Verkeersongeval Denderleeuw - Vrachtwagenchauffeur krijgt 5 jaar cel en levenslang rijverbod

 Verkeersongeval Denderleeuw - Vrachtwagenchauffeur krijgt 5 jaar cel en levenslang rijverbod

De 33-jarige vrachtwagenchauffeur die begin januari het dodelijk ongeval in de Denderleeuwse deelgemeente Iddergem veroorzaakte en een positieve drugtest aflegde, is in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en een levenslang rijverbod. De correctionele rechtbank in Dendermonde verzwaarde de straffen uitgesproken in eerste aanleg en legde voor het "verkeerscrimineel rijgedrag" de maximumstraf op.

Het ongeval gebeurde op 2 januari op de N45 (Expresweg), ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat. Een vrachtwagen reed in op een rij auto's. In totaal waren er acht voertuigen betrokken bij het ongeval. Een vrouw en haar twee kinderen overleefden het ongeval niet en negen personen raakten gewond.

De 33-jarige vrachtwagenbestuurder uit Luik werd na een positieve speekseltest opgepakt. De man gaf toe dat hij enkele dagen voor het ongeval een joint had gerookt, maar ontkende dat hij onder invloed was op het moment van het ongeval. Hij verklaarde dat hij zijn gps aan het bedienen was voor de aanrijding.

Eind juni veroordeelde de politierechtbank in Aalst de Luikenaar tot drie jaar cel, vijf jaar rijverbod en 6.000 euro boete. Nadat het parket in beroep ging tegen de straf, volgden ook de burgerlijke partijen. De correctionele rechtbank van Dendermonde volgde woensdag het openbaar ministerie en legde de maximumstraf van vijf jaar cel op. De man krijgt ook een levenslang rijverbod en een geldboete van 6.000 euro op.

Volgens de burgerlijke partijen kon de man nog een zwaardere celstraf krijgen omdat hij in staat van herhaling verkeerde na een ernstig ongeval in Duitsland, maar de correctionele rechtbank ging daar niet op in. "Een strafverzwaring kan alleen als er een identieke inbreuk was, maar uit het Duitse vonnis blijkt niet dat er een tenlastelegging drugs was opgenomen", stelde rechtbankvoorzitter Anne Leys.

"De emotionele en sociale ravage die de beklaagde heeft aangericht is niet te overzien", zei de voorzitter. "De belangen van de gemeenschap primeren op de individuele belangen van de beklaagde. Hij kampt sinds 2004 met een drugsverslaving. Hij kreeg al gunsten van de maatschappij maar hij stuurde zijn gedrag niet bij. Er rest enkel nog een repressieve aanpak."

Er zijn geen verzachtende omstandigheid, aldus de rechtbank. "Zijn keuze om als vrachtwagenchauffeur te werken (..) had beklaagde ertoe moeten brengen zijn druggebruik bij te sturen, maar hij bleef volharden in het gebruik van cannabis en heroïne/methadon. (..) We kunnen niet toelaten dat hij zich ooit nog in het gemotoriseerd verkeer begeeft." De beklaagde is ook lichamelijk ongeschikt verklaard om een voertuig te besturen. Als hij ooit opnieuw een rijbewijs wil halen, moet hij kunnen aantonen dat hij niet meer kampt met een drugsverslaving.

De vader van de overleden kinderen kreeg 20.000 euro provisionele schadevergoeding toegekend.

DENDERMONDE 04/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u