Wat in geval van recidive?

 Wat in geval van recidive?

Wat als ik dezelfde verkeersovertreding bega? Welke straf riskeer ik voor recidive bij verkeersovertreding? IntoLaw verduidelijkt.

·      Wanneer spreken we over recidive?

·      Welk effect heeft het op de strafmaat?

·      Wat is de regeling rond recidive?

 

De gemiddelde recidivist in het verkeer is een ongetrouwde man van 39 jaar zonder kinderen. Dat concludeert veiligheidsorganisatie VIAS na onderzoek. Wanneer spreken we van recidive? Welk effect heeft het op mogelijke gevolgen? Dat ontdekt u bij IntoLaw.

 

Wanneer spreken we over recidive?

Over recidive hebben we het niet zomaar. Een dader krijgt die benaming pas onder bepaalde voorwaarden. Over recidive bij verkeersovertreding spreken we wanneer er een nieuwe overtreding de kop opsteekt binnen de 3 jaar na een vorige veroordeling door de politierechter.

Dat is ook niet bij zomaar elke overtreding, wel bij een bepaalde graad. Vooral bij de meer ernstige vormen pakt de rechtbank recidive bij verkeersovertreding streng aan.

·      Rijden onder invloed van alcohol en drugs

·      Rijden zonder geldig rijbewijs

·      Vluchtmisdrijf

·      Overdreven en onaangepaste snelheid

·      Gebruik van een radarverklikker

·      Overtredingen van de vierde graad (zoals omkeren op de snelweg of aansporen tot overdreven snelheid)

 

Welk effect heeft het op de strafmaat?

Recidive in verkeersovertredingen behandelt de rechtbank strenger dan dezelfde overtreding die voor de eerste keer voorvalt. Wanneer een dader bijvoorbeeld een eerste veroordeling krijgt voor rijden onder invloed van drugs, resulteert dat in een boete tussen de € 1.600 en € 16.000. Recidive in die verkeersovertreding kan al meteen leiden tot gevangenisstraf. Een groot verschil.

 

Wat is de nieuwe regeling rond recidive?

VIAS ontdekte in een ander onderzoek dat slechts 1% van de Belgen op de hoogte is van de nieuwe regeling rond recidive bij verkeersovertreding. Die veranderde namelijk al vanaf 1 januari 2015. Toen werd het kaartensysteem ingevoerd. Recidive bij verkeersovertreding wordt net zo aangepakt als een fout in het voetbal. Een eerste gele kaart krijgt de dader bij de eerste overtreding binnen de 3 maanden. Dat gaat gepaard met 3 maanden rijverbod, verplicht herstelexamen en een geldboete. Bij een tweede gele kaart wordt dat rijverbod 6 maanden en de boete hoger. Bij een derde gele kaart krijgt de dader rood, en verliest die zijn rijbewijs minimum 9 maanden. Vaak worden de boetes bij elke herhaling verdubbeld. Afhankelijk van het soort overtreding kan de rechtbank ook bijkomende straffen opleggen.

 

Heeft u meer vragen over recidive bij verkeersovertredingen? Beging iemand die u kent een tweede of derde overtreding? Contacteer de advocaten van IntoLaw voor correcte begeleiding.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u