of een onverwachte en snelle daling van de temperatuur onmogelijk voor de overheid om veilige wegen te garanderen, dan wordt het heel moeilijk uw schade op de overheid te verhalen.

U moet te allen tijde bewijzen dat het slippen in oorzakelijk verband staat met een fout van de overheid. Vraag daarom bij dergelijke ongevallen de politie ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen.

Bent u geslipt en weet u niet meteen of u een dagvaarding in de brievenbus mag verwachten of niet? Vraag zeker raad aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u