Hoeveel bedraagt de boete voor rijden met een besneeuwde wagen?
Donderdag 03 Januari 2019

Hoe hoog zijn de boetes in België als uw ruiten niet ijsvrij gemaakt zijn? Welke gerechtelijke gevolgen kan een ruit met ijs nog hebben? IntoLaw licht toe.
- Welke boete riskeer ik in België?
- Hoe hoog zijn de boetes in het buitenland?
- Hoe beslist men of de ruit ijsvrij genoeg is?
Voor heel veel automobilisten is het een van de grootste ergernissen die met winters weer gepaard gaan: de ruiten van de wagen ijsvrij maken. Toch kunt u het maar beter doen. Er hangen stevige boetes vast in België en bij uitbreiding de rest van Europa aan het niet ijsvrij maken van uw ruiten. Daarnaast is het ook zeer onveilig om met bevroren ruiten de weg op te gaan. Uw wagen winterproof maken eindigt dus niet met winterbanden installeren. Maar hoeveel riskeert u als boete in België en onze buurlanden als u uw ruit niet ijsvrij maakt.
Welke boete riskeer ik in België?
Wie zijn auto niet voldoende ijsvrij maakt, begaat een verkeersovertreding. En op een verkeersovertreding kan er in België een boete volgen. Er is weliswaar geen enkel artikel in de wegcode dat ijs vermeld, maar u moet te allen tijde voldoende kunnen zien door de ruiten van uw wagen.
Als u toch vertrekt met ijs op de ruiten of een ruit waar u niet voldoende kan door zien, riskeert u een boete van 58 euro. Dit komt overeen met een overtreding van de eerste graad. Als de zaak voor de politierechtbank komt, bijvoorbeeld omdat de situatie zodanig onverantwoord was of het verkeer ernstig werd gehinderd, kan dit bedrag oplopen tot 1375 euro. Het is het dus zeker waard om even te krabben.
Ruiten die niet ijsvrij zijn werken ook als verzwarende omstandigheden bij een ongeval of bij een andere overtreding. Als politieagenten constateert dat uw ruiten niet ijsvrij nadat u bent geslipt en tegen een ander voertuig tot stilstand bent gekomen, zullen zij dit zeker meenemen in hun onderzoek. Ook als u betrapt wordt op dronken rijden met bevroren ruiten, telt dit laatste als verzwarende omstandigheid.
Hoe hoog zijn de boetes in het buitenland?
De boetes in België vallen al bij al nog mee. In het buitenland gaan ze veel strenger om met automobilisten die de weg op gaan met bevroren ruiten. De boete in Nederland kan oplopen tot 370 euro: 240 euro voor de voorruit en een extra 130 euro als de zijspiegels niet ijsvrij zijn.
Ook in Luxemburg schrijft de politie boetes uit voor besneeuwde wagens. In 2016 waren de tarieven 49 euro voor de voorruit, 49 euro voor de zijruiten en zijspiegels en nog eens 49 euro voor sneeuw die op het dak is blijven liggen. Die sneeuw leidt vaak tot gevaarlijke situaties als ze er ineens en masse af valt. Wie dus zonder sneeuw ruimen en ijs krabben de weg opgaat in Luxemburg is al snel 147 euro armer.
Ook de traditionele wintersportlanden zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn vrij streng op sneeuw en ijs op de wagen.
Hoe beslist men of de ruit ijsvrij genoeg is?
Omdat de wegcode zoals gezegd ijs op de ruiten niet specifiek vermeldt, is het voor interpretatie vatbaar wat ijsvrij genoeg is en wat niet. Twee kleine kijkgaatjes of een oppervlak van 20cm op 20cm is in ieder geval niet genoeg, en zal in België een boete opleveren.
Het is belangrijk dat u niet enkel voor u kunt kijken in de wagen maar ook opzij en achter u. Daarom moet u ook de zijruiten, achterruit en zijspiegels vrij maken. De zijruiten achteraan zijn minder belangrijk. U kunt dus nog altijd een boete krijgen als uw voorruit wel vrij is, maar de rest van de ruiten niet.
Wie niet op een boete of ongeval wil lopen, krabt dus best het ijs van de ruiten vooraleer te vertrekken.
Werd u onlangs betrapt op rijden onder invloed of beging u een andere verkeersovertreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer