Verkeersongeval Denderleeuw - Vrachtwagenchauffeur krijgt 5 jaar cel en levenslang rijverbod

 Verkeersongeval Denderleeuw - Vrachtwagenchauffeur krijgt 5 jaar cel en levenslang rijverbod

De 33-jarige vrachtwagenchauffeur die begin januari het dodelijk ongeval in de Denderleeuwse deelgemeente Iddergem veroorzaakte en een positieve drugtest aflegde, is in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en een levenslang rijverbod. De correctionele rechtbank in Dendermonde verzwaarde de straffen uitgesproken in eerste aanleg en legde voor het "verkeerscrimineel rijgedrag" de maximumstraf op.

Het ongeval gebeurde op 2 januari op de N45 (Expresweg), ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat. Een vrachtwagen reed in op een rij auto's. In totaal waren er acht voertuigen betrokken bij het ongeval. Een vrouw en haar twee kinderen overleefden het ongeval niet en negen personen raakten gewond.

De 33-jarige vrachtwagenbestuurder uit Luik werd na een positieve speekseltest opgepakt. De man gaf toe dat hij enkele dagen voor het ongeval een joint had gerookt, maar ontkende dat hij onder invloed was op het moment van het ongeval. Hij verklaarde dat hij zijn gps aan het bedienen was voor de aanrijding.

Eind juni veroordeelde de politierechtbank in Aalst de Luikenaar tot drie jaar cel, vijf jaar rijverbod en 6.000 euro boete. Nadat het parket in beroep ging tegen de straf, volgden ook de burgerlijke partijen. De correctionele rechtbank van Dendermonde volgde woensdag het openbaar ministerie en legde de maximumstraf van vijf jaar cel op. De man krijgt ook een levenslang rijverbod en een geldboete van 6.000 euro op.

Volgens de burgerlijke partijen kon de man nog een zwaardere celstraf krijgen omdat hij in staat van herhaling verkeerde na een ernstig ongeval in Duitsland, maar de correctionele rechtbank ging daar niet op in. "Een strafverzwaring kan alleen als er een identieke inbreuk was, maar uit het Duitse vonnis blijkt niet dat er een tenlastelegging drugs was opgenomen", stelde rechtbankvoorzitter Anne Leys.

"De emotionele en sociale ravage die de beklaagde heeft aangericht is niet te overzien", zei de voorzitter. "De belangen van de gemeenschap primeren op de individuele belangen van de beklaagde. Hij kampt sinds 2004 met een drugsverslaving. Hij kreeg al gunsten van de maatschappij maar hij stuurde zijn gedrag niet bij. Er rest enkel nog een repressieve aanpak."

Er zijn geen verzachtende omstandigheid, aldus de rechtbank. "Zijn keuze om als vrachtwagenchauffeur te werken (..) had beklaagde ertoe moeten brengen zijn druggebruik bij te sturen, maar hij bleef volharden in het gebruik van cannabis en heroïne/methadon. (..) We kunnen niet toelaten dat hij zich ooit nog in het gemotoriseerd verkeer begeeft." De beklaagde is ook lichamelijk ongeschikt verklaard om een voertuig te besturen. Als hij ooit opnieuw een rijbewijs wil halen, moet hij kunnen aantonen dat hij niet meer kampt met een drugsverslaving.

De vader van de overleden kinderen kreeg 20.000 euro provisionele schadevergoeding toegekend.

DENDERMONDE 04/11 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u