Hoe denkt de Belg over alcohol in het verkeer?

 Hoe denkt de Belg over alcohol in het verkeer?

Wat vinden we van nultolerantie? Of van het alcoholslot? Ontdek met IntoLaw hoe de Belg het toegestane alcoholpercentage wil respecteren.

·      Hoe denken we over het opdrijven van de alcoholcontroles?

·      Wat is onze mening over nultolerantie?

·      Hoe denken we over het alcoholslot?

 

Waarom worden er nog zo veel boetes uitgeschreven voor het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage? Moeten we het aantal alcoholcontroles opdrijven? De nultolerantie invoeren? Een ongeval door rijden onder invloed is snel gebeurd. En de financiële put die dat glas alcohol te veel teweegbrengt, is vaak niet te overzien. Hoe denkt u over alcohol en alcoholpreventie? BIVV vroeg het aan zo’n 5000 Belgen.

 

Hoe denken we over het opdrijven van de alcoholcontroles?

De voorbije 5 jaar nam het aantal alcoholcontroles tijdens de BOB-campagnes enorm toe. En die hebben zeker resultaat! Het aantal verkeersboetes voor het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage daalde immers procentueel. Toch blijkt een toename van het aantal controles vooral steun te vinden bij de Belg wanneer het om drugs gaat

Ook over de bijhorende straffen hebben we een mening. Slechts een kleine minderheid vindt dat de straffen voor rijden onder invloed te zwaar te zijn. We zijn het dus redelijk eens met de manier waarop overtreders in België beboet worden.   

 

Wat is onze mening over nultolerantie?

Voor alle duidelijkheid: nultolerantie staat gelijk aan een alcohollimiet van 0,2 promille. Het toegestane alcoholpercentage gelijkstellen aan 0,0 is geen optie aangezien u dan zelfs bekeurd zou worden na het eten van enkele likeurpralines. Voor beroepschauffeurs geldt deze nultolerantie wel al sinds 1 januari 2015.

Uit de jaarlijkse BIVV-enquête bleken vooral vrouwen en oudere chauffeurs voorstander van de invoering van nultolerantie voor beginnende bestuurders. In landen waar dit al een wet is, zien we echter het aantal ongevallen door rijden onder invloed niet dalen.  

 

Hoe denken we over het alcoholslot?

Na hoeveel glazen u nog mag rijden, verschilt per persoon. Als uw wagen is uitgerust met een alcoholslot, moet u eerst een negatieve blaastest afleggen alvorens u kan starten. De politierechter kan dit nu al verplichten als u betrapt werd met een alcoholconcentratie van meer dan 0,8 promille of wanneer u een recidivist bent. Momenteel kost de installatie van het alcoholslot echter nog om en bij de 3000 euro.

Een verplichte installatie van het alcoholslot voor bestuurders die al meer dan eens betrapt zijn op het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage, vond bij de enquête steun bij 77% van de bestuurders. Vooral vrouwen, oudere chauffeurs en Walen waren voor.

 

Toch positief geblazen tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete voor rijden onder invloed te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw. 


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u