Is een speekseltest wel nuttig?

 Is een speekseltest wel nuttig?

Wanneer wordt u gecontroleerd op rijden onder invloed van drugs? Wat zijn uw rechten bij een speekseltest? Als de politie druggebruik vermoedt, zullen zij eerst zoeken naar uiterlijke tekenen hiervan. U mag een speekseltest weigeren, maar hier gelden voorwaarden voor.

·      Wanneer beslist de politie u te onderwerpen aan een drugstest?

·      Wat zijn uw rechten bij zo’n drugstest?

·      Maar is zo’n speekseltest wel accuraat?

 

Wanneer voert de politie tijdens een controle ook een drugstest uit? Wat als u betrapt wordt op rijden onder invloed van drugs? De Belgische wet is heel duidelijk: rijden onder invloed van drugs is verboden. De toegelaten marges zijn zo laag dat we evengoed kunnen spreken van nultolerantie. Maar weet u ook hoe drugstests werken en wat uw rechten zijn? 

 

Wanneer beslist de politie u te onderwerpen aan een drugstest?

Wordt u door de politie aan de kant gezet voor een controle? Wanneer er een vermoeden is van rijden onder invloed van drugs, moeten de agenten hier een concrete opsporings-procedure voor volgen. Daarbij dienen zij eerst na te gaan of en welke uiterlijke tekenen van druggebruik u vertoont.

Daarvoor wordt een gestandaardiseerde checklist gebruikt. Kunnen de agenten minimum 3 uiterlijke kenmerken, verdeeld over minstens 2 rubrieken van de checklist aanvinken? Dan kan dit een indicatie van recent druggebruik zijn en wordt u onderworpen aan een drugstest.

Wat zijn uw rechten bij zo’n drugstest?

Mag u neen zeggen tegen zo’n drugs- of speekseltest? De wet voorziet inderdaad de mogelijkheid om deze te weigeren. Hiervoor dienen de agenten een geneesheer op te roepen die uw motief beoordeelt. Stelt de geneesheer echter vast dat uw weigering ongegrond is, dan draait u op voor alle kosten voor zijn tussenkomst en krijgt u bovendien een rijverbod van 12 uur.

Ook bij een positieve speekseltest of wanneer de speekseltest negatief was maar de politie grondige redenen heeft om u te verdenken van rijden onder invloed van drugs, krijgt u een rijverbod van 12 uur.

 

Maar is zo’n speekseltest wel accuraat?

In juni 2017 werd meer dan 10% van de bestuurders die een positieve speekseltest aflegden alsnog vrijgepleit door de daaropvolgende bloedcontrole. Omdat dat percentage bleef stijgen, vroeg justitie de fabrikanten om uitleg. Helaas kwamen die voorlopig niet verder dan enkele hypotheses om dit te verklaren. Toch wordt er niet getwijfeld aan het nut van de speekseltest.

De regering trok hier vorig jaar dan ook een budget van €432 000 voor uit, goed voor maar liefst 36 000 tests. Welke boete u krijgt voor het rijden onder invloed van drugs, wordt niet bepaald op basis van de speekseltest, wel op basis van de analyse.

 

Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Werd u ook positief bevonden? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete. 


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u