Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?

 Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?

Hoe verloopt de procedure wanneer u aan een speekseltest wordt onderworpen? Waarom bent u ook strafbaar als u legale medicijnen nam die uw rijvaardigheid in het gedrang brengen? IntoLaw vertelt u meer over het vaststellen en beboeten van rijden onder invloed.

·      Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?

·      Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?

·      Waarom u ook moet opletten met medicijnen?

 

Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Door zo achter het stuur te kruipen, brengt u zowel uzelf als andere weggebruikers in gevaar. Drugs zoals cannabis en GHB vertragen (net als alcohol) uw reactievermogen terwijl meer oppeppende drugs zoals XTC u net sneller en meer risico’s laten nemen. De politie wil hier komaf mee maken en dus is de boete niet veraf. 

 

Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?

Werd u onderworpen aan een controle en legde u een positieve speekseltest af? Dan wordt u een rijverbod van 12 uur opgelegd. Ook kan de procureur des Konings uw rijbewijs voor 15 dagen laten intrekken en deze maatregel maximum 2 keer met 3 maanden verlengen. Na 12 uur volgt er een nieuwe speekseltest. U krijgt uw rijbewijs pas terug na een negatieve test.

Voor de effectieve straf zal men zich niet baseren op de speekseltest, maar op de daaropvolgende speeksel- of bloedanalyse. Uiteraard blijven niet alle drugs even lang opspoorbaar.

Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?

Bij overtreding riskeert u een boete van 200 tot 2000 euro. Aangezien dit bedrag nog vermenigvuldigd wordt, wordt dit in de praktijk een boete van 1600 tot 16000 euro. Dezelfde boete geldt trouwens voor het weigeren van een test zonder wettelijke reden. Er kan u dan ook een rijverbod tot 2 jaar opgelegd worden. Beginnende chauffeurs krijgen sowieso een rijverbod en moeten zelfs hun rijexamen opnieuw afleggen.

Ze mogen wel zelf kiezen of ze hun theoretisch of praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Voor wie hardleers is, kan de boete oplopen tot 40000 euro of zelfs aangevuld worden met een gevangenisstraf van 1 maand tot 3 jaar

Waarom u ook moet opletten met medicijnen?

Ook sommige medicijnen hebben invloed op uw rijvaardigheid. Slechts weinig mensen weten dat er over rijden onder invloed van medicijnen een wetgeving bestaat. U bent dus wel degelijk strafbaar wanneer de politie vaststelt dat uw rijvaardigheid verminderd is door het gebruik van geneesmiddelen. Check dus steeds goed de bijsluiter of neem contact op met uw geneesheer!

Er bestaat zelfs een speekseltest voor het opsporen van bepaalde medicijnen. Rijden onder invloed van medicijnen kan dan ook bestraft worden met een boete van 1600 tot 16000 euro en zelfs met een rijverbod van 1 maand tot 5 jaar of definitief.

 

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete. 


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u