Waarom kan ik gedagvaard worden bij slippen met de auto?
Donderdag 03 Januari 2019

Wie is er aansprakelijk als ik slip met mijn wagen? Waarom bestaat de kans dat ik gedagvaard word? IntoLaw legt de regelgeving uit.
- In hoeverre komt de verzekering tussen bij slippen?
- Wanneer word ik gedagvaard als ik slip met de wagen?
- Hoe kan ik de overheid aansprakelijk stellen?
De winter heeft zijn voor- en nadelen Een wit sneeuwtapijt is natuurlijk heerlijk voor de kinderen. De gladde wegen zijn dan weer een heel groot nadeel. Ieder jaar zijn er talloze glijpartijen bij een serieuze winterprik. Zelfs met winterbanden kunt u nog steeds gedagvaard worden als u aan het slippen gaat. Hoe staan verzekeringsmaatschappijen tegenover slippen met de wagen? En wanneer wordt u precies gedagvaard bij slippen? De specialisten van IntoLaw leggen het graag uit.
In hoeverre komt de verzekering tussen bij slippen?
De verplichte BA-verzekering komt niet tussen om schade door een glijpartij aan uw eigen wagen te vergoeden. Deze verzekering vergoedt enkel de schade die aan derden berokkend wordt. Als u dus tegen een andere wagen slipt, zal de BA-verzekering wel de schade aan die wagen vergoeden.
Bij een omniumverzekering wordt de schade die u leed wel vergoed door uw verzekeringsmaatschappij. Het is daarbij wel belangrijk uw polis na te kijken zodat u weet in hoeverre u precies vergoed wordt. De kans bestaat dat u de vrijstelling zelf moet betalen.
Wanneer word ik gedagvaard als ik slip met de wagen?
Als onverantwoord rijgedrag aan de basis van het slippen lag, bestaat de kans dat u gedagvaard wordt voor de politierechtbank. Wie aan een te hoge snelheid over gladde wegen rijdt, begaat een fout, zeker als u uw wagen niet genoeg ijsvrij hebt gemaakt. De politie zal dan een proces-verbaal opmaken dat naar het parket gaat. Het parket beslist er dan over of het u vervolgt of niet.
U wordt in principe niet gedagvaard voor een verkeersongeval dat u veroorzaakte door aan het slippen te gaan. Bij een dergelijk ongeval wordt u wel gedagvaard als u zonder aanwijsbare reden weigert de kosten te betalen, of als u dronken een ongeval veroorzaakte door te slippen. Het ongeval is echter wel per definitie uw fout, tenminste als u niet werd beïnvloed door manoeuvres van andere weggebruikers. U wordt geacht uw rijstijl aan te passen zodat een glijpartij niet kan voorkomen.
Hoe kan ik de overheid aansprakelijk stellen?
Ook de overheid kan gedagvaard worden voor uw ongeval door slippen met de wagen. De overheid heeft als plicht de weg veilig te maken voor het verkeer. Bij ijs en sneeuw betekent dit dat de weg voldoende gestrooid moet zijn. Is dat niet het geval, moet de weg afgesloten worden.
Maar in de praktijk blijkt de overheid dagvaarden geen eenvoudige opgave te zijn. Als u de overheid wil dagvaarden, moet u aftoetsen wat van een redelijke en voorzichtige overheid mag verwacht worden. Was het gezien de extreme weersomstandigheden met veel sneeuw op korte tijd of een onverwachte en snelle daling van de temperatuur onmogelijk voor de overheid om veilige wegen te garanderen, dan wordt het heel moeilijk uw schade op de overheid te verhalen.
U moet te allen tijde bewijzen dat het slippen in oorzakelijk verband staat met een fout van de overheid. Vraag daarom bij dergelijke ongevallen de politie ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen.
Bent u geslipt en weet u niet meteen of u een dagvaarding in de brievenbus mag verwachten of niet? Vraag zeker raad aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Maandag 03 Maart 2025
Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.
Lees meer
Maandag 03 Maart 2025
Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteitenDe opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.
Lees meer
De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.
Lees meer