Vervangt het monitoren van rijgedrag binnenkort de verkeersboetes?
Donderdag 25 Oktober 2018

Welke alternatieve maatregel zou de verkeersboetes voor hardrijders kunnen vervangen? IntoLaw legt uit hoe monitoring met een zwarte doos werkt.
- Welke verkeersboetes kan ik omzeilen met een zwarte doos?
- Wat is een zwarte doos precies?
- Waar komen de gegevens van de zwarte doos terecht?
- Wanneer wordt deze maatregel definitief?
In Dendermonde en Verviers start binnenkort een proefproject waarbij de plaatselijke politierechters kunnen beslissen om sommige hardrijders een jaar lang te verplichten met een zwarte doos te rijden die hun rijgedrag monitort. Wanneer ze gedurende die periode geen overtredingen meer begaan vervallen hun verkeersboetes voor overdreven snelheid.
Welke verkeersboetes kan ik omzeilen met een zwarte doos?
Wanneer een bestuurder aan hoge snelheid wordt geflitst en er sprake is van een zware snelheidsovertreding moet hij of zij sowieso voor de politierechtbank verschijnen. Het tarief van de boete varieert van 80 tot 4000 euro en mogelijk wordt een rijverbod opgelegd.
Er zijn ook een aantal verzwarende omstandigheden die de boetetarieven voor overdreven snelheid kunnen laten verdubbelen. Dit geldt in het geval van recidive en voor overtreders die minder dan twee jaar houder zijn van een rijbewijs of die als gevolg van hun overtreding een ongeval veroorzaken.
Wat is een zwarte doos precies?
Een zwarte doos is in principe het hart van het trackingsysteem van een wagen en kan u zich het best voorstellen als een soort gsm zonder scherm die aan een gps is gekoppeld. De box bevat een simkaart en een gps-module die de verplaatsingen van het voertuig registreert.
Hierbij wordt de snelheid en de afgelegde weg nauwkeurig in kaart gebracht en bijgehouden in een intern geheugen. Snelheidsduivels die dergelijk systeem in hun wagen krijgen ingebouwd worden dus nauwkeurig opgevolgd.
De black box wordt achter het dashboard ingebouwd, zodat hij zich op een stabiele plaats bevindt en eveneens makkelijk te bereiken is.
Waar komen de gegevens van de zwarte doos terecht?
De data die de zwarte doos vergaart, komen terecht bij Vias. Het instituut zal de overtreder gedurende de volledige strafperiode monitoren en coachen aan de hand van een preventieprogramma en informeert de politierechter over de vorderingen die worden gemaakt.
De verkeersboetes mogen dan wel vervallen, maar de overtreder moet wel zelf opdraaien voor de installatiekost van de zwarte doos. Die zou ongeveer 250 euro bedragen.
Wanneer wordt deze maatregel definitief?
Stef Willems van Vias laat weten er minstens een jaar een proefproject zal lopen voor er definitieve knopen worden doorgehakt, aangezien het de eerste keer is dat er in Europa een dergelijk project wordt uitgetest.
Veel hangt af van de resultaten en de mening van de parketten en politierechters die van de maatregel gebruik wensen te maken. Voorlopig kan dus nog niet iedereen aanspraak maken op een alternatief voor zijn of haar verkeersboete.
Heeft u hierover nog verdere vragen of wil u graag weten wat de precieze boetetarieven zijn die in België worden gehanteerd? Neem dan contact op met de experts van IntoLaw!
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer