Steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs?

 Steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs?

Wie wordt het vaakst betrapt op een inbreuk tegen drugs in het verkeer? Wat is de invloed van de synthetische drugs die steeds populairder worden? IntoLaw duidt de cijfers en laat u tevens kennis maken met het Drug Driving Simulation Suit. Ontdek hier mee

·      Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed van drugs?

·      Wat zijn synthetische drugs eigenlijk?

·      Hoe kan u rijden onder invloed van drugs simuleren?

 

De cijfers liegen er niet om: rijden onder invloed van drugs is een reëel probleem! In 2016 werden maar liefst 6819 bestuurders betrapt op rijden onder invloed van drugs. Welke boete u krijgt voor een inbreuk tegen drugs in het verkeer, wordt bepaald na de speeksel- of bloedanalyse. Maar blijkbaar laten overtreders zich hier niet door afschrikken. Wie zijn die overtreders en welke drugs worden het vaakst bij hen aangetroffen?

 

Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed van drugs?

In 94% van de gevallen gaat het om een man. Zo blijkt uit cijfers die minister Jan Jambon vorig jaar vrijgaf. “Mannen zijn nu eenmaal grotere verkeersovertreders dan vrouwen”, bevestigde ook Stef Willems van het VIAS Institute. De toename van het aantal inbreuken tegen rijden onder invloed van drugs, zou vooral te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs.

Het Belgian Early Warning System Drugs waarschuwt al langer voor de groeiende populariteit van synthetische drugs in het uitgaansleven. Niemand wist echter hoe populair deze drugs effectief zijn bij feestvierders tussen 18 en 29 jaar. Enorm populair dus!

 

Wat zijn synthetische drugs eigenlijk?

Synthetische drugs zoals XTC, amfetamine en efedrine worden in een laboratorium nagemaakt op basis van de werkzame stof in plantaardige drugs zoals cannabis, paddenstoelen en papaver. In april 2017 werd er echter voor minder bekende synthetische drugs gewaarschuwd. Het gaat om synthetische drugs die u makkelijk online kan bestellen en u via de post worden geleverd.

Deze drugs worden zeer goedkoop verkocht, maar kunnen levensgevaarlijk zijn. Vooral in combinatie met andere drugs of alcohol. Helaas worden nieuwe drugs niet altijd gedetecteerd door klassieke tests.

 

Hoe kan u rijden onder invloed van drugs simuleren?

Autofabrikant Ford zette enkele Duitse techneuten aan het werk om de effecten van rijden onder invloed van drugs te simuleren. De uitkomst was een pak, het ‘Drug Driving Simulation Suit’, met onder andere pads en gewichten aan uw gewrichten en een trillende handschoen. Bij het pak hoort ook een koptelefoon met storende geluiden en een bril met flitsend licht die tevens tunnelzicht creëert.

Stijfheid aan de gewrichten, trillende handen, overstemmende geluiden, tunnelzicht en lichtflitsen zijn allemaal effecten die drugs bij iemand teweegbrengen. Ook dit filmpje over het Drug Driving Simulation Suit bevestigt dat u zo onmogelijk veilig kan rijden. 

 

Wanneer voert de politie een speekseltest uit? Wat zijn de mogelijke gevolgen wanneer deze positief is? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u