Hoe denkt de Belg over alcohol in het verkeer?

 Hoe denkt de Belg over alcohol in het verkeer?

Wat vinden we van nultolerantie? Of van het alcoholslot? Ontdek met IntoLaw hoe de Belg het toegestane alcoholpercentage wil respecteren.

·      Hoe denken we over het opdrijven van de alcoholcontroles?

·      Wat is onze mening over nultolerantie?

·      Hoe denken we over het alcoholslot?

 

Waarom worden er nog zo veel boetes uitgeschreven voor het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage? Moeten we het aantal alcoholcontroles opdrijven? De nultolerantie invoeren? Een ongeval door rijden onder invloed is snel gebeurd. En de financiële put die dat glas alcohol te veel teweegbrengt, is vaak niet te overzien. Hoe denkt u over alcohol en alcoholpreventie? BIVV vroeg het aan zo’n 5000 Belgen.

 

Hoe denken we over het opdrijven van de alcoholcontroles?

De voorbije 5 jaar nam het aantal alcoholcontroles tijdens de BOB-campagnes enorm toe. En die hebben zeker resultaat! Het aantal verkeersboetes voor het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage daalde immers procentueel. Toch blijkt een toename van het aantal controles vooral steun te vinden bij de Belg wanneer het om drugs gaat

Ook over de bijhorende straffen hebben we een mening. Slechts een kleine minderheid vindt dat de straffen voor rijden onder invloed te zwaar te zijn. We zijn het dus redelijk eens met de manier waarop overtreders in België beboet worden.   

 

Wat is onze mening over nultolerantie?

Voor alle duidelijkheid: nultolerantie staat gelijk aan een alcohollimiet van 0,2 promille. Het toegestane alcoholpercentage gelijkstellen aan 0,0 is geen optie aangezien u dan zelfs bekeurd zou worden na het eten van enkele likeurpralines. Voor beroepschauffeurs geldt deze nultolerantie wel al sinds 1 januari 2015.

Uit de jaarlijkse BIVV-enquête bleken vooral vrouwen en oudere chauffeurs voorstander van de invoering van nultolerantie voor beginnende bestuurders. In landen waar dit al een wet is, zien we echter het aantal ongevallen door rijden onder invloed niet dalen.  

 

Hoe denken we over het alcoholslot?

Na hoeveel glazen u nog mag rijden, verschilt per persoon. Als uw wagen is uitgerust met een alcoholslot, moet u eerst een negatieve blaastest afleggen alvorens u kan starten. De politierechter kan dit nu al verplichten als u betrapt werd met een alcoholconcentratie van meer dan 0,8 promille of wanneer u een recidivist bent. Momenteel kost de installatie van het alcoholslot echter nog om en bij de 3000 euro.

Een verplichte installatie van het alcoholslot voor bestuurders die al meer dan eens betrapt zijn op het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage, vond bij de enquête steun bij 77% van de bestuurders. Vooral vrouwen, oudere chauffeurs en Walen waren voor.

 

Toch positief geblazen tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete voor rijden onder invloed te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw. 


Bereken je boete

Actueel

 Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

Donderdag 16 Juni 2022

Wat is het doel van de objectiviteitsclausule in een verzekeringscontract?

De objectiviteitsclausule is een clausule die wettelijk aanwezig moet zijn in alle rechtsbijstandverzekeringspolissen. Maar wat is het doel ervan, wanneer kan er een beroep op worden gedaan en wat met de mogelijke kosten bij de toepassing ervan? De advocaten van Intolaw vatten in dit artikel samen wat u moet weten over de objectiviteitsclausule in België

Lees meer
 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
close menu 1u