Steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs?

 Steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs?

Wie wordt het vaakst betrapt op een inbreuk tegen drugs in het verkeer? Wat is de invloed van de synthetische drugs die steeds populairder worden? IntoLaw duidt de cijfers en laat u tevens kennis maken met het Drug Driving Simulation Suit. Ontdek hier meer.

·      Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed van drugs?

·      Wat zijn synthetische drugs eigenlijk?

·      Hoe kan u rijden onder invloed van drugs simuleren?

 

De cijfers liegen er niet om: rijden onder invloed van drugs is een reëel probleem! In 2016 werden maar liefst 6819 bestuurders betrapt op rijden onder invloed van drugs. Welke boete u krijgt voor een inbreuk tegen drugs in het verkeer, wordt bepaald na de speeksel- of bloedanalyse. Maar blijkbaar laten overtreders zich hier niet door afschrikken. Wie zijn die overtreders en welke drugs worden het vaakst bij hen aangetroffen?

 

Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed van drugs?

In 94% van de gevallen gaat het om een man. Zo blijkt uit cijfers die minister Jan Jambon vorig jaar vrijgaf. “Mannen zijn nu eenmaal grotere verkeersovertreders dan vrouwen”, bevestigde ook Stef Willems van het VIAS Institute. De toename van het aantal inbreuken tegen rijden onder invloed van drugs, zou vooral te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs.

Het Belgian Early Warning System Drugs waarschuwt al langer voor de groeiende populariteit van synthetische drugs in het uitgaansleven. Niemand wist echter hoe populair deze drugs effectief zijn bij feestvierders tussen 18 en 29 jaar. Enorm populair dus!

Wat zijn synthetische drugs eigenlijk?

Synthetische drugs zoals XTC, amfetamine en efedrine worden in een laboratorium nagemaakt op basis van de werkzame stof in plantaardige drugs zoals cannabis, paddenstoelen en papaver. In april 2017 werd er echter voor minder bekende synthetische drugs gewaarschuwd. Het gaat om synthetische drugs die u makkelijk online kan bestellen en u via de post worden geleverd.

Deze drugs worden zeer goedkoop verkocht, maar kunnen levensgevaarlijk zijn. Vooral in combinatie met andere drugs of alcohol. Helaas worden nieuwe drugs niet altijd gedetecteerd door klassieke tests.

Hoe kan u rijden onder invloed van drugs simuleren?

Autofabrikant Ford zette enkele Duitse techneuten aan het werk om de effecten van rijden onder invloed van drugs te simuleren. De uitkomst was een pak, het ‘Drug Driving Simulation Suit’, met onder andere pads en gewichten aan uw gewrichten en een trillende handschoen. Bij het pak hoort ook een koptelefoon met storende geluiden en een bril met flitsend licht die tevens tunnelzicht creëert.

Stijfheid aan de gewrichten, trillende handen, overstemmende geluiden, tunnelzicht en lichtflitsen zijn allemaal effecten die drugs bij iemand teweegbrengen. Ook dit filmpje over het Drug Driving Simulation Suit bevestigt dat u zo onmogelijk veilig kan rijden. 

 

Wanneer voert de politie een speekseltest uit? Wat zijn de mogelijke gevolgen wanneer deze positief is? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete.  


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u