Hoeveel bedraagt de boete voor rijden met een besneeuwde wagen?

 Hoeveel bedraagt de boete voor rijden met een besneeuwde wagen?

Hoe hoog zijn de boetes in België als uw ruiten niet ijsvrij gemaakt zijn? Welke gerechtelijke gevolgen kan een ruit met ijs nog hebben? IntoLaw licht toe.

  • Welke boete riskeer ik in België?
  • Hoe hoog zijn de boetes in het buitenland?
  • Hoe beslist men of de ruit ijsvrij genoeg is?

Voor heel veel automobilisten is het een van de grootste ergernissen die met winters weer gepaard gaan: de ruiten van de wagen ijsvrij maken. Toch kunt u het maar beter doen. Er hangen stevige boetes vast in België en bij uitbreiding de rest van Europa aan het niet ijsvrij maken van uw ruiten. Daarnaast is het ook zeer onveilig om met bevroren ruiten de weg op te gaan. Uw wagen winterproof maken eindigt dus niet met winterbanden installeren. Maar hoeveel riskeert u als boete in België en onze buurlanden als u uw ruit niet ijsvrij maakt.

Welke boete riskeer ik in België?

Wie zijn auto niet voldoende ijsvrij maakt, begaat een verkeersovertreding. En op een verkeersovertreding kan er in België een boete volgen. Er is weliswaar geen enkel artikel in de wegcode dat ijs vermeld, maar u moet te allen tijde voldoende kunnen zien door de ruiten van uw wagen.

Als u toch vertrekt met ijs op de ruiten of een ruit waar u niet voldoende kan door zien, riskeert u een boete van 58 euro. Dit komt overeen met een overtreding van de eerste graad. Als de zaak voor de politierechtbank komt, bijvoorbeeld omdat de situatie zodanig onverantwoord was of het verkeer ernstig werd gehinderd, kan dit bedrag oplopen tot 1375 euro. Het is het dus zeker waard om even te krabben.

Ruiten die niet ijsvrij zijn werken ook als verzwarende omstandigheden bij een ongeval of bij een andere overtreding. Als politieagenten constateert dat uw ruiten niet ijsvrij nadat u bent geslipt en tegen een ander voertuig tot stilstand bent gekomen, zullen zij dit zeker meenemen in hun onderzoek. Ook als u betrapt wordt op dronken rijden met bevroren ruiten, telt dit laatste als verzwarende omstandigheid.

Hoe hoog zijn de boetes in het buitenland?

De boetes in België vallen al bij al nog mee. In het buitenland gaan ze veel strenger om met automobilisten die de weg op gaan met bevroren ruiten. De boete in Nederland kan oplopen tot 370 euro: 240 euro voor de voorruit en een extra 130 euro als de zijspiegels niet ijsvrij zijn.

Ook in Luxemburg schrijft de politie boetes uit voor besneeuwde wagens. In 2016 waren de tarieven 49 euro voor de voorruit, 49 euro voor de zijruiten en zijspiegels en nog eens 49 euro voor sneeuw die op het dak is blijven liggen. Die sneeuw leidt vaak tot gevaarlijke situaties als ze er ineens en masse af valt. Wie dus zonder sneeuw ruimen en ijs krabben de weg opgaat in Luxemburg is al snel 147 euro armer.

Ook de traditionele wintersportlanden zoals Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn vrij streng op sneeuw en ijs op de wagen.

Hoe beslist men of de ruit ijsvrij genoeg is?

Omdat de wegcode zoals gezegd ijs op de ruiten niet specifiek vermeldt, is het voor interpretatie vatbaar wat ijsvrij genoeg is en wat niet. Twee kleine kijkgaatjes of een oppervlak van 20cm op 20cm is in ieder geval niet genoeg, en zal in België een boete opleveren.

Het is belangrijk dat u niet enkel voor u kunt kijken in de wagen maar ook opzij en achter u. Daarom moet u ook de zijruiten, achterruit en zijspiegels vrij maken. De zijruiten achteraan zijn minder belangrijk. U kunt dus nog altijd een boete krijgen als uw voorruit wel vrij is, maar de rest van de ruiten niet.

Wie niet op een boete of ongeval wil lopen, krabt dus best het ijs van de ruiten vooraleer te vertrekken.

Werd u onlangs betrapt op rijden onder invloed of beging u een andere verkeersovertreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van Intolaw.


Actueel

 Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Maandag 16 Juni 2025

Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennen

Plannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.

Lees meer
 Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurders

Maandag 16 Juni 2025

Opgelet: valse sms’en over Franse tolwegen viseren Belgische bestuurders

Nieuwe toltechnologie, nieuwe risico’s Vakanties betekenen vaak vrijheid en ontspanning, maar op de Franse autosnelwegen is voorzichtigheid geboden. Sinds de invoering van tolwegen met vrije doorstroming (péage en flux libre) duiken er steeds vaker fraudegevallen met valse betalingsverzoeken op – en Belgische bestuurders zijn een geliefkoosd doelwit.

Lees meer
 Staking van magistraten in België: een ongeziene mobilisatie tegen de gerechtelijke hervorming

Staking van magistraten in België: een ongeziene mobilisatie tegen de gerechtelijke hervorming

Sinds begin 2025 bevindt het Belgische gerechtelijk systeem zich in een ongekende crisis. De hervormingen die de federale regering, onder leiding van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft voorgesteld—met name op het gebied van het beheer van rechtbanken en de pensioenen van magistraten—hebben geleid tot aanzienlijke onrust binnen de magistratuur. Deze maatregelen worden gezien als een inbreuk op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de kwaliteit van de rechtspraak, wat heeft geleid tot een ongekende mobilisatie van rechters, parketmagistraten en griffiers in het hele land.

Lees meer
close menu 1u