Is een speekseltest wel nuttig?
Dinsdag 30 Januari 2018

Wanneer wordt u gecontroleerd op rijden onder invloed van drugs? Wat zijn uw rechten bij een speekseltest? Als de politie druggebruik vermoedt, zullen zij eerst zoeken naar uiterlijke tekenen hiervan. U mag een speekseltest weigeren, maar hier gelden voorwaarden voor.
· Wanneer beslist de politie u te onderwerpen aan een drugstest?
· Wat zijn uw rechten bij zo’n drugstest?
· Maar is zo’n speekseltest wel accuraat?
Wanneer voert de politie tijdens een controle ook een drugstest uit? Wat als u betrapt wordt op rijden onder invloed van drugs? De Belgische wet is heel duidelijk: rijden onder invloed van drugs is verboden. De toegelaten marges zijn zo laag dat we evengoed kunnen spreken van nultolerantie. Maar weet u ook hoe drugstests werken en wat uw rechten zijn?
Wanneer beslist de politie u te onderwerpen aan een drugstest?
Wordt u door de politie aan de kant gezet voor een controle? Wanneer er een vermoeden is van rijden onder invloed van drugs, moeten de agenten hier een concrete opsporings-procedure voor volgen. Daarbij dienen zij eerst na te gaan of en welke uiterlijke tekenen van druggebruik u vertoont.
Daarvoor wordt een gestandaardiseerde checklist gebruikt. Kunnen de agenten minimum 3 uiterlijke kenmerken, verdeeld over minstens 2 rubrieken van de checklist aanvinken? Dan kan dit een indicatie van recent druggebruik zijn en wordt u onderworpen aan een drugstest.
Wat zijn uw rechten bij zo’n drugstest?
Mag u neen zeggen tegen zo’n drugs- of speekseltest? De wet voorziet inderdaad de mogelijkheid om deze te weigeren. Hiervoor dienen de agenten een geneesheer op te roepen die uw motief beoordeelt. Stelt de geneesheer echter vast dat uw weigering ongegrond is, dan draait u op voor alle kosten voor zijn tussenkomst en krijgt u bovendien een rijverbod van 12 uur.
Ook bij een positieve speekseltest of wanneer de speekseltest negatief was maar de politie grondige redenen heeft om u te verdenken van rijden onder invloed van drugs, krijgt u een rijverbod van 12 uur.
Maar is zo’n speekseltest wel accuraat?
In juni 2017 werd meer dan 10% van de bestuurders die een positieve speekseltest aflegden alsnog vrijgepleit door de daaropvolgende bloedcontrole. Omdat dat percentage bleef stijgen, vroeg justitie de fabrikanten om uitleg. Helaas kwamen die voorlopig niet verder dan enkele hypotheses om dit te verklaren. Toch wordt er niet getwijfeld aan het nut van de speekseltest.
De regering trok hier vorig jaar dan ook een budget van €432 000 voor uit, goed voor maar liefst 36 000 tests. Welke boete u krijgt voor het rijden onder invloed van drugs, wordt niet bepaald op basis van de speekseltest, wel op basis van de analyse.
Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Werd u ook positief bevonden? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer