Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?

 Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?

Hoe verloopt de procedure wanneer u aan een speekseltest wordt onderworpen? Waarom bent u ook strafbaar als u legale medicijnen nam die uw rijvaardigheid in het gedrang brengen? IntoLaw vertelt u meer over het vaststellen en beboeten van rijden onder invloed.

·      Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?

·      Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?

·      Waarom u ook moet opletten met medicijnen?

 

Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Door zo achter het stuur te kruipen, brengt u zowel uzelf als andere weggebruikers in gevaar. Drugs zoals cannabis en GHB vertragen (net als alcohol) uw reactievermogen terwijl meer oppeppende drugs zoals XTC u net sneller en meer risico’s laten nemen. De politie wil hier komaf mee maken en dus is de boete niet veraf. 

 

Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?

Werd u onderworpen aan een controle en legde u een positieve speekseltest af? Dan wordt u een rijverbod van 12 uur opgelegd. Ook kan de procureur des Konings uw rijbewijs voor 15 dagen laten intrekken en deze maatregel maximum 2 keer met 3 maanden verlengen. Na 12 uur volgt er een nieuwe speekseltest. U krijgt uw rijbewijs pas terug na een negatieve test.

Voor de effectieve straf zal men zich niet baseren op de speekseltest, maar op de daaropvolgende speeksel- of bloedanalyse. Uiteraard blijven niet alle drugs even lang opspoorbaar.

Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?

Bij overtreding riskeert u een boete van 200 tot 2000 euro. Aangezien dit bedrag nog vermenigvuldigd wordt, wordt dit in de praktijk een boete van 1600 tot 16000 euro. Dezelfde boete geldt trouwens voor het weigeren van een test zonder wettelijke reden. Er kan u dan ook een rijverbod tot 2 jaar opgelegd worden. Beginnende chauffeurs krijgen sowieso een rijverbod en moeten zelfs hun rijexamen opnieuw afleggen.

Ze mogen wel zelf kiezen of ze hun theoretisch of praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Voor wie hardleers is, kan de boete oplopen tot 40000 euro of zelfs aangevuld worden met een gevangenisstraf van 1 maand tot 3 jaar

Waarom u ook moet opletten met medicijnen?

Ook sommige medicijnen hebben invloed op uw rijvaardigheid. Slechts weinig mensen weten dat er over rijden onder invloed van medicijnen een wetgeving bestaat. U bent dus wel degelijk strafbaar wanneer de politie vaststelt dat uw rijvaardigheid verminderd is door het gebruik van geneesmiddelen. Check dus steeds goed de bijsluiter of neem contact op met uw geneesheer!

Er bestaat zelfs een speekseltest voor het opsporen van bepaalde medicijnen. Rijden onder invloed van medicijnen kan dan ook bestraft worden met een boete van 1600 tot 16000 euro en zelfs met een rijverbod van 1 maand tot 5 jaar of definitief.

 

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg advies van de advocaten van IntoLaw of bereken hieronder uw boete. 


Bereken je boete

Actueel

 Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

Vrijdag 01 Juli 2022

Daar is de zon, daar is de BOB-campagne

‘Deze keer ben ik BOB’ luidt de titel van de nieuwe BOB-zomercampagne. Dat België uitermate slecht scoort in een Europees onderzoek naar alcohol achter het stuur, toont het blijvende belang van dergelijke campagnes aan.

Lees meer
 Nieuwe wet voor de elektrische step

Woensdag 29 Juni 2022

Nieuwe wet voor de elektrische step

De regels voor elektrische steps staan op het punt te veranderen als gevolg van een wijziging in de verkeerswetgeving. Deze wijzigingen treden in werking op 1 juli 2022. Intolaw biedt u een overzicht van de wijzigingen die van kracht zullen worden:

Lees meer
 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
close menu 1u