Steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs?

 Steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs?

Wie wordt het vaakst betrapt op een inbreuk tegen drugs in het verkeer? Wat is de invloed van de synthetische drugs die steeds populairder worden? IntoLaw duidt de cijfers en laat u tevens kennis maken met het Drug Driving Simulation Suit. Ontdek hier meer.

·      Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed van drugs?

·      Wat zijn synthetische drugs eigenlijk?

·      Hoe kan u rijden onder invloed van drugs simuleren?

 

De cijfers liegen er niet om: rijden onder invloed van drugs is een reëel probleem! In 2016 werden maar liefst 6819 bestuurders betrapt op rijden onder invloed van drugs. Welke boete u krijgt voor een inbreuk tegen drugs in het verkeer, wordt bepaald na de speeksel- of bloedanalyse. Maar blijkbaar laten overtreders zich hier niet door afschrikken. Wie zijn die overtreders en welke drugs worden het vaakst bij hen aangetroffen?

 

Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed van drugs?

In 94% van de gevallen gaat het om een man. Zo blijkt uit cijfers die minister Jan Jambon vorig jaar vrijgaf. “Mannen zijn nu eenmaal grotere verkeersovertreders dan vrouwen”, bevestigde ook Stef Willems van het VIAS Institute. De toename van het aantal inbreuken tegen rijden onder invloed van drugs, zou vooral te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs.

Het Belgian Early Warning System Drugs waarschuwt al langer voor de groeiende populariteit van synthetische drugs in het uitgaansleven. Niemand wist echter hoe populair deze drugs effectief zijn bij feestvierders tussen 18 en 29 jaar. Enorm populair dus!

Wat zijn synthetische drugs eigenlijk?

Synthetische drugs zoals XTC, amfetamine en efedrine worden in een laboratorium nagemaakt op basis van de werkzame stof in plantaardige drugs zoals cannabis, paddenstoelen en papaver. In april 2017 werd er echter voor minder bekende synthetische drugs gewaarschuwd. Het gaat om synthetische drugs die u makkelijk online kan bestellen en u via de post worden geleverd.

Deze drugs worden zeer goedkoop verkocht, maar kunnen levensgevaarlijk zijn. Vooral in combinatie met andere drugs of alcohol. Helaas worden nieuwe drugs niet altijd gedetecteerd door klassieke tests.

Hoe kan u rijden onder invloed van drugs simuleren?

Autofabrikant Ford zette enkele Duitse techneuten aan het werk om de effecten van rijden onder invloed van drugs te simuleren. De uitkomst was een pak, het ‘Drug Driving Simulation Suit’, met onder andere pads en gewichten aan uw gewrichten en een trillende handschoen. Bij het pak hoort ook een koptelefoon met storende geluiden en een bril met flitsend licht die tevens tunnelzicht creëert.

Stijfheid aan de gewrichten, trillende handen, overstemmende geluiden, tunnelzicht en lichtflitsen zijn allemaal effecten die drugs bij iemand teweegbrengen. Ook dit filmpje over het Drug Driving Simulation Suit bevestigt dat u zo onmogelijk veilig kan rijden. 

 

Wanneer voert de politie een speekseltest uit? Wat zijn de mogelijke gevolgen wanneer deze positief is? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u