Hoe denkt de Belg over alcohol in het verkeer?

 Hoe denkt de Belg over alcohol in het verkeer?

Wat vinden we van nultolerantie? Of van het alcoholslot? Ontdek met IntoLaw hoe de Belg het toegestane alcoholpercentage wil respecteren.

·      Hoe denken we over het opdrijven van de alcoholcontroles?

·      Wat is onze mening over nultolerantie?

·      Hoe denken we over het alcoholslot?

 

Waarom worden er nog zo veel boetes uitgeschreven voor het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage? Moeten we het aantal alcoholcontroles opdrijven? De nultolerantie invoeren? Een ongeval door rijden onder invloed is snel gebeurd. En de financiële put die dat glas alcohol te veel teweegbrengt, is vaak niet te overzien. Hoe denkt u over alcohol en alcoholpreventie? BIVV vroeg het aan zo’n 5000 Belgen.

 

Hoe denken we over het opdrijven van de alcoholcontroles?

De voorbije 5 jaar nam het aantal alcoholcontroles tijdens de BOB-campagnes enorm toe. En die hebben zeker resultaat! Het aantal verkeersboetes voor het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage daalde immers procentueel. Toch blijkt een toename van het aantal controles vooral steun te vinden bij de Belg wanneer het om drugs gaat

Ook over de bijhorende straffen hebben we een mening. Slechts een kleine minderheid vindt dat de straffen voor rijden onder invloed te zwaar te zijn. We zijn het dus redelijk eens met de manier waarop overtreders in België beboet worden.   

 

Wat is onze mening over nultolerantie?

Voor alle duidelijkheid: nultolerantie staat gelijk aan een alcohollimiet van 0,2 promille. Het toegestane alcoholpercentage gelijkstellen aan 0,0 is geen optie aangezien u dan zelfs bekeurd zou worden na het eten van enkele likeurpralines. Voor beroepschauffeurs geldt deze nultolerantie wel al sinds 1 januari 2015.

Uit de jaarlijkse BIVV-enquête bleken vooral vrouwen en oudere chauffeurs voorstander van de invoering van nultolerantie voor beginnende bestuurders. In landen waar dit al een wet is, zien we echter het aantal ongevallen door rijden onder invloed niet dalen.  

 

Hoe denken we over het alcoholslot?

Na hoeveel glazen u nog mag rijden, verschilt per persoon. Als uw wagen is uitgerust met een alcoholslot, moet u eerst een negatieve blaastest afleggen alvorens u kan starten. De politierechter kan dit nu al verplichten als u betrapt werd met een alcoholconcentratie van meer dan 0,8 promille of wanneer u een recidivist bent. Momenteel kost de installatie van het alcoholslot echter nog om en bij de 3000 euro.

Een verplichte installatie van het alcoholslot voor bestuurders die al meer dan eens betrapt zijn op het overschrijden van het toegestane alcoholpercentage, vond bij de enquête steun bij 77% van de bestuurders. Vooral vrouwen, oudere chauffeurs en Walen waren voor.

 

Toch positief geblazen tijdens een alcoholcontrole? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete voor rijden onder invloed te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw. 


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u