Is een speekseltest wel nuttig?

 Is een speekseltest wel nuttig?

Wanneer wordt u gecontroleerd op rijden onder invloed van drugs? Wat zijn uw rechten bij een speekseltest? Als de politie druggebruik vermoedt, zullen zij eerst zoeken naar uiterlijke tekenen hiervan. U mag een speekseltest weigeren, maar hier gelden voorwaarden voor.

·      Wanneer beslist de politie u te onderwerpen aan een drugstest?

·      Wat zijn uw rechten bij zo’n drugstest?

·      Maar is zo’n speekseltest wel accuraat?

 

Wanneer voert de politie tijdens een controle ook een drugstest uit? Wat als u betrapt wordt op rijden onder invloed van drugs? De Belgische wet is heel duidelijk: rijden onder invloed van drugs is verboden. De toegelaten marges zijn zo laag dat we evengoed kunnen spreken van nultolerantie. Maar weet u ook hoe drugstests werken en wat uw rechten zijn? 

 

Wanneer beslist de politie u te onderwerpen aan een drugstest?

Wordt u door de politie aan de kant gezet voor een controle? Wanneer er een vermoeden is van rijden onder invloed van drugs, moeten de agenten hier een concrete opsporings-procedure voor volgen. Daarbij dienen zij eerst na te gaan of en welke uiterlijke tekenen van druggebruik u vertoont.

Daarvoor wordt een gestandaardiseerde checklist gebruikt. Kunnen de agenten minimum 3 uiterlijke kenmerken, verdeeld over minstens 2 rubrieken van de checklist aanvinken? Dan kan dit een indicatie van recent druggebruik zijn en wordt u onderworpen aan een drugstest.

Wat zijn uw rechten bij zo’n drugstest?

Mag u neen zeggen tegen zo’n drugs- of speekseltest? De wet voorziet inderdaad de mogelijkheid om deze te weigeren. Hiervoor dienen de agenten een geneesheer op te roepen die uw motief beoordeelt. Stelt de geneesheer echter vast dat uw weigering ongegrond is, dan draait u op voor alle kosten voor zijn tussenkomst en krijgt u bovendien een rijverbod van 12 uur.

Ook bij een positieve speekseltest of wanneer de speekseltest negatief was maar de politie grondige redenen heeft om u te verdenken van rijden onder invloed van drugs, krijgt u een rijverbod van 12 uur.

 

Maar is zo’n speekseltest wel accuraat?

In juni 2017 werd meer dan 10% van de bestuurders die een positieve speekseltest aflegden alsnog vrijgepleit door de daaropvolgende bloedcontrole. Omdat dat percentage bleef stijgen, vroeg justitie de fabrikanten om uitleg. Helaas kwamen die voorlopig niet verder dan enkele hypotheses om dit te verklaren. Toch wordt er niet getwijfeld aan het nut van de speekseltest.

De regering trok hier vorig jaar dan ook een budget van €432 000 voor uit, goed voor maar liefst 36 000 tests. Welke boete u krijgt voor het rijden onder invloed van drugs, wordt niet bepaald op basis van de speekseltest, wel op basis van de analyse.

 

Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Werd u ook positief bevonden? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete. 


Bereken je boete

Actueel

 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
close menu 1u