Is een speekseltest wel nuttig?

 Is een speekseltest wel nuttig?

Wanneer wordt u gecontroleerd op rijden onder invloed van drugs? Wat zijn uw rechten bij een speekseltest? Als de politie druggebruik vermoedt, zullen zij eerst zoeken naar uiterlijke tekenen hiervan. U mag een speekseltest weigeren, maar hier gelden voorwaarden voor.

·      Wanneer beslist de politie u te onderwerpen aan een drugstest?

·      Wat zijn uw rechten bij zo’n drugstest?

·      Maar is zo’n speekseltest wel accuraat?

 

Wanneer voert de politie tijdens een controle ook een drugstest uit? Wat als u betrapt wordt op rijden onder invloed van drugs? De Belgische wet is heel duidelijk: rijden onder invloed van drugs is verboden. De toegelaten marges zijn zo laag dat we evengoed kunnen spreken van nultolerantie. Maar weet u ook hoe drugstests werken en wat uw rechten zijn? 

 

Wanneer beslist de politie u te onderwerpen aan een drugstest?

Wordt u door de politie aan de kant gezet voor een controle? Wanneer er een vermoeden is van rijden onder invloed van drugs, moeten de agenten hier een concrete opsporings-procedure voor volgen. Daarbij dienen zij eerst na te gaan of en welke uiterlijke tekenen van druggebruik u vertoont.

Daarvoor wordt een gestandaardiseerde checklist gebruikt. Kunnen de agenten minimum 3 uiterlijke kenmerken, verdeeld over minstens 2 rubrieken van de checklist aanvinken? Dan kan dit een indicatie van recent druggebruik zijn en wordt u onderworpen aan een drugstest.

Wat zijn uw rechten bij zo’n drugstest?

Mag u neen zeggen tegen zo’n drugs- of speekseltest? De wet voorziet inderdaad de mogelijkheid om deze te weigeren. Hiervoor dienen de agenten een geneesheer op te roepen die uw motief beoordeelt. Stelt de geneesheer echter vast dat uw weigering ongegrond is, dan draait u op voor alle kosten voor zijn tussenkomst en krijgt u bovendien een rijverbod van 12 uur.

Ook bij een positieve speekseltest of wanneer de speekseltest negatief was maar de politie grondige redenen heeft om u te verdenken van rijden onder invloed van drugs, krijgt u een rijverbod van 12 uur.

 

Maar is zo’n speekseltest wel accuraat?

In juni 2017 werd meer dan 10% van de bestuurders die een positieve speekseltest aflegden alsnog vrijgepleit door de daaropvolgende bloedcontrole. Omdat dat percentage bleef stijgen, vroeg justitie de fabrikanten om uitleg. Helaas kwamen die voorlopig niet verder dan enkele hypotheses om dit te verklaren. Toch wordt er niet getwijfeld aan het nut van de speekseltest.

De regering trok hier vorig jaar dan ook een budget van €432 000 voor uit, goed voor maar liefst 36 000 tests. Welke boete u krijgt voor het rijden onder invloed van drugs, wordt niet bepaald op basis van de speekseltest, wel op basis van de analyse.

 

Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Werd u ook positief bevonden? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete. 


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u