Hoe ongevallen onder invloed beperken?

 Hoe ongevallen onder invloed beperken?

Wat zijn de gevolgen van een ongeval onder invloed? Welke initiatieven kunnen deze beperken? IntoLaw licht de opties voor veiliger verkeer toe.

·      Wat zijn de gevolgen van een ongeval onder invloed?

·      Waarom niet nog meer alcoholcontroles?

·      Waarom geen algemene nultolerantie invoeren?

 

Ieder jaar laten meer dan 700 mensen het leven op onze Belgische wegen. Wat de voornaamste oorzaken van dit dodental zijn? Uit onderzoek blijkt rijden onder invloed een van de grootste boosdoeners. We zijn ons duidelijk niet bewust van hoeveel glazen we effectief mogen drinken als we daarna nog moeten rijden. Een ongeval onder invloed is sneller gebeurd dan u denkt. Welke maatregelen kunnen de overheid en de politie het best nemen volgens u?

 

Wat zijn de gevolgen van een ongeval onder invloed?

Een glas alcohol maakt u vrolijk en geeft u zelfs wat meer zelfvertrouwen. Het maakt u echter ook nonchalanter en slaperiger. De perfecte cocktail voor een ongeval onder invloed dus! En zo’n ongeval onder invloed kan een diepe financiële put maken. De gevolgen kunnen nog verder gaan dan een geldboete, een rijverbod en een alcoholslot.

Om te weten wat u exact riskeert, moet er wel een onderscheid tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap gemaakt worden.

 

Waarom niet nog meer alcoholcontroles?

Sinds het invoeren van de BOB-campagnes, is ook het aantal alcoholcontroles gestegen. Met name de laatste 5 jaar werd het aantal alcoholcontroles tijdens de campagneperiode enorm opgedreven. En ongeacht wat de Belg denkt over dergelijke initiatieven om drinken en rijden tegen te gaan, ze werken!

Een grote mentaliteitsverandering blijft echter uit. Aangezien het Belgisch verkeer tot de meest dodelijke van Europa hoort, zou het omlaag krijgen van het aantal ongevallen onder invloed al een enorme stap zijn.

Waarom geen algemene nultolerantie invoeren?

Nultolerantie blijkt niet beste manier om een ongeval onder invloed te vermijden. In Europese landen waar de alcohollimiet het hoogst ligt, vallen blijkbaar minder slachtoffers door rijden onder invloed. In mei van dit jaar werd een wetsvoorstel voor nultolerantie bij onervaren chauffeurs zelfs verworpen door de Vlaamse politieke partijen.

Met nultolerantie voor onervaren chauffeurs viseren we immers de verkeerde groep. Vooral de generatie 40 tot 55-jarigen blijkt het vaakst positief te blazen tijdens een alcoholcontrole.

 

Toch positief geblazen tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete voor rijden onder invloed te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u