Wat in geval van recidive?

 Wat in geval van recidive?

Wat als ik dezelfde verkeersovertreding bega? Welke straf riskeer ik voor recidive bij verkeersovertreding? IntoLaw verduidelijkt.

·      Wanneer spreken we over recidive?

·      Welk effect heeft het op de strafmaat?

·      Wat is de regeling rond recidive?

 

De gemiddelde recidivist in het verkeer is een ongetrouwde man van 39 jaar zonder kinderen. Dat concludeert veiligheidsorganisatie VIAS na onderzoek. Wanneer spreken we van recidive? Welk effect heeft het op mogelijke gevolgen? Dat ontdekt u bij IntoLaw.

 

Wanneer spreken we over recidive?

Over recidive hebben we het niet zomaar. Een dader krijgt die benaming pas onder bepaalde voorwaarden. Over recidive bij verkeersovertreding spreken we wanneer er een nieuwe overtreding de kop opsteekt binnen de 3 jaar na een vorige veroordeling door de politierechter.

Dat is ook niet bij zomaar elke overtreding, wel bij een bepaalde graad. Vooral bij de meer ernstige vormen pakt de rechtbank recidive bij verkeersovertreding streng aan.

·      Rijden onder invloed van alcohol en drugs

·      Rijden zonder geldig rijbewijs

·      Vluchtmisdrijf

·      Overdreven en onaangepaste snelheid

·      Gebruik van een radarverklikker

·      Overtredingen van de vierde graad (zoals omkeren op de snelweg of aansporen tot overdreven snelheid)

 

Welk effect heeft het op de strafmaat?

Recidive in verkeersovertredingen behandelt de rechtbank strenger dan dezelfde overtreding die voor de eerste keer voorvalt. Wanneer een dader bijvoorbeeld een eerste veroordeling krijgt voor rijden onder invloed van drugs, resulteert dat in een boete tussen de € 1.600 en € 16.000. Recidive in die verkeersovertreding kan al meteen leiden tot gevangenisstraf. Een groot verschil.

 

Wat is de nieuwe regeling rond recidive?

VIAS ontdekte in een ander onderzoek dat slechts 1% van de Belgen op de hoogte is van de nieuwe regeling rond recidive bij verkeersovertreding. Die veranderde namelijk al vanaf 1 januari 2015. Toen werd het kaartensysteem ingevoerd. Recidive bij verkeersovertreding wordt net zo aangepakt als een fout in het voetbal. Een eerste gele kaart krijgt de dader bij de eerste overtreding binnen de 3 maanden. Dat gaat gepaard met 3 maanden rijverbod, verplicht herstelexamen en een geldboete. Bij een tweede gele kaart wordt dat rijverbod 6 maanden en de boete hoger. Bij een derde gele kaart krijgt de dader rood, en verliest die zijn rijbewijs minimum 9 maanden. Vaak worden de boetes bij elke herhaling verdubbeld. Afhankelijk van het soort overtreding kan de rechtbank ook bijkomende straffen opleggen.

 

Heeft u meer vragen over recidive bij verkeersovertredingen? Beging iemand die u kent een tweede of derde overtreding? Contacteer de advocaten van IntoLaw voor correcte begeleiding.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u