Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?

 Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?

Hoe verloopt de procedure wanneer u aan een speekseltest wordt onderworpen? Waarom bent u ook strafbaar als u legale medicijnen nam die uw rijvaardigheid in het gedrang brengen? IntoLaw vertelt u meer over het vaststellen en beboeten van rijden onder invl

·      Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?

·      Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?

·      Waarom u ook moet opletten met medicijnen?

 

Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Door zo achter het stuur te kruipen, brengt u zowel uzelf als andere weggebruikers in gevaar. Drugs zoals cannabis en GHB vertragen (net als alcohol) uw reactievermogen terwijl meer oppeppende drugs zoals XTC u net sneller en meer risico’s laten nemen. De politie wil hier komaf mee maken en dus is de boete niet veraf. 

 

Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?

Werd u onderworpen aan een controle en legde u een positieve speekseltest af? Dan wordt u een rijverbod van 12 uur opgelegd. Ook kan de procureur des Konings uw rijbewijs voor 15 dagen laten intrekken en deze maatregel maximum 2 keer met 3 maanden verlengen. Na 12 uur volgt er een nieuwe speekseltest. U krijgt uw rijbewijs pas terug na een negatieve test.

Voor de effectieve straf zal men zich niet baseren op de speekseltest, maar op de daaropvolgende speeksel- of bloedanalyse. Uiteraard blijven niet alle drugs even lang opspoorbaar.

 

Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?

Bij overtreding riskeert u een boete van 200 tot 2000 euro. Aangezien dit bedrag nog vermenigvuldigd wordt, wordt dit in de praktijk een boete van 1600 tot 16000 euro. Dezelfde boete geldt trouwens voor het weigeren van een test zonder wettelijke reden. Er kan u dan ook een rijverbod tot 2 jaar opgelegd worden. Beginnende chauffeurs krijgen sowieso een rijverbod en moeten zelfs hun rijexamen opnieuw afleggen.

Ze mogen wel zelf kiezen of ze hun theoretisch of praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Voor wie hardleers is, kan de boete oplopen tot 40000 euro of zelfs aangevuld worden met een gevangenisstraf van 1 maand tot 3 jaar

 

Waarom u ook moet opletten met medicijnen?

Ook sommige medicijnen hebben invloed op uw rijvaardigheid. Slechts weinig mensen weten dat er over rijden onder invloed van medicijnen een wetgeving bestaat. U bent dus wel degelijk strafbaar wanneer de politie vaststelt dat uw rijvaardigheid verminderd is door het gebruik van geneesmiddelen. Check dus steeds goed de bijsluiter of neem contact op met uw geneesheer!

Er bestaat zelfs een speekseltest voor het opsporen van bepaalde medicijnen. Rijden onder invloed van medicijnen kan dan ook bestraft worden met een boete van 1600 tot 16000 euro en zelfs met een rijverbod van 1 maand tot 5 jaar of definitief.

 

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete. 


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u