Steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs?

 Steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs?

Wie wordt het vaakst betrapt op een inbreuk tegen drugs in het verkeer? Wat is de invloed van de synthetische drugs die steeds populairder worden? IntoLaw duidt de cijfers en laat u tevens kennis maken met het Drug Driving Simulation Suit. Ontdek hier meer.

·      Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed van drugs?

·      Wat zijn synthetische drugs eigenlijk?

·      Hoe kan u rijden onder invloed van drugs simuleren?

 

De cijfers liegen er niet om: rijden onder invloed van drugs is een reëel probleem! In 2016 werden maar liefst 6819 bestuurders betrapt op rijden onder invloed van drugs. Welke boete u krijgt voor een inbreuk tegen drugs in het verkeer, wordt bepaald na de speeksel- of bloedanalyse. Maar blijkbaar laten overtreders zich hier niet door afschrikken. Wie zijn die overtreders en welke drugs worden het vaakst bij hen aangetroffen?

 

Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed van drugs?

In 94% van de gevallen gaat het om een man. Zo blijkt uit cijfers die minister Jan Jambon vorig jaar vrijgaf. “Mannen zijn nu eenmaal grotere verkeersovertreders dan vrouwen”, bevestigde ook Stef Willems van het VIAS Institute. De toename van het aantal inbreuken tegen rijden onder invloed van drugs, zou vooral te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs.

Het Belgian Early Warning System Drugs waarschuwt al langer voor de groeiende populariteit van synthetische drugs in het uitgaansleven. Niemand wist echter hoe populair deze drugs effectief zijn bij feestvierders tussen 18 en 29 jaar. Enorm populair dus!

Wat zijn synthetische drugs eigenlijk?

Synthetische drugs zoals XTC, amfetamine en efedrine worden in een laboratorium nagemaakt op basis van de werkzame stof in plantaardige drugs zoals cannabis, paddenstoelen en papaver. In april 2017 werd er echter voor minder bekende synthetische drugs gewaarschuwd. Het gaat om synthetische drugs die u makkelijk online kan bestellen en u via de post worden geleverd.

Deze drugs worden zeer goedkoop verkocht, maar kunnen levensgevaarlijk zijn. Vooral in combinatie met andere drugs of alcohol. Helaas worden nieuwe drugs niet altijd gedetecteerd door klassieke tests.

Hoe kan u rijden onder invloed van drugs simuleren?

Autofabrikant Ford zette enkele Duitse techneuten aan het werk om de effecten van rijden onder invloed van drugs te simuleren. De uitkomst was een pak, het ‘Drug Driving Simulation Suit’, met onder andere pads en gewichten aan uw gewrichten en een trillende handschoen. Bij het pak hoort ook een koptelefoon met storende geluiden en een bril met flitsend licht die tevens tunnelzicht creëert.

Stijfheid aan de gewrichten, trillende handen, overstemmende geluiden, tunnelzicht en lichtflitsen zijn allemaal effecten die drugs bij iemand teweegbrengen. Ook dit filmpje over het Drug Driving Simulation Suit bevestigt dat u zo onmogelijk veilig kan rijden. 

 

Wanneer voert de politie een speekseltest uit? Wat zijn de mogelijke gevolgen wanneer deze positief is? Krijg advies van de advocaten van Intolaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u