Hoe ongevallen onder invloed beperken?

 Hoe ongevallen onder invloed beperken?

Wat zijn de gevolgen van een ongeval onder invloed? Welke initiatieven kunnen deze beperken? IntoLaw licht de opties voor veiliger verkeer toe.

·      Wat zijn de gevolgen van een ongeval onder invloed?

·      Waarom niet nog meer alcoholcontroles?

·      Waarom geen algemene nultolerantie invoeren?

 

Ieder jaar laten meer dan 700 mensen het leven op onze Belgische wegen. Wat de voornaamste oorzaken van dit dodental zijn? Uit onderzoek blijkt rijden onder invloed een van de grootste boosdoeners. We zijn ons duidelijk niet bewust van hoeveel glazen we effectief mogen drinken als we daarna nog moeten rijden. Een ongeval onder invloed is sneller gebeurd dan u denkt. Welke maatregelen kunnen de overheid en de politie het best nemen volgens u?

 

Wat zijn de gevolgen van een ongeval onder invloed?

Een glas alcohol maakt u vrolijk en geeft u zelfs wat meer zelfvertrouwen. Het maakt u echter ook nonchalanter en slaperiger. De perfecte cocktail voor een ongeval onder invloed dus! En zo’n ongeval onder invloed kan een diepe financiële put maken. De gevolgen kunnen nog verder gaan dan een geldboete, een rijverbod en een alcoholslot.

Om te weten wat u exact riskeert, moet er wel een onderscheid tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap gemaakt worden.

 

Waarom niet nog meer alcoholcontroles?

Sinds het invoeren van de BOB-campagnes, is ook het aantal alcoholcontroles gestegen. Met name de laatste 5 jaar werd het aantal alcoholcontroles tijdens de campagneperiode enorm opgedreven. En ongeacht wat de Belg denkt over dergelijke initiatieven om drinken en rijden tegen te gaan, ze werken!

Een grote mentaliteitsverandering blijft echter uit. Aangezien het Belgisch verkeer tot de meest dodelijke van Europa hoort, zou het omlaag krijgen van het aantal ongevallen onder invloed al een enorme stap zijn.

Waarom geen algemene nultolerantie invoeren?

Nultolerantie blijkt niet beste manier om een ongeval onder invloed te vermijden. In Europese landen waar de alcohollimiet het hoogst ligt, vallen blijkbaar minder slachtoffers door rijden onder invloed. In mei van dit jaar werd een wetsvoorstel voor nultolerantie bij onervaren chauffeurs zelfs verworpen door de Vlaamse politieke partijen.

Met nultolerantie voor onervaren chauffeurs viseren we immers de verkeerde groep. Vooral de generatie 40 tot 55-jarigen blijkt het vaakst positief te blazen tijdens een alcoholcontrole.

 

Toch positief geblazen tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete voor rijden onder invloed te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u