Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?
Dinsdag 30 Januari 2018

Hoe verloopt de procedure wanneer u aan een speekseltest wordt onderworpen? Waarom bent u ook strafbaar als u legale medicijnen nam die uw rijvaardigheid in het gedrang brengen? IntoLaw vertelt u meer over het vaststellen en beboeten van rijden onder invloed.
· Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?
· Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?
· Waarom u ook moet opletten met medicijnen?
Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Door zo achter het stuur te kruipen, brengt u zowel uzelf als andere weggebruikers in gevaar. Drugs zoals cannabis en GHB vertragen (net als alcohol) uw reactievermogen terwijl meer oppeppende drugs zoals XTC u net sneller en meer risico’s laten nemen. De politie wil hier komaf mee maken en dus is de boete niet veraf.
Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?
Werd u onderworpen aan een controle en legde u een positieve speekseltest af? Dan wordt u een rijverbod van 12 uur opgelegd. Ook kan de procureur des Konings uw rijbewijs voor 15 dagen laten intrekken en deze maatregel maximum 2 keer met 3 maanden verlengen. Na 12 uur volgt er een nieuwe speekseltest. U krijgt uw rijbewijs pas terug na een negatieve test.
Voor de effectieve straf zal men zich niet baseren op de speekseltest, maar op de daaropvolgende speeksel- of bloedanalyse. Uiteraard blijven niet alle drugs even lang opspoorbaar.
Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?
Bij overtreding riskeert u een boete van 200 tot 2000 euro. Aangezien dit bedrag nog vermenigvuldigd wordt, wordt dit in de praktijk een boete van 1600 tot 16000 euro. Dezelfde boete geldt trouwens voor het weigeren van een test zonder wettelijke reden. Er kan u dan ook een rijverbod tot 2 jaar opgelegd worden. Beginnende chauffeurs krijgen sowieso een rijverbod en moeten zelfs hun rijexamen opnieuw afleggen.
Ze mogen wel zelf kiezen of ze hun theoretisch of praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Voor wie hardleers is, kan de boete oplopen tot 40000 euro of zelfs aangevuld worden met een gevangenisstraf van 1 maand tot 3 jaar.
Waarom u ook moet opletten met medicijnen?
Ook sommige medicijnen hebben invloed op uw rijvaardigheid. Slechts weinig mensen weten dat er over rijden onder invloed van medicijnen een wetgeving bestaat. U bent dus wel degelijk strafbaar wanneer de politie vaststelt dat uw rijvaardigheid verminderd is door het gebruik van geneesmiddelen. Check dus steeds goed de bijsluiter of neem contact op met uw geneesheer!
Er bestaat zelfs een speekseltest voor het opsporen van bepaalde medicijnen. Rijden onder invloed van medicijnen kan dan ook bestraft worden met een boete van 1600 tot 16000 euro en zelfs met een rijverbod van 1 maand tot 5 jaar of definitief.
Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer